Kira Poutasen teki päähenkilöstään suorasukaisen blondin.
Kira Poutasen teki päähenkilöstään suorasukaisen blondin.

Kira Poutasen nokkelasti kirjoitettua romaania lukee epäuskoisena. Tarina on suoraan kuin saduista, mutta päähenkilö ei ole mikään prinsessa.

Lara lähtee hetken mielijohteesta Nizzaan inspiroitumaan ja kehittämään itseään. Hän koheltaa itsevarmana ensin tarjoilijaksi nizzalaiseen kahvilaan ja sitten Pariisiin maailman komeimman miljonäärin morsiameksi.

Tarina on kuin suoraan sadusta. Lara tosin ei ole satujen täydellisen ihana prinsessa. Sen sijaan hän on mutkat elämässään suoraksi vetävä pinnallinen ja itsekeskeinen blondi, joka ei juuri koskaan jaksa ajatella tekemisiään loppuun asti.

Mutta enivei, kuten Lara sanoisi, köyhästä tarjoilijasta pamahtaa muutamassa viikossa pariisilaisessa luksusasunnossa elävä ja päivät kylpylässä lorvehtiva tuleva jetsetrouva.

Kira Poutasen nokkelaa romaania Rakkautta au lait lukee vähän epäuskoisena: mitä tällä tarinalla ajetaan takaa? Miksi tämän suomalaisen Bridget Jonesin pitäisi kiinnostaa? Se selviää kyllä, kunhan osaa suhtautua lukemaansa yhtä kevyesti kuin Lara koko elämäänsä.

KIRJA-ARVIO

Kira Poutanen: Rakkautta au lait
WSOY 2009
Tähdet: * * *

Vuosi 2017 toi mukanaan paljon hyvää – tai noh, ainakin se toi Suomen kieleen paljon uusia sanoja. Testaa, kuinka monta myös Kielitoimiston sanakirjaan tänä vuonna poimituista sanoista sinä tunnista!

 

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****