Pohjoismaiden neuvosto palkitsi Sovinnon vuoden 2011 parhaana pohjoismaisena elokuvana. Leffaa tähdittävät suomalaiset Outi Mäenpää ja Ville Virtanen. Me Naiset haastatteli ohjaaja Pernilla Augustia elokuvan ensi-illan aikaan.

Sanohan Pernilla, miksi niin moni hyvä elokuva tulee Ruotsista?

Ai tulee vai? Minusta kaikki hyvät elokuvat tulevat Tanskasta, muutama Norjasta ja moni hyvä teiltäkin. Meikäläisillä on takana monta kehnoa leffavuotta, mutta ruotsalainen filmiteollisuus alkaa hiljalleen löytää itseluottamusta. Kun saa vähän lihaksia, homma alkaa toimia.

Ruotsi ei ole helppo maa elokuvantekijöille. Rahoituksen saaminen on yhtä tuskaa, varsinkin tällaiselle tummalle draamalle kuin Sovinto. Siksi olen niin järisyttävän iloinen, että yleisö on löytänyt sen. Sovinnolla on Ruotsissa jo yli 300 000 katsojaa.

Sovinto kertoo Ruotsiin muuttaneesta suomalaisperheestä ja siinä nähdään Outi Mäenpää sekä Ville Virtanen. Miten työ muutti käsitystäsi suomalaisista?

Eipä kovin paljoa, paitsi että opin, miten fantastisia näyttelijöitä teillä on. Työ Outin ja Villen kanssa oli silkkaa riemua. Olin aiemmin työskennellyt vain muutaman suomenruotsalaisen, kuten Stina Ekbladin, kanssa. Teimme parhaamme, ettei elokuva olisi kliseinen maahanmuuttajakuvaus. Tarina on pikemminkin psykologinen draama äidin ja lapsen suhteesta.

Saiko tarina sinut peilaamaan omaa kokemustasi äitiydestä? Olethan kolmen tytön äiti.

Ei tätä elokuvaa voi peilata suoraan omaan elämääni, eihän minulla ole samanlaisia kokemuksia kuin tarinan henkilöillä. Pikemminkin omista kokemuksista kertyy tunnepankki, josta voi peilata elokuvahenkilöiden fiiliksiä.

Olet tehnyt pitkän uran näyttelijänä, mutta Sovinto on ensimmäinen pitkä ohjauksesi. Miten erilaisia työkaluja tarvitsit ohjaajana?

Todella erilaisia. Ohjaamiseen tarvitaan aivoja ja päätä, kun taas näytteleminen lähtee sydämestä ja vatsasta. Uskon myös,että kokemukseni näyttelijänä auttoi ohjaamisessa, löysin ehkä helpommin tieni näyttelijän ajatuksiin.

Miltä sinusta tuntuu nyt, kun filmi on valmis ja maailmalla?

Voih, ohjaaminen tuntui kuin olisin ollut kolme vuotta raskaana ja nyt lapsi on laskettava maailmalle, enkä tiedä, mihin suuntaan se lähtee. Ohjaajan suhde elokuvaan on merkittävämpi kuin näyttelijän. Ohjaajana olin täysin sidoksissa teokseen, kun taas näyttelijänä sitä lähtee kotiinsa kuvausten jälkeen ja on ihan että hej då vaan kaikille.

Ja mitäs sinä nyt teet?

Kuvaan Luulajassa Jan Troellin elokuvaa Dom över död man. Näyttelen ensi kertaa kahteen vuoteen, ja se tuntuu törkeän kivalta. Haluaisin olla vain töissä enkä lähteä ollenkaan kotiin.

Pernilla August

  • 13.2.1958 syntynyt ruotsalaisnäyttelijä ja ohjaaja. Näytellyt mm. elokuvissa Ruotsalainen avioliitto, Minkä taakseen jättää ja Tähtien sota.
  • Takana kaksi avioliittoa, joista 17-, 19- ja 25-vuotiaat tytöt.
  • Sovinto ensi-illassa 11.3. Outi Mäenpää ja Pernilla August palkittiin "Ruotsin Oscareilla" eli Guldbaggeilla.

Lue elokuva-arvio täältä.The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.