Jokainen ihminen on laulun arvoinen, mutta toiset ovat myös elämäkerran. Kuvat: Sanoma-arkisto/Tuomas Selänne, Sami Kero, Timo Aalto, Jonna öhrnberg, Panu Rissanen, Pete Aarre-Ahtio
Jokainen ihminen on laulun arvoinen, mutta toiset ovat myös elämäkerran. Kuvat: Sanoma-arkisto/Tuomas Selänne, Sami Kero, Timo Aalto, Jonna öhrnberg, Panu Rissanen, Pete Aarre-Ahtio

Mitä yhteistä on Aira Samulinilla, Esko Eerikäisellä ja Tauskilla? Saamme lukea heistä kaikista kohta kokonaisen kirjan verran.

Syksyn 2016 voi melkein julistaa elämäkertojen syksyksi, sillä yksi jos toinenkin julkkis on innostunut turinoimaan elämästään kokonaisen kirjan verran.

Jari Sillanpää ja Bull Mentula jo omansa julkaisivat, mutta elämäkertakirjallisuuden ystäville on luvassa herkkua pitkin syksyä. Poimi listasta omat suosikkisi!

Sauli Miettinen: Uskomaton Aira Samulin (WSOY)

Syksyn elämäkertakirjallisuus on kovin miesvoittoista, mutta onneksi on Aira! Ikinuori kestojulkkis avaa elämäänsä Raja-Karjalasta lähtien. Mukana myös paljastuksia Airan miessuhteista. Ilmestyy syyskuussa.

Maarit Tyrkkö: Presidentti ja toimittaja (WSOY)

Maarit Tyrkön kiitelty teos Tyttö ja nauhuri saa jatkoa, kun hän muistelee ystävyyttään Urho Kekkosen kanssa vuosina 1976–1981. Ilmestyy 24.8.

Laura Friman: JVG – Etenee (Siltala)

Hurja julkisuus on muuttanut suosikkiräbäyttäjien elämän, eikä se ole ollut aina mahtavaa. Ilmestyy syyskuussa

Jani Toivola: Musta tulee isona valkoinen (Siltala)

Näyttelijä ja kansanedustaja Jani Toivola käsittelee ajankohtaisia teemoja oman identiteettinsä kautta. Hän kasvoi Suomessa ilman afrikkalaista isäänsä tai kosketusta kenialaisiin juuriinsa. Homoseksuaalina hän on saanut tuntea, millaista on olla täysin mies, muttei ihan kuitenkaan. Ilmestyy syyskuussa.

Tommi Liimatta: Sami Yaffa – Tie taipuu (Like)

Sami Yaffa on Suomen harvoja kansainvälisiä rocktähtiä. Sittemmin suosituksi tv-persoonaksi noussut mies on viettänyt värikästä elämää New Yorkista Mallorcalle ja tuttavapiiriin on kuulunut staroja Slashista Lemmyyn. llmestyy 25.8.

Sami Yaffan elämäntarinan on ylöskirjannut Tommi Liimatta, muusikko itsekin. Kuva: Ville Juurikkala
Sami Yaffan elämäntarinan on ylöskirjannut Tommi Liimatta, muusikko itsekin. Kuva: Ville Juurikkala

Mikko Aaltonen: JHT – Musta lammas (Otava)

Koko kansan Chekkosen elämäkerta, jossa hän lupaa viimeinkin kertoa ”kaiken”. Ilmestyy lokakuussa.

Antto Terras: Tauski – Elämä ja teot (Like)

Kaikki tuntevat Tauskin – vai tuntevatko? Miten suositusta iskelmälaulajasta tuli koko kansan vitsi? Ilmestyy elokuussa.

Antto Terras: Esko – stripparin tarina (Like)

Kolumbiassa syntyneen Hunks-tanssijamiehen kiihkeä tilitys ja kiehtovan moniavioinen elämä. Ilmestyy elokuussa.

Marko Lempinen: Läpi helvetin – Marko Jantusen tarina (Otava)

Viinaa, huumeita ja velkoja – Marko Jantusta pidettiin yhtenä Suomen lahjakkaimmista jääkiekkoilijoista, mutta ura tyssäsi raikulielämään. Samalla menivät myös perhe, terveys ja elämänhalu. Pelastus saapui viime hetkillä. Ilmestyy lokakuussa.

Jarkko Vesikansa: Laman taittaja – Raimo Sailas ja kolme talouskriisiä (Otava)

Eräänlainen ”julkkiselämäkerta” kai se tämäkin: virkamieslegenda kertoo uransa kolmesta talouskriisistä: 70-luvun taantumasta, 90-luvun lamasta ja vuoden 2009 finanssikriistä. Ilmestyy lokakuussa.

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***