Kim Leine ei pelkää paljastaa menneisyytensä vaiheita. Kuva: Laura Arvela
Kim Leine ei pelkää paljastaa menneisyytensä vaiheita. Kuva: Laura Arvela

– Aina sanotaan, ettei kirjoittaminen saisi olla terapiaa, mutta se on, kirjailija Kim Leine sanoo.

Kim Leine kasvoi Norjassa, muutti teininä Tanskaan ja sieltä Grönlantiin pakoon menneitä. Hänen uusi suurromaaninsa Ikuisuusvuonon profeetat kertoo nuoren papin epätoivoisesta vaelluksesta 1700-luvun Grönlannissa. Teos peilaa tekijänsä elämää: Leine eli alkoholisoituneena lääkkeiden väärinkäyttäjänä ja lähes kaiken menettäneenä Grönlannissa, kunnes kirjoittaminen nosti hänet kuiville.

Ikuisuusvuonon profeetat on historiallinen tiiliskivi, 640 sivua. Kim Leine, miten näin iso kirjaprojekti toteutetaan?

– Romaanin tekeminen kesti vain kaksi vuotta. Aloin kirjoittaa ja tein tutkimustyön vasta, kun tarina oli valmis. Luin Grönlannissa työskenneelleiden pappien päiväkirjoja ja lopulta menin Ikuisuusvuonoon tapahtumapaikalle. Sitten korjasin kaikki faktat.

Aiemmat teoksesi ovat rankkoja omaelämäkerrallisia romaaneja. Miksi?

– Yritän selvittää perheessäni olevia tuhoavia voimia, joiden pelkään siirtyneen tietysti minuunkin. Ensimmäinen kirjani oli omaelämäkerrallinen romaani. Toinen kertoi isoisästäni, joka teki raa’an murhan 1930-luvulla. Hän tappoi isoäitini rakastajan.

Miten kirjoittaminen on vaikuttanut kovaan elämääsi?

– Aina sanotaan, ettei kirjoittaminen saisi olla terapiaa, mutta se on. Se auttaa ajattelemaan kirkkaasti ja pääsemään pahoista asioista, ei kokonaan, mutta osittain. Ensimmäinen kirjani julkaisu 2007 muutti kaiken. Saatoin muuttaa Kööpenhaminaan, korjata menneitä virheitä. Pystyin elämään kuin normaali ihminen. Nyt elän vaimoni ja 2- ja 5-vuotiaiden lasten kanssa.

Miten tasapainotat perhe-elämän ja kirjoittamisen?

– Kotona se ei ole vaikeaa, kun on tutut rutiinit, mutta työhön liittyvä matkustaminen on hankalaa. Aikuiset lapseni ja entinen vaimoni auttavat hoitamalla pieniä lapsiani, jos vaimoni matkustaa mukana. Nyt me olemme kaikki hyvissä väleissä.

Ja millainen kirja sitten on? Tässä arvio:

Ikuisuusvuonon profeetat kertoo nuoren papin koettelemuksista 1700-luvun Grönlannissa. Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon voittanut teos kuvaa siirtomaavallan julmuutta, pohjoisen ankaraa elämää, inhimillisiä heikkouksia, himoja ja hulluutta. Nuori Morten Falck on ensin täynnä ihanteita, mutta alkoholismi, aliravitsemus ja Grönlannin epäinhimilliset olot uhkaavat tuhota. Tarina on rujo, mutta upea ja mieenpainuva.

Kim Leine: Ikuisuusvuonon profeetat

Suom. Katriina Huttunen (Tammi)

Lue Me Naisten kaikki kirja-arviot täältä.

Uutuusdraamaa Mitä meistä puhutaan ei voi suositella herkille katsojille. 

Norjalainen 16-vuotias Nisha (loistava Maria Mozdah) elää tavallista teinitytön elämää. Hänen maahanmuuttajavanhempansa sen sijaan haluavat elää uudessa kotimaassaan aivan samalla tavalla kuin Pakistanissa. Kun Nishan isä Mirza (Adil Hussain) saa tietää, että hänen tyttärensä seurustelee kantanorjalaisen pojan kanssa, seuraukset ovat kohtalokkaat. Mirza kidnappaa Nishan ja vie tytön väkisin Pakistaniin sukulaistensa hoteisiin opettelemaan kunnon naisen elämää.

Norjalaisen Iram Haqin draaman Mitä meistä puhutaan uskomattoman julma tarina perustuu ohjaajan omiin kokemuksiin. Hän oli 14-vuotias, kun hänen isänsä kidnappasi hänet ja vei hänet Pakistaniin, jossa hän joutui elämään vasten tahtoaan puolitoista vuotta.

Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä.

Nishan kokemukset tiivistyvät yhteen sanaan: naisviha. Tytöllä ei ole elokuvassa ihmisarvoa eikä ihmisoikeuksia. Isä puolustaa barbaarista käytöstään sillä, että hän suojelee perheen ja suvun mainetta. Vain sillä on väliä, ”mitä meistä puhutaan”. Kunniaväkivaltakin on siis aivan oikeutettua.

Ohjaaja kuvaa Nishan kohtaloa vähäeleisesti sortumatta mässäilyyn. Tapahtumat ovat niin järkyttäviä, ettei elokuvaa voi suositella herkälle katsojalle. Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä. Samalla katsoja tuntee kiitollisuutta siitä, että ohjaaja on uskaltanut kertoa kokemuksistaan välittämättä siitä, miten hänen sukunsa elokuvaan reagoi. Haq on kertonut tehneensä sovinnon isänsä kanssa ennen tämän kuolemaa. 

Mitä meistä puhutaan ****1/2

 

Ortodoksijuutalaisyhteisö ei suvaitse naisparia draamassa Tottelemattomuus.

Ronit (Rachel Weisz) rakastui teini-ikäisenä bestikseensä Estiin (Rachel McAdams). Lontoon ahdasmielinen ortodoksijuutalaisyhteisö ei hyväksynyt tyttöjen rakkautta. Ronit häädettiin lapsuudenkodistaan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Ronit asuu New Yorkissa ja on luonut menestyvän uran valokuvaajana. Hän päättää palata kotiin rabbi-isänsä hautajaisiin. Siellä Ronitia odottaa Esti, joka ei ole unohtanut häntä, vaikka onkin mennyt naimisiin heidän yhteisen lapsuudenystävänsä Dovidin (Alessandro Nivola) kanssa. Kolmiodraama on vääjäämätön.

Chileläinen ohjaaja Sebastián Lelio löi itsensä läpi transnaisesta kertovalla draamallaan Fantastinen nainen, joka voitti tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen uutuusdraamansa Tottelemattomuus perustuu Naomi Aldermanin toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin.

Siinä missä Fantastisen naisen päähenkilö Marina törmäsi yhä uudelleen ihmisten ennakkoluuloihin sukupuoli-identiteettinsä takia, Ronitia ja Estiä vainotaan heidän seksuaali-identiteettinsä takia.

Ortodoksijuutalaisuuden vanhakantaisuus voi aluksi tuntua kovin etäiseltä. Evankelis-luterilaisen kirkon kanta lesbo- ja homopareihin ei ole sen suvaitsevaisempi. 

Tottelemattomuus  ****