Kim Leine ei pelkää paljastaa menneisyytensä vaiheita. Kuva: Laura Arvela
Kim Leine ei pelkää paljastaa menneisyytensä vaiheita. Kuva: Laura Arvela

– Aina sanotaan, ettei kirjoittaminen saisi olla terapiaa, mutta se on, kirjailija Kim Leine sanoo.

Kim Leine kasvoi Norjassa, muutti teininä Tanskaan ja sieltä Grönlantiin pakoon menneitä. Hänen uusi suurromaaninsa Ikuisuusvuonon profeetat kertoo nuoren papin epätoivoisesta vaelluksesta 1700-luvun Grönlannissa. Teos peilaa tekijänsä elämää: Leine eli alkoholisoituneena lääkkeiden väärinkäyttäjänä ja lähes kaiken menettäneenä Grönlannissa, kunnes kirjoittaminen nosti hänet kuiville.

Ikuisuusvuonon profeetat on historiallinen tiiliskivi, 640 sivua. Kim Leine, miten näin iso kirjaprojekti toteutetaan?

– Romaanin tekeminen kesti vain kaksi vuotta. Aloin kirjoittaa ja tein tutkimustyön vasta, kun tarina oli valmis. Luin Grönlannissa työskenneelleiden pappien päiväkirjoja ja lopulta menin Ikuisuusvuonoon tapahtumapaikalle. Sitten korjasin kaikki faktat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aiemmat teoksesi ovat rankkoja omaelämäkerrallisia romaaneja. Miksi?

– Yritän selvittää perheessäni olevia tuhoavia voimia, joiden pelkään siirtyneen tietysti minuunkin. Ensimmäinen kirjani oli omaelämäkerrallinen romaani. Toinen kertoi isoisästäni, joka teki raa’an murhan 1930-luvulla. Hän tappoi isoäitini rakastajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten kirjoittaminen on vaikuttanut kovaan elämääsi?

– Aina sanotaan, ettei kirjoittaminen saisi olla terapiaa, mutta se on. Se auttaa ajattelemaan kirkkaasti ja pääsemään pahoista asioista, ei kokonaan, mutta osittain. Ensimmäinen kirjani julkaisu 2007 muutti kaiken. Saatoin muuttaa Kööpenhaminaan, korjata menneitä virheitä. Pystyin elämään kuin normaali ihminen. Nyt elän vaimoni ja 2- ja 5-vuotiaiden lasten kanssa.

Miten tasapainotat perhe-elämän ja kirjoittamisen?

– Kotona se ei ole vaikeaa, kun on tutut rutiinit, mutta työhön liittyvä matkustaminen on hankalaa. Aikuiset lapseni ja entinen vaimoni auttavat hoitamalla pieniä lapsiani, jos vaimoni matkustaa mukana. Nyt me olemme kaikki hyvissä väleissä.

Ja millainen kirja sitten on? Tässä arvio:

Ikuisuusvuonon profeetat kertoo nuoren papin koettelemuksista 1700-luvun Grönlannissa. Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon voittanut teos kuvaa siirtomaavallan julmuutta, pohjoisen ankaraa elämää, inhimillisiä heikkouksia, himoja ja hulluutta. Nuori Morten Falck on ensin täynnä ihanteita, mutta alkoholismi, aliravitsemus ja Grönlannin epäinhimilliset olot uhkaavat tuhota. Tarina on rujo, mutta upea ja mieenpainuva.

Kim Leine: Ikuisuusvuonon profeetat

Suom. Katriina Huttunen (Tammi)

Lue Me Naisten kaikki kirja-arviot täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla