Katja Mert Otsamon suunnittelemassa uimapuvussa. Kuvat: Pinja Valja
Katja Mert Otsamon suunnittelemassa uimapuvussa. Kuvat: Pinja Valja
Virve Tyra Thermanin luomuksessa.
Virve Tyra Thermanin luomuksessa.
Elina Halttusen suunnittelemaa pukua viimeistellään.
Elina Halttusen suunnittelemaa pukua viimeistellään.

Monokini 2.0. -taideprojekti haastoi suomalaissuunnittelijat uudistamaan uikkarinäkemyksensä.

Monokiniksi kutsutaan 60-luvulla kehiteltyä uima-asua, joka paljastaa naisen rinnat. Vilma Metterin ja Katriina Haikalan Monokini 2.0 -taideprojektissa rintasyövän sairastaneet naiset ovat pukeutuneet uima-asuihin, jotka jättävät näkyviin leikatun rinnan kohdan.

Projektin tarkoitus on laajentaa käsitystä siitä, mikä on hyväksyttävää ja kaunista ihmisvartalossa. Kuka sanoi, että tarvitset kaksi, naiset kysyvät.

Uimapuvut ovat suomalaisten suunnittelijoiden – Tyra Thermanin, Sasu Kaupin, Mert Otsamon, Timo Rissasen, Outi Les Pyyn, Vilma Riitijoen ja KaksiTvån – käsialaa.

Monokini 2.0. Suomen valokuvataiteen museossa 23.5.–7.9. Lisätietoja löydät täältä ja lisää kuvia näet täältä.

Lue myös:

Ollin vaimo sairastaa rintasyöpää: "Mietin rangaistaanko minua jostain"

Rintasyöpään sairastuneen puoliso Mikko: "Olemme alusta asti pystyneet nauramaan syövälle"

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****