"Isäni tutustutti minut jo pienenä rikoskirjallisuuteen. 11-vuotiaana olin lukenut kaikki Agatha Christiet", ruotsalaisdekkaristi Camilla Läckberg kertoo. Kuva Susanna Kekkonen
"Isäni tutustutti minut jo pienenä rikoskirjallisuuteen. 11-vuotiaana olin lukenut kaikki Agatha Christiet", ruotsalaisdekkaristi Camilla Läckberg kertoo. Kuva Susanna Kekkonen

Camilla Läckbergin menestyskirjoihin perustuvat tv-elokuvat esitetään nyt Suomessa.

Dekkareihisi perustuvat elokuvat alkavat pyöriä nyt Suomessa. Mitä yhteistä sinulla ja kirjojesi päähenkilö Erica Falckilla on?
Olemme molemmat kirjailijoita ja äitejä ja pistämme lapsemme aina etusijalle. Olemme myös uteliaita ja melkein yhtä itsepäisiä. En ole kuitenkaan niin uskomattoman impulsiivinen kuin Erica. En ikinä yrittäisi kaapata itselleni murhatutkimusta poliisin käsistä.

Olet yksi menestyneimmistä kirjailijoista Euroopassa. Mistä löysit rohkeuden lopettaa työsi ekonomina ja alkaa kirjoittaa?
Kirjoituskurssille osallistuminen sen laukaisi. Kurssi oli lahja äidiltäni, mieheltäni ja veljeltäni, sillä he tiesivät, ettei aiempi työni ollut minua varten. Ajoitus ammatinvaihtoon oli juuri täydellinen, sillä olin saanut kaksi lasta ja olin pitkään äitiysvapaalla. Kun se päättyi, olin jo onnistunut luomaan perustan uudelle uralleni.

Nappaat inspiraation kirjoihisi todellisista rikoksista. Kuinka vaikeaa on keksiä erilaisia motiiveja ja metodeja murhiin?
Se vaihtelee todella paljon. Jotkut ideat vain iskevät minuun ja pujahtavat luonnollisesti juonen sekaan. Mutta joskus jään jumiin ja joudun kamppailemaan keksiäkseni kunnon motiiveja ja tärkeitä yksityiskohtia. On hankalaa luoda uskottava tarina pienen pienistä idean­jyvistä.

Mikä tuo onnea elämääsi tällä hetkellä?
Vaalin lapsiani ja ystäviäni. Lasten kanssa puuhaileminen auttaa kääntämään ajatukset pois töistä, mutta myös tanssiminen on oiva tapa purkaa työstressiä. Keskityn puolentoista tunnin ajan vain koordinaatioon
ja nopeisiin askeleisiin, ja se on aivan mahtavaa!

Camillan menestyskirjoihin perustuvat tv-elokuvat alkavat MTV3-kanavalla 28.9. Romaani Enkelintekijä (Gummerus) ilmestyi kesäkuussa.

Lue myös:

Enkelintekijä – paras Camilla Läckbergiä ikinä!

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.