Jean-Louis Trintigant ja Emmanuelle Riva ovat Rakkaus-elokuvan pääosissa vähäeleisen aitoja.
Jean-Louis Trintigant ja Emmanuelle Riva ovat Rakkaus-elokuvan pääosissa vähäeleisen aitoja.

Tässä vuonna 2013 ensi-iltansa saaneet elokuvat, joille Me Naisten leffa-arvostelijat antoivat viisi tähteä.

Rakkaus

★★★★★

Kahdeksankymppisen pariisilaisen pariskunnan elämä muuttuu, kun Anne saa sairauskohtauksen. Halvaus vie naisen pyörätuoliin, ja aviomies Georgesista tulee hänen omais­hoitajansa. Parin rakkaus ja samalla suhde omaan tyttäreen joutuvat koetukselle.

Michael Hanekenin elokuvassa on ennen kaikkea kyse rakkaudesta. Kun rakastetulleen joutuu vaihtamaan vaippoja ja palkkioksi saa puurot syljettynä naamalle, rakkauden raskaus on läsnä. Jean-Louis Trintigant ja Emmanuelle Riva ovat pääosissa vähäeleisen aitoja. Kirsi Jääskeläinen

Lue koko arvostelu täältä.

 

Tumman veden päällä

★★★★★

Peter Franzén ohjasi kolmen vuoden takaiseen romaaniinsa pohjautuvan elokuvan Tumman veden päällä samalla tunteella kuin kirjoitti kirjansa. Hän kuvaa koulua aloittelevan Peten (taitava Olavi Angervo) lapsuutta hellyydellä ja antaa joka päivä pojalle uuden mahdollisuuden kohdata avoimesti maailma.

Lämpimän sävyinen 1970-luvun Keminmaa, iloinen nauru ja rakkaat isovanhemmat sekä vastavoimana väijyvä, painajaismainen alkoholimörkö ovat koskettava yhdistelmä. Pete oppii tarkkailemaan isäänsä (Samuli Edelmann) ja suojelemaan äitiään (Matleena Kuusniemi). Siru Valleala

Lue koko arvostelu täältä.

 

 

Betoniyö

★★★★★

Pirjo Honkasalon Betoniyö on upea elämys ja koskettava tarina veljeksistä ja heidän peloistaan. Elokuva alkaa tunnelmalla, joka vallitsee läpi elokuvan: 14-vuotias Simo jää suljettuun tilaan, vangiksi. Hän kuulee vain äänet päässään, ja taustalla vaanii ­uhka. Vaikka kaikki on vain tai kuin unta, ilmenee  pian, että Simon sisäinen maailma on ­lähes yhtä klaustrofobinen.

Vaikka teemat ovat synkät, ei masennus ota valtaa. Mustavalkoinen, tiloja ja pintoja hyödyntävä kuvallisuus on maagista. Helsinki ei ole ikinä ollut näin cool! Siru Valleala

Lue koko arvostelu täältä.

 

Adelen elämä, osat 1 & 2

★★★★★

Maailmalla Abdellatif Kechichen ohjaaman leffan seksikohtaukset mainitaan aina ensimmäisessä lauseessa. Pöyristyneitä ihmisiä on karannut teattereista, ja penkeillä on kiemurreltu kiusaantuneina. Elokuva nuoren ranskalaistytön elämästä on kuitenkin vain toissijaisesti fyysinen.

Kolmen tunnin kasvutarina ei puuduta, ja mukaan mahtuvat elämän ykkösasiat: rakkaus, ruoka, erotiikka, taide ja ihmisten välinen kohtaaminen. Siru Valleala  

Lue koko arvostelu täältä.

 

Katso HS:n elokuvakriitikoiden valinnat täältä.

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.