Pertti Kurikan Nimipäivät -punk-yhtyeessä soittavat rumpali Toni Välitalo (vas.), kitaristi Pertti Kurikka, basisti Sami Helle ja laulaja Kari Aalto. Kuva: Sanoma-arkisto / Pekka Elomaa
Pertti Kurikan Nimipäivät -punk-yhtyeessä soittavat rumpali Toni Välitalo (vas.), kitaristi Pertti Kurikka, basisti Sami Helle ja laulaja Kari Aalto. Kuva: Sanoma-arkisto / Pekka Elomaa

Me Naisten lukijoiden suosikki voitti eilen Uuden musiikin kilpailun. Pertti Kurikan Nimipäivät suuntaa toukokuussa Wienissä järjestettäviin Euroviisuihin.

Toukokuussa Wienissä järjestettävissä Euroviisuissa tullaan ensimmäistä kertaa laulukilpailun historiassa kuulemaan puhdasta punk-musiikkia, kun suomalainen Pertti Kurikan Nimipäivät astuu viisulavalle.

Yhtye voitti eilisen UMK:n finaalin Aina mun pitää -kappaleellaan 36,2 prosentin äänisaaliilla.

Pertti Kurikan Nimipäivät eli PKN osoittautui myös Me Naisten lukijoiden ylivoimaiseksi ennakkosuosikiksi. Ennen eilistä Uuden Musiikin Kilpailun finaalia 37 prosenttia kyselyymme vastanneista lukijoista nimesi yhtyeen voittajasuosikikseen.

PKN:n voitto herätti suomalaisissa eilisen illan ja viime yön aikana monenlaisia tunteita. Sosiaalinen media täyttyikin nopeasti erilaisista tunteenpurkauksista.

Monen mielestä Euroviisut ovat ennen kaikkea erilaisuuden juhlaa, jotka nyt PKN:n voiton myötä tarjoavat jälleen yhdelle väärinymmärretylle yhteisölle mahdollisuuden saada äänensä kuuluviin. Kaikilla yhtyeen jäsenillä on kehitysvamma.

Kaikki eivät kuitenkaan ole olleet yksimielisiä siitä, että oikea esitys voitti.

PKN:n solisti Kari Aalto paketoi voiton jälkeen omat fiiliksensä Twitterissä näin:

Pertti Kurikan Nimipäivät esiintyy Euroviisuissa ensimmäisen kerran 19.5. ensimmäisessä semifinaalissa.

Lue myös:

Saako kehitysvammaista sanoa kehariksi? Pertti Kurikan Nimipäivien laulaja vastaa

Vuosi 2017 toi mukanaan paljon hyvää – tai noh, ainakin se toi Suomen kieleen paljon uusia sanoja. Testaa, kuinka monta myös Kielitoimiston sanakirjaan tänä vuonna poimituista sanoista sinä tunnista!

 

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****