Kate Winslet ja Leonardo DiCaprio tähdittävät Sam Mendesin lähiödraamaa.
Kate Winslet ja Leonardo DiCaprio tähdittävät Sam Mendesin lähiödraamaa.

Leonardo DiCaprio ja Kate Winslet nähdään jälleen valkokankaalla pariskuntana.

Niiden, jotka haluavat helliä romanttisia muistoja elokuvasta Titanic, kannattaa ehkä välttää Sam Mendesin ohjausta Revolutionary Road.

Siinä Titanicin lemmenkyyhkyt Leonardo DiCaprio ja Kate Winslet esittävät avioparia, joiden suhde mustuu perhehelvetiksi, kun todellisuuden ja unelmien ristipaineet eivät löydä ratkaisua.

Richard Yatesin juuri käännettyyn romaaniin perustuva elokuva ajoittuu 1950-luvulle, joka saa taas toimia tukahdutettujen toiveiden ja ulkokultaisten kulissien tyyssijana. Valheelliseksi koettu lähiöelo saa parin haaveilemaan paosta Pariisiin, mutta irtiotto vaatisi uhkarohkeutta.

Mendesin muotokieli on jälleen yltiöhallittua, mikä oikeastaan sotii tarinan teemaa vastaan. Elokuva on kuitenkin sivuosia myöten niin hyvin roolitettu ja erinomaisesti näytelty, että se vakuuttaa.

Etenkin DiCaprio osoittaa olevansa parhaimmillaan aivan muualla kuin toimintaleffoissa.

ELOKUVA-ARVIO

Revolutionary Road
Ohjaus: Sam Mendes
Tähdet: ****

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****