Loistava, inhimillinen draamaelokuva kertoo tavallisista ihmisistä järjettömän byrokratian rattaissa.

Sydänkohtauksen kärsinyt Daniel (Dave Johns) on liian sairas työskennelläkseen mutta liian terve saadakseen valtion tukia. Byrokratian rattaisiin on juuttunut myös yksinhuoltajaäiti Katie (Hayley Squires), jonka kanssa Daniel ystävystyy. Molemmat kamppailevat turhautumisen, epätoivon ja nöyryytysten kanssa yrittäessään selvitä päivästä toiseen Newcastlen harmaassa arjessa.

Vahvat ja koskettavat roolisuoritukset osuvat suoraan sieluun.

Ken Loachin ohjaama elokuva palkittiin ansaitusti Kultaisella palmulla Cannesin elokuvajuhlilla. Todenmakuinen draama ottaa vahvasti kantaa hyvinvointiyhteiskunnan puutteelliseen turvaverkkoon ja byrokratian ajoittaiseen päättömyyteen. Vahvat ja koskettavat roolisuoritukset osuvat suoraan sieluun, ja katsojana sitä huomaa nopeasti olevansa itsekin hiljaisen raivon vallassa. Vaikka Paul Lavertyn käsikirjoitus on pääasiassa fiktiivinen, on elokuvan raskas todellisuus liian monelle ihan arkipäivää.

Katso traileri:

I, Daniel Blake

****

Ensi-ilta 11.11.

Vierailija

Palkittu elokuva raivostuttaa: ihmisiä byrokratian nöyryyttävissä rattaissa

Todellisuus on usein tarua ihmeellisempaa. Englannin sosiaaliturvajarjestelma on maineikas siita kuinka helposti sita pystyy vaarinkayttamaan. Valtio on ja aina ollutkin luokkayhteiskunta, jonka alakerroksista ei useinkaan nousta ylemmalle yhteiskunnan hierarkiassa. Ylempi koulutus on maksullista, tavat ja perinteet, puhumattakaan aksenteista, poikkeavat liiaksi keski- ja ylaluokkien tottumuksista. Ehkapa tasta syysta alaluokkien keskuuteen on muodostunut hyvin vahva identiteetti ja...
Lue kommentti

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.