Lauri Tilkanen ja Pihla Viitala esittävät Pahassa perheessä sisaruksia.
Lauri Tilkanen ja Pihla Viitala esittävät Pahassa perheessä sisaruksia.

Aleksi Salmenperä on tehnyt tyylikkään ja viihdyttävän elokuvan.

Juristi Mikael (Ville Virtanen) yrittää kovasti kasvattaa teinipoikaansa Dania (Lauri Tilkanen), jonka äiti hylkäsi jo pienenä. Kuviot menevät uusiksi, kun tulee tieto äidin kuolemasta. Tanskasta hautajaisiin saapuu Tilda-sisko (Pihla Viitala), jota Dani ei ole tavannut. Boheemi sisko ja veli ystävystyvät nopeasti – isän mielestä liiankin hyvin.

Suomalaisen elokuvan tähtinä on viime aikoina ollut sarja hullunkurisia perheitä. Skavabölen pojat ja Haarautuvan rakkauden talo saavat Pahasta perheestä hyvää jatkoa.

Aleksi Salmenperä on löytänyt elokuviinsa punaisen langan arjen ahdingon ja hiljaisen huumorin liitosta. Lapsia ja aikuisia käsitteli lapsettomuutta, Miehen työ perheenisän ajautumista seksityöläiseksi, ja nyt isä panikoituu kontrollin valuessa käsistä. Pahasta perheestä on moneksi: alku on jäytävää perhedraamaa, ja komediavaihde löytyy vähitellen. Tyylikästä ja viihdyttävää jälkeä kaikki tyyni.

ELOKUVA-ARVIO

Paha perhe
Ohjaus: Aleksi Salmenperä
Ensi-ilta 29.1.
Tähdet: ****

30 tiukkaa kysymystä – testaa Me Naisten eeppisessä joululauluvisassa, miten hyvin tiedät rakastetut klassikot ja muut sesonkibiisit. Vain todellinen tietäjä saa kaikki oikein!

 

 

The Crown -sarjasta tuttu Claire Foy nähdään uutuusdraamassa Breathe poliota sairastavan miehen omistautuvana vaimona.

Robin Cavendish (1930–1994) halvaantui kaulasta alaspäin sairastuttuaan polioon 28-vuotiaana. Hänen henkensä oli hengityslaitteen varassa. 1950-luvulla hengityskonepotilaat joutuivat viettämään loppuelämänsä sairaalassa. Cavendish vaati kuitenkin päästä kotiin, vaikka lääkäri ennusti hänen kuolevan kahdessa viikossa ilman sairaalahoitoa.

Toivetta ei olisi ollut mahdollista toteuttaa ilman hänen viimeisillään raskaana olleen vaimonsa Dianan omistautumista. Eikä ilman Robinin yläluokkaisuutta ja sen myötä kertynyttä omaisuutta.

Cavendishien poika Jonathan on tuottanut vanhempiensa tarinasta uutuusdraaman Breathe. Pojan hallitseva rooli elokuvanteossa selittää sen, miksi pariskunnan elämää kuvataan niin sovinnaisesti. Robinin ja Dianan suhde on tasapainoinen ja seesteinen, eikä elokuvassa nähdä ainuttakaan perheriitaa. Luulisi, että omaishoitajan ja hoitajastaan täysin riippuvaisen hoidettavan suhde olisi omiaan aiheuttamaan ristiriitoja.

Monet vammaisaktivistit ovat sitä mieltä, että vammaisten seksi on yhä tabu, jota ei uskalleta käsitellä. Elokuvassa parin seksielämään viitataan vain hienoisesti vihjaillen. Tai sitten Jonathan-poika ei vielä aikuisenakaan halua nähdä vanhempiaan seksuaalisina olentoina.

Elokuva tarttuu vammaisuuteen muutenkin silkkihansikkain. Se kertoo selviytymistarinan: Robin on sankari, jonka urheutta hänen ystävänsä ihailevat. Diagnoosin saatuaan Robin toivoo eutanasiaa, mutta kun hän on hyväksynyt sairautensa, negatiivisia tunteita ei enää juuri näytetä. Hänestä tuli yksi maailman ensimmäisistä vammaisaktivisteista.

Asia on tärkeä, mutta draaman ote on välillä kuin valistuselokuvan. Vammaisista soisi näkevänsä elokuvia, jossa heidät esitettäisiin ennen kaikkea ihmisinä ja sitten vasta vammaisina.

Robinia näyttelee Andrew Garfield ja Dianaa The Crown -tv-sarjan pääosasta tuttu Claire Foy. Elokuva on taattua BBC-laatua: puvustukset, lavastus ja kuvaus hivelevät silmää. Elokuva on Andy Serkisin esikoisohjaus. Hänet muistetaan parhaiten Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa tekemästään liikkeenkaappausroolistaan Klonkkuna.

Breathe ***