Pohjoismaiden neuvosto palkitsi Sovinnon vuoden 2011 parhaana pohjoismaisena elokuvana. Leffaa tähdittävät suomalaiset Outi Mäenpää ja Ville Virtanen. Me Naiset haastatteli ohjaaja Pernilla Augustia elokuvan ensi-illan aikaan.

Sanohan Pernilla, miksi niin moni hyvä elokuva tulee Ruotsista?

Ai tulee vai? Minusta kaikki hyvät elokuvat tulevat Tanskasta, muutama Norjasta ja moni hyvä teiltäkin. Meikäläisillä on takana monta kehnoa leffavuotta, mutta ruotsalainen filmiteollisuus alkaa hiljalleen löytää itseluottamusta. Kun saa vähän lihaksia, homma alkaa toimia.

Ruotsi ei ole helppo maa elokuvantekijöille. Rahoituksen saaminen on yhtä tuskaa, varsinkin tällaiselle tummalle draamalle kuin Sovinto. Siksi olen niin järisyttävän iloinen, että yleisö on löytänyt sen. Sovinnolla on Ruotsissa jo yli 300 000 katsojaa.

Sovinto kertoo Ruotsiin muuttaneesta suomalaisperheestä ja siinä nähdään Outi Mäenpää sekä Ville Virtanen. Miten työ muutti käsitystäsi suomalaisista?

Eipä kovin paljoa, paitsi että opin, miten fantastisia näyttelijöitä teillä on. Työ Outin ja Villen kanssa oli silkkaa riemua. Olin aiemmin työskennellyt vain muutaman suomenruotsalaisen, kuten Stina Ekbladin, kanssa. Teimme parhaamme, ettei elokuva olisi kliseinen maahanmuuttajakuvaus. Tarina on pikemminkin psykologinen draama äidin ja lapsen suhteesta.

Saiko tarina sinut peilaamaan omaa kokemustasi äitiydestä? Olethan kolmen tytön äiti.

Ei tätä elokuvaa voi peilata suoraan omaan elämääni, eihän minulla ole samanlaisia kokemuksia kuin tarinan henkilöillä. Pikemminkin omista kokemuksista kertyy tunnepankki, josta voi peilata elokuvahenkilöiden fiiliksiä.

Olet tehnyt pitkän uran näyttelijänä, mutta Sovinto on ensimmäinen pitkä ohjauksesi. Miten erilaisia työkaluja tarvitsit ohjaajana?

Todella erilaisia. Ohjaamiseen tarvitaan aivoja ja päätä, kun taas näytteleminen lähtee sydämestä ja vatsasta. Uskon myös,että kokemukseni näyttelijänä auttoi ohjaamisessa, löysin ehkä helpommin tieni näyttelijän ajatuksiin.

Miltä sinusta tuntuu nyt, kun filmi on valmis ja maailmalla?

Voih, ohjaaminen tuntui kuin olisin ollut kolme vuotta raskaana ja nyt lapsi on laskettava maailmalle, enkä tiedä, mihin suuntaan se lähtee. Ohjaajan suhde elokuvaan on merkittävämpi kuin näyttelijän. Ohjaajana olin täysin sidoksissa teokseen, kun taas näyttelijänä sitä lähtee kotiinsa kuvausten jälkeen ja on ihan että hej då vaan kaikille.

Ja mitäs sinä nyt teet?

Kuvaan Luulajassa Jan Troellin elokuvaa Dom över död man. Näyttelen ensi kertaa kahteen vuoteen, ja se tuntuu törkeän kivalta. Haluaisin olla vain töissä enkä lähteä ollenkaan kotiin.

Pernilla August

  • 13.2.1958 syntynyt ruotsalaisnäyttelijä ja ohjaaja. Näytellyt mm. elokuvissa Ruotsalainen avioliitto, Minkä taakseen jättää ja Tähtien sota.
  • Takana kaksi avioliittoa, joista 17-, 19- ja 25-vuotiaat tytöt.
  • Sovinto ensi-illassa 11.3. Outi Mäenpää ja Pernilla August palkittiin "Ruotsin Oscareilla" eli Guldbaggeilla.

Lue elokuva-arvio täältä.