Poliisit-sarjassa nähty konstaapeli Marko Kilpi sai Elävien kirjoihin -dekkarilleen kansainvälisen leffasopimuksen.

Poliisit-sarjan seitsemännellä tuotantokaudella nähtiin vanhempi konstaapeli Marko Kilpi, joka on poliisin työn lisäksi myös menestynyt dekkaristi. Markon kirjoittama Kadotetut on ollut Finlandia-palkintoehdokkaana, ja hänen Elävien kirjoihin -romaaniinsa perustuu vuonna 2013 ensi-iltaan tullut elokuva 8-pallo.

Kirjailija kertoo Nelosen videohaastattelussa, että Elävien kirjoihin nähdään kenties jonakin päivänä myös Hollywood-tuotantona. Kirjan elokuvaoikeudet on myyty Tapestry Films-yhtiölle.

– 25 vuoden pyristely tuli päätökseen. Tässä on aina tehty töitä sen eteen, että saatais Hollywood-sopimus aikaiseksi mun tekemisistä ja nyt se on tosiasia, onnellinen mies kertoo haastattelussa.

– Paljon on joutunut asioita tekemään ja melkoisia mutkia on ollut matkassa, mutta nyt sopimus on plakkarissa.

Marko sai sopimusneuvotteluihin apua 8-pallon ohjanneelta Aku Louhimieheltä.

– Hän on tehnyt pitkän pohjustustyön. Soitin sitten Akulle, että entäs jos lähdetään vähän potkimaan vauhtia tähän prosessiin.

Miehet kävivät paikan päällä Hollywoodissa ja tapasivat useita tuottajia. Markon mukaan moni oli innostunut tarinasta.

– Klassinen selviytymistarina iskee amerikkalaiseen makuun. Silloin kun kirjoitin tuota tarinaa, haistoin, että tässä sauma, tämä voisi mennä missä vain, Marko kertoo.

Marko on Mika Waltarin lisäksi toinen suomalainen kirjailija, joka on päässyt urallaan tähän pisteeseen. Myös Leena Landerin Tummien perhosten kodin elokuvaoikeudet myytiin aikanaan Yhdysvaltoihin, mutta Hollywood-leffaksi kirja ei koskaan päätynyt.

– Onhan se huikea fiilis. Jos tämä nyt päätyy elokuvaksi asti, niin Waltari pääsee ihan kovaan porukkaan, mies vitsailee.

Lue myös:

Poliisit palaavat ruutuun – mukana myös menestysdekkaristi

Miss Suomelle tarjottiin Hollywood-roolia seksiä vastaan

Uutuusdraamaa Mitä meistä puhutaan ei voi suositella herkille katsojille. 

Norjalainen 16-vuotias Nisha (loistava Maria Mozdah) elää tavallista teinitytön elämää. Hänen maahanmuuttajavanhempansa sen sijaan haluavat elää uudessa kotimaassaan aivan samalla tavalla kuin Pakistanissa. Kun Nishan isä Mirza (Adil Hussain) saa tietää, että hänen tyttärensä seurustelee kantanorjalaisen pojan kanssa, seuraukset ovat kohtalokkaat. Mirza kidnappaa Nishan ja vie tytön väkisin Pakistaniin sukulaistensa hoteisiin opettelemaan kunnon naisen elämää.

Norjalaisen Iram Haqin draaman Mitä meistä puhutaan uskomattoman julma tarina perustuu ohjaajan omiin kokemuksiin. Hän oli 14-vuotias, kun hänen isänsä kidnappasi hänet ja vei hänet Pakistaniin, jossa hän joutui elämään vasten tahtoaan puolitoista vuotta.

Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä.

Nishan kokemukset tiivistyvät yhteen sanaan: naisviha. Tytöllä ei ole elokuvassa ihmisarvoa eikä ihmisoikeuksia. Isä puolustaa barbaarista käytöstään sillä, että hän suojelee perheen ja suvun mainetta. Vain sillä on väliä, ”mitä meistä puhutaan”. Kunniaväkivaltakin on siis aivan oikeutettua.

Ohjaaja kuvaa Nishan kohtaloa vähäeleisesti sortumatta mässäilyyn. Tapahtumat ovat niin järkyttäviä, ettei elokuvaa voi suositella herkälle katsojalle. Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä. Samalla katsoja tuntee kiitollisuutta siitä, että ohjaaja on uskaltanut kertoa kokemuksistaan välittämättä siitä, miten hänen sukunsa elokuvaan reagoi. Haq on kertonut tehneensä sovinnon isänsä kanssa ennen tämän kuolemaa. 

Mitä meistä puhutaan ****1/2

 

Ortodoksijuutalaisyhteisö ei suvaitse naisparia draamassa Tottelemattomuus.

Ronit (Rachel Weisz) rakastui teini-ikäisenä bestikseensä Estiin (Rachel McAdams). Lontoon ahdasmielinen ortodoksijuutalaisyhteisö ei hyväksynyt tyttöjen rakkautta. Ronit häädettiin lapsuudenkodistaan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Ronit asuu New Yorkissa ja on luonut menestyvän uran valokuvaajana. Hän päättää palata kotiin rabbi-isänsä hautajaisiin. Siellä Ronitia odottaa Esti, joka ei ole unohtanut häntä, vaikka onkin mennyt naimisiin heidän yhteisen lapsuudenystävänsä Dovidin (Alessandro Nivola) kanssa. Kolmiodraama on vääjäämätön.

Chileläinen ohjaaja Sebastián Lelio löi itsensä läpi transnaisesta kertovalla draamallaan Fantastinen nainen, joka voitti tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen uutuusdraamansa Tottelemattomuus perustuu Naomi Aldermanin toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin.

Siinä missä Fantastisen naisen päähenkilö Marina törmäsi yhä uudelleen ihmisten ennakkoluuloihin sukupuoli-identiteettinsä takia, Ronitia ja Estiä vainotaan heidän seksuaali-identiteettinsä takia.

Ortodoksijuutalaisuuden vanhakantaisuus voi aluksi tuntua kovin etäiseltä. Evankelis-luterilaisen kirkon kanta lesbo- ja homopareihin ei ole sen suvaitsevaisempi. 

Tottelemattomuus  ****