Eva Dozzin epätavallinen rakkaustarina pitää otteessaan.
Eva Dozzin epätavallinen rakkaustarina pitää otteessaan.

Klassisen musiikin opiskelija kohtaa moppitukkaisen pop-tähden, ja romanssi syttyy.

Ruotsalaisen Eva Dozzin hieno romaani Vihaan sinua, John Lennon on epätavallinen rakkaustarina, kasvukertomus ja kuvaus, miten sattumat kuljettavat ihmistä. Se on myös kirja kuuluisuuden kirouksesta ja siitä, miten pelottavan kauas tekomme vaikuttavat.

Pitkä ja vaalea musiikinopiskelija Katja tienaa opiskelurahoja siivoojana tukholmalaishotellissa. Eräänä yönä hänet pyydetään siivoamaan keikalla olevan poptähden oksennuksia. Klassiseen musiikkiin perehtynyttä Katjaa ei moppitukkainen tähti voisi vähempää kiinnostaa, mutta tähtipä ihastuu pitkäpalmikkoiseen viikinkinaiseen, ja romanssi syttyy.

Rakkaus on intohimoista ja johtaa yhä pidemmälle, mutta kuuluisuus lieveilmiöineen tuhoaa vähitellen suhteen ja tekee vaikean lapsuuden traumatisoimasta John Lennonista hirviömäisen.

Kirja pitää otteessaan, se on ällistyttävän uskottava, kiinnostava ja liikuttavakin.

KIRJA-ARVIO

Eva Dozzi: Vihaan sinua, John Lennon
Suom. Katriin Huttunen, Schildts 2008
Tähdet: *****

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****