Dane DeHaan näyttelee liikemiestä, joka yrittää hakea pomonsa oudosta kuntoutuskeskuksesta. Kuva: Twentieth Century Fox Film Corporation
Dane DeHaan näyttelee liikemiestä, joka yrittää hakea pomonsa oudosta kuntoutuskeskuksesta. Kuva: Twentieth Century Fox Film Corporation

The Ring -ohjaaja Gore Verbinskin uusi elokuva sijoittuu sveitsiläiseen kuntoutuskeskukseen, jossa tapahtuu kummia.

Nuori ja kunnianhimoinen liikemies Lockhart (Dane DeHaan) saa tehtäväksi noutaa pomonsa, joka kieltäytyy palaamasta lomaltaan kuntoutuskeskuksessa. Paikan päällä käy ilmi, etteivät vanhassa linnassa tapahtuvat hoidot ole ihan sieltä perinteisimmästä päästä. Muutenkin ympärillä tuntuu tapahtuvan kaikenlaista kummaa, ja pian Lockhartille valkenee, ettei hoitolasta poistuminen sujukaan niin helposti kuin oli tarkoitus.

Gore Verbinskin psykologinen trilleri lähtee käyntiin lupaavasti. Salaperäinen hoitola, josta kukaan ei ikinä tunnu lähtevän? Siinä vasta kiehtova alkuasetelma. Outouksien ja vihjeiden varaan rakennettu jännitys toimii alkuun, mutta loppua kohden tunnelma alkaa lipsua. Tarina muuttuu laahaavaksi, ja loppuratkaisu on aavistettavissa jo kauan ennen h-hetkeä. Juonellisesti elokuva onkin vain kahden tähden arvoinen. Kolmas on kuitenkin annettava Verbinskin hyytävän upeasta esteettisestä tyylistä.

A Cure for Wellness ***
Ensi-ilta 17.2

 

Viisi naista syyttää James Francoa seksuaalisesti sopimattomasta käytöksestä. People-lehden mukaan tämä saattoi olla syynä siihen, ettei näyttelijää nähdä Oscar-mittelöissä.

Vuoden 2018 Oscar-ehdokkaat on julkistettu. Joukosta ei löydy varsinaisia yllättäjiä, mutta sen sijaan jonkinlaisena yllätyksenä voi pitää yhden nimen jäämistä ilman ehdokkuutta.

Näyttelijä James Franco on jo voittanut Golden Globen ja Critics’ Choice -palkinnon pääosastaan elokuvassa The Disaster Artist, mutta parhaan miespääosan Oscar-ehdokkaiden joukossa häntä ei siitä huolimatta nähdä.

People-sivusto nostaa esille, että syynä ehdokkuudetta jäämiseen saattaa olla, että useat naiset syyttävät näyttelijää seksuaalisesta häirinnästä. Elokuva-alan seksuaalinen häirintä on ollut jatkuvana puheenaiheena viime syksynä alkaneen #metoo-kampanjan ansiosta.

Los Angeles Times kirjoitti vajaat pari viikkoa sitten, että viisi naista syyttää Francoa valta-asemansa väärinkäytöstä. Artikkelin mukaan mies käyttäytyi seksuaalisesti sopimattomasti opettaessaan näyttelemistä opiskelijoille. Kahden opiskelijan mukaan näyttelijä suuttui, kun naiset kieltäytyivät yläosattomuudesta kuvauksissa. Yksi opiskelija kertoi Francon poistaneen suojavälineen elokuvan suuseksikohtauksen kuvauksissa vuonna 2015.

Suosikille 13 ehdokkuutta

Tänä vuonna eniten ehdokkuuksia, 13 kappaletta, kahmi Guillermo del Toron ohjaama The Shape of Water. Toiseksi eniten eli kahdeksan ehdokkuutta napsahti Christopher Nolanin Dunkirk-leffalle.

Parhaan ohjauksen pystiä tavoittelee pitkästä aikaa nainen, Lady Birdin ohjannut Greta Gerwig. Viimeksi naisohjaaja on ollut ehdolla vuonna 2010, kun Kathryn Bigelow voitti parhaan ohjaajan palkinnon ensimmäisenä naisena maailmassa elokuvallaan The Hurt Locker.

Paras miespääosa

Timothée Chalamet (Call Me by Your Name)

Daniel Day-Lewis (Phantom Thread)

Daniel Kaluuya (Get Out)

Gary Oldman (Darkest Hour)

Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.)

Paras naispääosa

Sally Hawkins (The Shape of Water)

Frances McDormand (Three Billboards outside Ebbing, Missouri)

Margot Robbie (I, Tonya)

Saoirse Ronan (Lady Bird)

Meryl Streep (The Post)

Paras ohjaus

Dunkirk (Christopher Nolan)

Get Out (Jordan Peele)

Lady Bird (Greta Gerwig)

Phanton Thread (Paul Thomas Anderson)

The Shape of Water (Guillermo del Toro)

Paras elokuva

Call Me by Your Name

Darkest Hour

Dunkirk

Get Out

Lady Bird

Phantom Thread

The Post

The Shape of Water

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Katso kaikki ehdokkaat Oscars-sivustolta.

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?