Terhi Hannula ja Salla Pakkala kirjoittavat ihmisistä runomuotokuvia.

Istun sohvannurkassa kahden naisen tuijotettavana ja kiemurtelen.

Turkulaisen kirjoittajaryhmän Tapiirin Terhi Hannula, 29, ja Salla Pakkala, 32, tekevät minusta runomuotokuvaa. He eivät kysy mitään, vaan katselevat ja kirjoittavat. Tajuavatkohan ne, että olen hyvä tyyppi? Yritän hymyillä. Hehe. Oho, tuli nauruakin. Kurkin naisten ruutuvihkoja, kynät viuhuvat.

Parinkymmenen minuutin kuluttua Terhi ja Salla ovat yhdistäneet havaintonsa. Kuuntelen runoa vaikuttuneena. Suosikkini on kohta: sydän palaa, hymy etsii tietä kehosta ulos.

Terhi ja Salla ovat ilmeisesti äkänneet myös mustat silmänaluseni: herää aivan liian aikaisin toisen elämään ja soittaa oikeat henkilöt hätiin.

Tapiirilaiset ovat kirjoittaneet runomuotokuvia jo viisi vuotta, kirjakin on suunnitteilla.

– Homma lähti harjoituksesta, jossa kirjoitimme toisistamme muotokuvia. Teksteistä tuli hyvin vahvoja. Tässä näkee heti, tykkääkö toinen lopputuloksesta, Terhi sanoo.

– On ihanaa näyttää ihmisille, että kuka tahansa on runon arvoinen. Sähän olet oraakkeli –tyyppistä hauskaa palautetta tulee yleensä niiltä, jotka ovat aiemmin suhtautuneet runouteen epäillen, Salla lisää.

Aluksi tilanne tuntui naisistakin kiusalliselta, mutta nyt tuijottaminen sujuu siekailematta.

– Tässä on aina se riski, että sohaisee tietämättään toista arkaan paikkaan. Toistaiseksi kukaan ei ole
suuremmin vetänyt hernettä nenään, Terhi kertoo.

Terhi Hannulan ja Salla Pakkalan toimittajasta ja kuvaajasta kirjoittamat runomuotokuvat:

Johanna

Valkeat kynsinauhat
valkeat hampaat
kalpea jakaus. Ranne peittyy korujen leveyteen
käsien onnettomat karvat ovat pensasaitaa
ne pitävät loitolla ikävän kylmyyden,
jähmettyneen steariinin katkun
loitolla sydämestä,
sydän palaa, hymy etsii tietä kehosta ulos,
herää aivan liian aikaisin toisen elämään
ja soittaa oikeat henkilöt hätiin.
Silmille valuviksi kampaamoraukeiksi
suortuviksi hän suostuu
hiuksissaan valkeaa valoa, tavoiteltua valoa,
se on materiaalia siinä missä sanatkin;
uni joka on tyyntä ja laukaisevaa,
kilpajuoksu

Lilli

Hiukset ovat palmu, ne kasvavat pystyssä kuin ryhti
ylös mustasta metallisesta rungosta
naksahdukset eivät kiusaisi ketään eläintä, sanotaan
vain ihminen tietää ikuistuvansa.
Hänen silmänsä ovat sulautuneet suureksi pyöreäksi
raidalliseksi venytetyksi odotukseksi.
Kalan, äyriäisen
kärpäsen näköelimeksi.
Musta jalka, kaksi mustaa jalkaa,
kyborgi vangitsee
kalpeiden runoilijoiden terapeuttiset ilmeet
tekee heistä huoneentauluja
joka toisen punakan maatalouslomittajan
karkeiden hetkien lämmöksi
ranteessaan iso aika, makaava piiloutuminen linssin taakse.
Silmien iso rasia kerää sisälleen huoneen ja liikkeen,
leikkaa kuvan koko maisemasta.

Ari Aster päivittää Rosemaryn painajaisen 2010-luvulle äitiyttä käsittelevällä kauhuelokuvallaan.

13-vuotias Charlie (Milly Shapiro) saa kotibileissä anafylaktisen shokin syötyään suklaakakkua, joka sisältää pähkinöitä. Hänen lukioikäinen isoveljensä Peter (Alex Wolff) kaahaa täysillä sairaalaan ehtiäkseen toimittaa sisarensa ajoissa ensiapuun. Peter ajaa kohtalokkaan kolarin, jossa Charlie kuolee. Perheen äiti Annie (loistava Toni Collette) ei voi antaa pojalleen anteeksi tyttärensä kuolemaa. Steve-isä (Gabriel Byrne) katselee avuttomana vierestä vaimonsa piinaa.

Leffaa ei voi suositella kaikista herkimmille katsojille. Rankkojen teemojen lisäksi elokuva on verinen ja raaka.

Tästä asetelmasta lähtee liikkeelle yksi vuoden parhaista kauhuelokuvista, Ari Asterin esikoisenaan ohjaama Hereditary – Pahan perintö. Elokuvan teemana on äitiys ja siihen liittyvät kaikista raadollisimmat tunteet ja pelot. Entä jos minusta ei ole äidiksi? Entä jos lapselleni tapahtuu jotakin pahaa? Ja kysymyksistä kamalin: entä jos teen lapselleni itse jotakin pahaa? Niinpä, leffaa ei tosiaankaan voi suositella kaikista herkimmille katsojille. Rankkojen teemojen lisäksi elokuva on verinen ja raaka.

