Lauri Tilkanen ja Pihla Viitala esittävät Pahassa perheessä sisaruksia.
Lauri Tilkanen ja Pihla Viitala esittävät Pahassa perheessä sisaruksia.

Aleksi Salmenperä on tehnyt tyylikkään ja viihdyttävän elokuvan.

Juristi Mikael (Ville Virtanen) yrittää kovasti kasvattaa teinipoikaansa Dania (Lauri Tilkanen), jonka äiti hylkäsi jo pienenä. Kuviot menevät uusiksi, kun tulee tieto äidin kuolemasta. Tanskasta hautajaisiin saapuu Tilda-sisko (Pihla Viitala), jota Dani ei ole tavannut. Boheemi sisko ja veli ystävystyvät nopeasti – isän mielestä liiankin hyvin.

Suomalaisen elokuvan tähtinä on viime aikoina ollut sarja hullunkurisia perheitä. Skavabölen pojat ja Haarautuvan rakkauden talo saavat Pahasta perheestä hyvää jatkoa.

Aleksi Salmenperä on löytänyt elokuviinsa punaisen langan arjen ahdingon ja hiljaisen huumorin liitosta. Lapsia ja aikuisia käsitteli lapsettomuutta, Miehen työ perheenisän ajautumista seksityöläiseksi, ja nyt isä panikoituu kontrollin valuessa käsistä. Pahasta perheestä on moneksi: alku on jäytävää perhedraamaa, ja komediavaihde löytyy vähitellen. Tyylikästä ja viihdyttävää jälkeä kaikki tyyni.

ELOKUVA-ARVIO

Paha perhe
Ohjaus: Aleksi Salmenperä
Ensi-ilta 29.1.
Tähdet: ****

Keski-ikäisten miesten hippaleikki on huomattavasti hurjempaa kuin kakaroilla.

Mitä ihmettä? Aikuiset miehet leikkivät hippaa? Totta vai tarua?

Totta, kuten The Wall Street Journal tiesi vuonna 2013 julkaistussa artikkelissaan kertoa. Yhdysvalloissa asuu kymmenen keski-ikäisen miehen kaverilössi, jonka hippaleikki oli kestänyt artikkelin julkaisuun mennessä yhtäjaksoisesti jo 24 vuotta. Peli tosin on huomattavasti hurjempaa kuin kakaroilla. Hippaa pelataan vain helmikuun ajan – mutta sitäkin intensiivisemmin. Kaverukset ovat jahdanneet toisiaan jopa yhden osallistujan isän hautajaisissa.

Esikoisohjaaja Jeff Tomsic on nyt vääntänyt merkillisestä ystävysporukasta komedian Kiinni jäit! Ikuisiksi teineiksi jämähtäneistä miehistähän on viime vuosina väsätty sen tuhannen elokuvaa. Niistä Kiinni jäit! eroaa vain siinä, että se perustuu tositapahtumiin.

Kymmenhenkinen posse on tiivistetty viiteen. Pääosissa sähläävät Jeremy Renner, Jon Hamm, Ed Helms, Jake Johnson ja Hannibal Buress. Kiintiönaisina vilahtavat Isla Fisher ja Annabelle Wallis. Huumori on paitsi poliittisesti epäkorrektia, myös yllätyksetöntä ja jankkaavaa. Ainut mikä saa katsojan hieman hymähtämään on Renner, joka leikittelee itseironisesti toimintasankarin imagollaan.
Kiinni jäit!
ENSI-ILTA 20.7. * 1/2

Jos tekee mieli jotain makeaa ja tirauttaa päälle pieni liikutuksen kyynel, kannattaa mennä katsomaan tämä Mamma Mia! -jatko-osa. Ei voi ihminen jäädä pahalle tuulelle kesän hyväntuulisimman hattaraleffan jälkeen.

Kun Amanda Seyfriedille ehdotettiin paluuta Mamma Mia! -rooliinsa, näyttelijä kummasteli, mitä ihmettä jatko-osassa voisi tapahtua. Mutta ihan näppärän juonen brittiläinen Ol Parker siihen kuitenkin kehitteli.

Abban hitit ja muutama tuntemattomampikin biisi on sijoiteltu taiten viemään tarinaa eteenpäin, eikä tunnu vaivaannuttavalta, kun väki puhkeaa lauluun kesken kohtauksen. Näyttävät tanssinumerot ovat kesän hyväntuulisimman hattaraleffan makeinta antia. Tarina sijoittuu ensimmäisen osan tapaan Kreikkaan, mutta todellisuudessa elokuva filmattiin Kroatian kauniissa saaristossa.

Nykypäivä nivoutuu luontevasti tuttua tarinaa taustoittaviin historiatakaumiin, joissa uusi nimi Lily James saa loistaa. Vanha jengi on koolla myös: Stellan Skarsgård, Colin Firth ja Pierce Brosnan isärooleissaan sekä Meryl Streep, jonka roolihenkilö laulaa nyt pilven reunalta. Myös Abba-miehet Benny Andersson ja Björn Ulvaeus tekevät pienet camoroolit elokuvassa.

Joukon friikein esitys tulee vahakasvoiselta Cheriltä, joka on kuin syntynyt laulamaan Abban Fernandoa. Hän on myös valkokankaan coolein isoisoäiti ikinä!

Mamma Mia! Here we go again ***