Poliisit-sarjassa nähty konstaapeli Marko Kilpi sai Elävien kirjoihin -dekkarilleen kansainvälisen leffasopimuksen.

Poliisit-sarjan seitsemännellä tuotantokaudella nähtiin vanhempi konstaapeli Marko Kilpi, joka on poliisin työn lisäksi myös menestynyt dekkaristi. Markon kirjoittama Kadotetut on ollut Finlandia-palkintoehdokkaana, ja hänen Elävien kirjoihin -romaaniinsa perustuu vuonna 2013 ensi-iltaan tullut elokuva 8-pallo.

Kirjailija kertoo Nelosen videohaastattelussa, että Elävien kirjoihin nähdään kenties jonakin päivänä myös Hollywood-tuotantona. Kirjan elokuvaoikeudet on myyty Tapestry Films-yhtiölle.

– 25 vuoden pyristely tuli päätökseen. Tässä on aina tehty töitä sen eteen, että saatais Hollywood-sopimus aikaiseksi mun tekemisistä ja nyt se on tosiasia, onnellinen mies kertoo haastattelussa.

– Paljon on joutunut asioita tekemään ja melkoisia mutkia on ollut matkassa, mutta nyt sopimus on plakkarissa.

Marko sai sopimusneuvotteluihin apua 8-pallon ohjanneelta Aku Louhimieheltä.

– Hän on tehnyt pitkän pohjustustyön. Soitin sitten Akulle, että entäs jos lähdetään vähän potkimaan vauhtia tähän prosessiin.

Miehet kävivät paikan päällä Hollywoodissa ja tapasivat useita tuottajia. Markon mukaan moni oli innostunut tarinasta.

– Klassinen selviytymistarina iskee amerikkalaiseen makuun. Silloin kun kirjoitin tuota tarinaa, haistoin, että tässä sauma, tämä voisi mennä missä vain, Marko kertoo.

Marko on Mika Waltarin lisäksi toinen suomalainen kirjailija, joka on päässyt urallaan tähän pisteeseen. Myös Leena Landerin Tummien perhosten kodin elokuvaoikeudet myytiin aikanaan Yhdysvaltoihin, mutta Hollywood-leffaksi kirja ei koskaan päätynyt.

– Onhan se huikea fiilis. Jos tämä nyt päätyy elokuvaksi asti, niin Waltari pääsee ihan kovaan porukkaan, mies vitsailee.

Lue myös:

Poliisit palaavat ruutuun – mukana myös menestysdekkaristi

Miss Suomelle tarjottiin Hollywood-roolia seksiä vastaan

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.