Näitä samoja teemoja käsitteli rajusti myös toukokuussa ensi-iltansa saanut Charlize Theronin tähdittämä draama Tully. Ari Asterin näkemys äitiydestä on vielä karumpi. Kauhua ammennetaan yliluonnollisesta: saatananpalvonnasta, okkultismista ja spiritismistä. Mutta niin kuin hyvissä kauhuelokuvissa aina, katsojalle jätetään riittävästi tulkinnan varaa. Onko kyse riivauksesta vaiko sittenkin päähenkilöiden mielenterveyden luhistumisesta? Entä jos yliluonnolliset tapahtumat ovatkin vain päähenkilöiden psykoottisia harhoja?

Ohjaaja nostaa hattua esimerkiksi sellaisille kauhuelokuvaklassikoille kuin Rosemaryn painajainen ja Uhrijuhla, mutta hänen oma näkemyksensä on silti vahva. 

Hereditary – Pahan perintö ****

 

Oletko liian vanha katselemaan putkeen kymmeniä Youtube-videoita? Hyvä, sitten olet sopivan ikäinen kuuntelemaan podcasteja!

Podcasteja riittää koko kesäksi, ja tarjonnasta ei ole pulaa. Jotta sinun olisi helpompi haarukoida hyvää kuunneltavaa, tässä täkyiksi muutama mainio kotimainen podcast ja niiden tekijöiden suositukset. Podcastien nimet ovat linkkejä kuuntelunautintoon. Kuulokkeet esiin.

Nokkelointia! Kasper & Mikko: Suomen suosituin podcast

Kasper Strömman ja Mikko Pykäri juovat viikottaisen juoman ja höpöttävät mukavia nokkelasti. Tarinaa riittää, puhe soljuu viihdyttävästi.

Kasperin vinkit:

Lilla drevet

”Satiiripodcast, joka käsittelee ajankohtaisia asioita. Aika paljon ruotsalaista politiikkaa, jota en sinänsä seuraa aktiivisesti – mutta Lilla drevet puhuu siitä niin hauskasti, että tekee mieli kuunnella silti. Poddaamassa neljä lempikoomikkoani/sarjakuvataiteilijaa, yleensä pari-kolme paikalla.”

Alex och Sigge

”Vanhimpia ruotsalaisia podcasteja. Nauhoittaa viikoittain, ja koska tehneet yli 300 jaksoa, tarkoittaa että ovat tehneet noin kuusi vuotta yhdessä. Yllättävän hyvin kestänyt aikaa, vielä riittää juttua. Podcast myös jatkuu vaikka Sigge hiljattain muutti Amerikkaan.”

80 väldigt goda mackor

”'80 oikein hyvää voileipää'. Joka jaksossa tehdään VOILEIPÄ ja puhutaan siitä. Tai no, oikeastaan siinä puhutaan kyllä kaikesta muusta, mutta se voileipä toimii viitekehyksenä. Viihdyttävä puhehan tässäkin on pääosassa, kiitos mielenkiintoisten henkilöiden.”

Kuva: Supla
Kuva: Supla

Naisten juttuja! Lettukestit

Laura Ollilan ja Tiia Heralan Lettukesteissä puhutaan seksistä, parisuhteista, naisista ja miehistä ja vastaillaan aikuisten Dear Eki -henkisiin kysymyksiin. Viime aikoina pohdinnassa esimerkiksi ero sekä pissa/kakkaleikit.

Lauran suositukset:

Juha Vuorisen podcastit

”Elintasopakolaisena tunnetun Vuorisen erinäiset podcast-ohjelmat on tullut kuunneltua. Päällimmäisenä on jäänyt mieleen Kaunokirjallisuuden Karvakuonot, koska tykkään hauskoista ja karvaisista miehistä.”

Rosvoradio

”Suosittelen myös Jete Ollisen juontamaa Rosvoradiota, jossa haastatellaan entisiä rikollisia.”

Puhetta rahasta! #Rahapodi

Jo perinteikäs, paljon kuunneltu talouspuheen vuo Nordnetin Miikka Luukkoselta ja Martin Paasilta: rennohkosti sijoittamisesta, säästämisestä, talouspolitiikasta ja nykyään paljosta muustakin aiheen ympäriltä. 

Miikka vinkkaa:

Motley Foolin podcastit

”Näitä suosittelisimme ulkomaisista talousaiheisista podcasteista.”

Pörssipäivä

”Yle Areenasta löytyvä Pörssipäivä on myös ihan jees, jos vieraat ovat se ykkösjuttu!”

Animal Spirits Podcast

”Eräs kuuntelija vinkkasi tämän jenkkiläisen podcastin. Rahapodin tyyppinen, mutta sisällöltään vähän haastavampi.”

Sivistystä & kirjoja! Sivumennen

Jonna Tapanaisen ja Johanna Laitisen innostunut kirjapodcast, jossa rönsyillään kirjoista mukavasti yhteiskunnallisiin teemoihin. Tätä kuunnellessa päättää aina alkaa lukea hulluna. 

Jonnan vinkit:

Where should we begin? with Esther Perez

”'Kun valitset kumppanin, valitset tarinan.' Belgialaisen parisuhdeterapeutin Esther Perelin podcastissa todelliset pariskunnat kertovat suhteestaan ja sen ongelmakohdista. Perel saa pariskunnat avautumaan ja konsultoi heitä viisaasti hurmaavalla aksentillaan.”

On Being

”Jenkkitoimittaja Krista Tippett on ihana ja älykäs keskustelunvetäjä, joka vieraineen pohdiskelee pelottomasti elämän suuria kysymyksiä. Mietittyä ja ajatuksia herättävä puhetta.”

Omaa luokkaa

Mia Haglund ja Taija Roiha puhuvat feministisessä podcastissaan fiksusti yhteiskunnasta, kulttuurista ja ajan virtauksista.”