Nainen menettää keskitysleirillä kasvonsa, mutta kuinka käy parisuhteen? Ilmiantoiko oma puoliso hänet?

Nelly (Nina Hoss) on selvinnyt keskitysleiriltä kasvot tohjona. Hänelle operoidaan uusi ulkonäkö, mutta mistä sielu särjetyn tilalle? Aviomies Johnny (Ronald Zehrfeld) ei tunnista vaimoaan. Nelly yhä rakastaa, mutta aikoo ottaa selvää, ilmiantoiko Johnny hänet.

Christian Petzoldin draamassa katsotaan noir-henkisesti sodanjälkeiseen Berliiniin. Upea Nina Hoss antaa kehon kielen täydellisesti ilmentää kadonnutta minuutta.

Kuinka ihminen jaksaa ponnistaa eteenpäin, kun suku on tuhottu ja rakkauskin uhkaa kääntyä petokseksi? Kuinka holokaustista selvinneen ottavat vastaan entiset ystävät? Juutalaisen laulajan Nellyn tarina ei mässäile keskitysleiritapahtumilla vaan näyttää niiden välittömiä seurauksia.

Johnny elää kiellossa ja syyllisyydessä eikä usko hetkeäkään, että Nelly olisi selvinnyt leiriltä hengissä. Ei, vaikka oma vaimo on elävänä hänen edessään. Absurdeihin sfääreihin juoni yltyy, kun Johnny pyytää Nellyä teeskentelemään vaimoaan – siis itseään – perinnön toivossa.

Hidas, tummasävyinen elokuva ei taatusti ole jokaiseen makuun. Yksityiskohtainen näytteleminen luo teatterimaista tunnelmaa. Tästä ja juonen uskomattomuudesta huolimatta kokonaisuus on kivuliaan, hymyttömän todellinen. Loppu on yksi elokuvahistorian hienoimmista.

Katso elokuvan traileri alta:

Phoenix

*****

Ensi-ilta 14.8.

Ranskalaiskomediassa C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan seurataan häitä hääsuunnittelijan näkökulmasta.

Hääsuunnittelijan elämä ei ole herkkua, mikäli Olivier Nakachen ja Eric Toledanon ohjaamaan ranskalaiseen romanttiseen komediaan C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan on uskominen. Samaa aihetta käsitteli vuonna 2001 Jennifer Lopezin tähdittämä elokuva Häät mielessä. Tällä kertaa hääsuunnittelijana kärsii eläkeikää lähestyvä Max (Jean-Pierre Bacri).

Maxin tehtävänä on järjestää häät 1600-luvulla rakennettuun loisteliaaseen linnaan. Elokuva seuraa hänen viime hetken ponnistelujaan hääpäivän aamusta aina myöhään yöhön. Toisin kuin tosi-tv-sarjoissa, morsian ei ole muuttunut häitä valmistellessaan hirviöksi, vaan sulhanen. Rasittavan sulhon lisäksi Maxin on kestäminen epäpäteviä palkollisiaan, jotka ovat muun koheltamisensa ohella aiheuttaa vieraille ruokamyrkytyksen ja ampua heitä ilotulitusraketeilla.

Huumoria ammennetaan ranskalaisesta temperamentista. Tunteet käyvät kuumina, henkilöt sanailevat kilpaa toistensa kanssa ja ärräpäät lentävät. Siis samanlaista kohkaamista ja meuhkaamista, johon suurin osa ranskalaisista komedioista nykyisin luottaa. Elokuvan pelastavat kaksi lopussa nähtävää juhlakohtausta. Niissä on aitoa romantiikan lumoa ja magiaa.

C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan ***

Matt Damon ja Kristen Wiig kutistuvat lilliputeiksi uutuusdraamassa Downsizing.

Väestönkasvun hillitsemiseen ei ole keksitty keinoa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Alexander Payne tarjoilee uutuusdraamassaan Downsizing varsin radikaalin ratkaisun: kutistetaan ihmiskunta peukaloisiksi. Mini-ihmiset kuluttavat vähemmän luonnon resursseja, joten ilmastonmuutoskin saadaan hallintaan. Riittävätkö moiset perustelut vakuuttamaan muut kuin ituhipit? Mites olisi tämä: peukaloliisojen ja peukalolassejen elämä on niin edullista, että jokaisella lilliputilla on varaa luksuselämään. No niin, johan kuulostaa paremmalta! Ei siis ihme, että perusjamppa Paul (Matt Damon) ja hänen vaimonsa Audreykin (Kristen Wiig) päättävät aloittaa uuden elämän pikkiriikkisinä.

Downsizingin alkuasetelma on kuin suoraan 1950-luvun scifikauhuelokuvista. Paynen tyylilaji on kuitenkin satiiri. Ihmisiä kiinnostaa enemmän mässäillä ja mälläillä kuin uhrautua pyyteettömästi luonnon puolesta. Pian käy ilmi, että pikkuistenkin yhteiskuntaakin pyörittävät nälkäpalkalla kituvat siirtolaissiivoojat, jotka on kutistettu vastoin tahtoaan valkoisia palvelemaan.

Satiiri toimii, mutta aivan yhtäkkiä Payne lisää hurjasti kierroksia. Alkaa psykedeelinen ja paatoksellinen trippi, jonka aikana Paul vierailee bergeniläisessä ekoyhteisössä. Haahuilua, batiikkipaitoja ja rummutusta. Kultti vai utopia? Joka tapauksessa turhan kulunutta kuvastoa eikä oivalluksista ole tietoakaan. 

Downsizing **