Veikko (Heikki Nousiainen), Veikon poika (Mikko Nousiainen) ja Kamal (Noah Kin) lähtevät ajelulle. Kuva: Solar Films
Veikko (Heikki Nousiainen), Veikon poika (Mikko Nousiainen) ja Kamal (Noah Kin) lähtevät ajelulle. Kuva: Solar Films

Saattokeikka-leffassa on kaunis ajatus, mutta valitettavasti elokuva jää amatöörimäiseksi yritykseksi.

Veikko (Heikki Nousiainen) on kiukkuinen ja konservatiivinen pappa, joka pestaa naapurin 17-vuotiaan Kamalin (Noah Kin) autokuskiksi mökkireissulle. Alun hankaluuksista huolimatta kaksikko löytää yhteisen sävelen, ja pian Kamal onkin jo sovittelemassa Veikon ja tämän vieraantuneen pojan (Mikko Nousiainen) välejä. Samalla Kamal joutuu pohtimaan myös omia, hankalia perhekuvioitaan.

Heikki Nousiainen tuo elokuvaan paljon kaivattua ammattimaisuutta.

Samuli Valkaman ohjaama elokuva tarkoittaa hyvää. Se haluaa näyttää, miten kaikki loppujen lopuksi voivat tulla toimeen, erilaisista taustoista huolimatta. Kaunis ajatus ei kuitenkaan riitä korvaamaan Saattokeikan puutteita. Kokonaisuus tuntuu kovin amatöörimäiseltä – juoniaukkoja ja epäloogisuuksia on todella paljon, ikään kuin käsikirjoitus olisi vain hutaistu kasaan.

Huumoria on revitty välillä vähän liiankin innokkaasti rasistisista asenteista. Vitsit ovat myös kovin ennalta-arvattavia. Heikki Nousiainen sentään tuo elokuvaan paljon kaivattua ammattimaisuutta. Rap-artisti Noah Kin tekee elokuvadebyyttiroolissaan amatöörinä parhaansa, mutta liian hätäisen tahdin vuoksi Veikon ja Kamalin keskinäinen suhde ei saa tarvitsemaansa aikaa.

Katso traileri:

Saattokeikka

**

Ensi-ilta 10.3.

Ranskalaiskomediassa C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan seurataan häitä hääsuunnittelijan näkökulmasta.

Hääsuunnittelijan elämä ei ole herkkua, mikäli Olivier Nakachen ja Eric Toledanon ohjaamaan ranskalaiseen romanttiseen komediaan C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan on uskominen. Samaa aihetta käsitteli vuonna 2001 Jennifer Lopezin tähdittämä elokuva Häät mielessä. Tällä kertaa hääsuunnittelijana kärsii eläkeikää lähestyvä Max (Jean-Pierre Bacri).

Maxin tehtävänä on järjestää häät 1600-luvulla rakennettuun loisteliaaseen linnaan. Elokuva seuraa hänen viime hetken ponnistelujaan hääpäivän aamusta aina myöhään yöhön. Toisin kuin tosi-tv-sarjoissa, morsian ei ole muuttunut häitä valmistellessaan hirviöksi, vaan sulhanen. Rasittavan sulhon lisäksi Maxin on kestäminen epäpäteviä palkollisiaan, jotka ovat muun koheltamisensa ohella aiheuttaa vieraille ruokamyrkytyksen ja ampua heitä ilotulitusraketeilla.

Huumoria ammennetaan ranskalaisesta temperamentista. Tunteet käyvät kuumina, henkilöt sanailevat kilpaa toistensa kanssa ja ärräpäät lentävät. Siis samanlaista kohkaamista ja meuhkaamista, johon suurin osa ranskalaisista komedioista nykyisin luottaa. Elokuvan pelastavat kaksi lopussa nähtävää juhlakohtausta. Niissä on aitoa romantiikan lumoa ja magiaa.

C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan ***

Matt Damon ja Kristen Wiig kutistuvat lilliputeiksi uutuusdraamassa Downsizing.

Väestönkasvun hillitsemiseen ei ole keksitty keinoa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Alexander Payne tarjoilee uutuusdraamassaan Downsizing varsin radikaalin ratkaisun: kutistetaan ihmiskunta peukaloisiksi. Mini-ihmiset kuluttavat vähemmän luonnon resursseja, joten ilmastonmuutoskin saadaan hallintaan. Riittävätkö moiset perustelut vakuuttamaan muut kuin ituhipit? Mites olisi tämä: peukaloliisojen ja peukalolassejen elämä on niin edullista, että jokaisella lilliputilla on varaa luksuselämään. No niin, johan kuulostaa paremmalta! Ei siis ihme, että perusjamppa Paul (Matt Damon) ja hänen vaimonsa Audreykin (Kristen Wiig) päättävät aloittaa uuden elämän pikkiriikkisinä.

Downsizingin alkuasetelma on kuin suoraan 1950-luvun scifikauhuelokuvista. Paynen tyylilaji on kuitenkin satiiri. Ihmisiä kiinnostaa enemmän mässäillä ja mälläillä kuin uhrautua pyyteettömästi luonnon puolesta. Pian käy ilmi, että pikkuistenkin yhteiskuntaakin pyörittävät nälkäpalkalla kituvat siirtolaissiivoojat, jotka on kutistettu vastoin tahtoaan valkoisia palvelemaan.

Satiiri toimii, mutta aivan yhtäkkiä Payne lisää hurjasti kierroksia. Alkaa psykedeelinen ja paatoksellinen trippi, jonka aikana Paul vierailee bergeniläisessä ekoyhteisössä. Haahuilua, batiikkipaitoja ja rummutusta. Kultti vai utopia? Joka tapauksessa turhan kulunutta kuvastoa eikä oivalluksista ole tietoakaan. 

Downsizing **