Ranskalainen viiden Oscarin ehdokas Rakkaus koskettaa jokaista.

Cannesissa Kultaisella palmulla palkittu, Michael Hanekenin riipaiseva elokuva Rak­kaus ei jätä varmasti ketään kylmäksi.

Kahdeksankymppisen pariisilaisen pariskunnan elämä muuttuu, kun Anne saa sairauskohtauksen. Halvaus vie naisen pyörätuoliin, ja aviomies Georgesista tulee hänen omais­hoitajansa. Parin rakkaus ja samalla suhde omaan tyttäreen joutuvat koetukselle. Jean-Louis Trintigant ja Emmanuelle Riva ovat pääosissa vähäeleisen aitoja.

Vaikka ranskalainen elokuva vanhenemisesta, sairaudesta ja kuolemasta ei kuulostaisi houkuttelevalta, tämä koskettava draama kannattaa käydä katsomassa. Teema koskettaa jokaista, niin isovanhempiensa tai vanhempiensa rapautumista seuraavia kuin omaakin tulevaisuuttaan pohtivia.

Ja ennen kaikkea kyse on rakkaudesta. Kun rakastetulleen joutuu vaihtamaan vaippoja ja palkkioksi saa puurot syljettynä naamalle, rakkauden raskaus on läsnä.

Kysymys on myös luopumisesta ja ihmisten eri tavoista käsitellä sitä. Anne joutuu luopumaan vähitellen kipeällä tavalla arvokkuudestaan, itsenäisyydestään ja muistoistaan. Georges takertuu itsepäisesti vaimonsa hoitamiseen, mikä luo konfliktin harvoin vanhempiensa luona vierailevan muusikkotyttären ja isän välille. Tytär ei suostu hyväksymään äitinsä avutonta tilaa.

Palkintorohmu on voittanut jo 2013 parhaan vieraskielisen elokuvan Kultaisen maapallon, ja se on ranskalaiselokuvalle poikkeuksellisesti viiden Oscarin ehdokas.

Rakkaus

Ensi-ilta 15.2.

★★★★★