Poliisit-sarjassa nähty konstaapeli Marko Kilpi sai Elävien kirjoihin -dekkarilleen kansainvälisen leffasopimuksen.

Poliisit-sarjan seitsemännellä tuotantokaudella nähtiin vanhempi konstaapeli Marko Kilpi, joka on poliisin työn lisäksi myös menestynyt dekkaristi. Markon kirjoittama Kadotetut on ollut Finlandia-palkintoehdokkaana, ja hänen Elävien kirjoihin -romaaniinsa perustuu vuonna 2013 ensi-iltaan tullut elokuva 8-pallo.

Kirjailija kertoo Nelosen videohaastattelussa, että Elävien kirjoihin nähdään kenties jonakin päivänä myös Hollywood-tuotantona. Kirjan elokuvaoikeudet on myyty Tapestry Films-yhtiölle.

– 25 vuoden pyristely tuli päätökseen. Tässä on aina tehty töitä sen eteen, että saatais Hollywood-sopimus aikaiseksi mun tekemisistä ja nyt se on tosiasia, onnellinen mies kertoo haastattelussa.

– Paljon on joutunut asioita tekemään ja melkoisia mutkia on ollut matkassa, mutta nyt sopimus on plakkarissa.

Marko sai sopimusneuvotteluihin apua 8-pallon ohjanneelta Aku Louhimieheltä.

– Hän on tehnyt pitkän pohjustustyön. Soitin sitten Akulle, että entäs jos lähdetään vähän potkimaan vauhtia tähän prosessiin.

Miehet kävivät paikan päällä Hollywoodissa ja tapasivat useita tuottajia. Markon mukaan moni oli innostunut tarinasta.

– Klassinen selviytymistarina iskee amerikkalaiseen makuun. Silloin kun kirjoitin tuota tarinaa, haistoin, että tässä sauma, tämä voisi mennä missä vain, Marko kertoo.

Marko on Mika Waltarin lisäksi toinen suomalainen kirjailija, joka on päässyt urallaan tähän pisteeseen. Myös Leena Landerin Tummien perhosten kodin elokuvaoikeudet myytiin aikanaan Yhdysvaltoihin, mutta Hollywood-leffaksi kirja ei koskaan päätynyt.

– Onhan se huikea fiilis. Jos tämä nyt päätyy elokuvaksi asti, niin Waltari pääsee ihan kovaan porukkaan, mies vitsailee.

Lue myös:

Poliisit palaavat ruutuun – mukana myös menestysdekkaristi

Miss Suomelle tarjottiin Hollywood-roolia seksiä vastaan