Joulu meni, mutta paketista ei paljastunut hyvää luettavaa? Mars siis kirjastoon tai kaverin kirjahyllylle!

Eeva Tenhunen: Kuolema savolaiseen tapaan

Rikosromaaneja kirjoittava helsinkiläisopettaja ja hänen poliisimiehensä muuttavat syrjäiseen savolaiseen kylään, josta pian löytyy nuoren naisen ruumis. 1970-luvulla kirjoitettu dekkari tarjoaa kiehtovan murhamysteerin, mutta ennen kaikkea rehevää, sydämellistä huumoria ja menneiden vuosikymmenien viattomuutta. Jos rikosromaani voi olla hyvän tuulen kirja, tämä on sellainen. Parasta antia ovat osuvasti kuvatut savolaishahmot.

Kokeile myös: muita Eeva Tenhusen romaaneja, esimerkiksi Mustat kalat on erinomainen.

Aino Trosell: Älä katso heitä silmiin

Tuleeko mieleen monta dekkaria, joissa päähenkilö (ja sankari) on keski-ikäinen, ihan tavallinen siivoojanainen? No, Aino Trosellin romaaneissa on sellainen. Siv Dalen on siivoojana tunturihotellissa, jonne saapuu huipputason vieraita. Kun yhtä vieraista ammutaan ja toinen katoaa, hän sekaantuu outoon tapahtumavyyhtiin. Yhtä kiinnostavaa kuin erinomaisesti kerrottu rikosjuoni, on päähenkilön näkökulma. Hän kun kuuluu niihin, joiden olemassaoloa yleensä ei edes huomata, palvelusväkeen.

Kokeile myös: Myös edellinen Siv Dalen -tarina Jos sydän vielä sykkii on hyvä. Jos dekkarinälkä vielä jää päälle, kokeile vaikka Denise Minan tuotantoa.

Johanna Sinisalo: Linnunaivot

Vaikka et yleensä pitäisi sci-fi-romaaneista, saatat hyvinkin rakastua tähän ihmeen realistisen tuntuiseen tarinaan. Jouni ja Heidi ovat seikkailuhenkisiä matkailijoita, jotka lähtevät vaellukselle Tasmanian koskemattomiin erämaihin. Luontoelämyksestä tulee unohtumaton aivan eri tavalla kuin idealistinen kaksikko kuvittelee, sillä reissulla alkaa tapahtua selittämättömiä asioita, joihin liittyvät erikoiset kea-linnut. Trillerimäisessä tarinassa on vahva ekosanoma.

Kokeile myös: Syksyn kenties suosituinta romaania, Finlandian voittanutta Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät. Jos se on jo hallussa, perehdy Leena Krohnin tuotantoon.

Linda Olsson: Kaikki hyvä sinussa

Joulupyhien jälkeen maistuvat kunnon välipäiväliikutusitkut. Tästä laaturomaanista ne saat. Elämässään kovia kokenut ruotsalaisnainen Marion elää lähes erakkona Uudessa-Seelannissa ja tutustuu pieneen maoripoikaan, jonka asiat eivät ole kunnossa. Poika lähentää Marionia ja tämän lähintä naapuria Georgea, jolla myös on raskas menneisyys.

Vaikka kirjassa käsitellään rankkojakin asioita, sen yleissävy on silti lohdullinen ja toiveikas.

Kokeile myös: Michael Cunninghamin romaaneja, esimerkiksi Koti maailman laidalla sopii samanlaiseen mielentilaan.

Johan Harstad: Ambulanssi

Jos aika tai energia eivät riitä paksuihin romaaneihin, itsenäisistä tarinoista koostuva Ambulanssi on loistovalinta. Surkuhupaisia elämänkohtaloita esittelevä kokoelma viihdyttää, mutta saa myös pohtimaan vakavia, juuri sopivassa suhteessa. Erityisen mieleenpainuvassa tarinassa Nokia, connecting people kertoja on räjäyttänyt toimistorakennuksen ja jäänyt loukkoon sen sisälle. Karmeasta lähtökohdasta versoo yllättävää huumoria.

Kokeile myös: John Irvingin romaaneissa on samantyyppistä vinoa huumoria kuin tässä kokoelmassa.

Lisää lukuvinkkejä löydät täältä .

Lue myös:

Tässä ovat vuoden parhaat kirjat

Johanna Sinisalon uutuudessa naisten tehtävä on palvella miehiä