Etnosoi!-tapahtuma Helsingissä tuo piristysruiskeen marraskuuhun.

Etnomusikologian ammattilaiset järjestävät Etnosoi!-tapahtuman nyt jo 25. kerran. Mihin maallikon kannattaisi suunnata, jos hän haluaa nähdä juhlavuoden kunniaksi ikimuistoisen keikan?

Joogaharrastajia kiinnostanee Pohjois-Intiasta tuleva Gundecha Brothers, jonka Suomen-keikkaa voisi luonnehtia sanalla tapaus. Perinteistä drupad-laulua esittelee Malmitalossa nelihenkinen ryhmä, joka vetää Helsinkiin järjestäjien mukaan yleisöä jopa Ruotsista asti. Ikivanha musiikillinen joogatraditio elää nousukauttaan ja auttaa kiireisiä pysähtymään.

– Heidän musiikillaan on äärimmäisen rauhoittava vaikutus. Drupad on keskustelua jumaluuden kanssa, mutta se ei edellytä yleisöltä uskonnollisuutta. Tyypillisesti Gundecha Brothersin esitykset alkavat hitaasti, ja veljekset esiintyvät lavalla keskittyneesti silmät kiinni. Loppua kohden suoraviivainen musiikki yltyy rytmi-ilotteluksi, kuvailee EtnoSoi!-tapahtuman taiteellinen johtaja Jaana-Maria Jukkara.

Kurkkulaulua ja taikasieniä

Jos rauhoittumiseen ei ole tarvetta, kannattaa suunnata Gloriaan. Siellä nimittäin selviää, kuinka siperialainen kurkkulaulu yhdistetään punkin, rockin ja hevin vaikutteisiin.

Luit oikein.

Siperian Tuvasta saapuva Yat-Kha-yhtye on Jaana-Marian vanha tuttu, sillä sen ensimmäinen Yenisei Punk -levy äänitettiin 1990-luvun puolivälissä Helsingissä. Silloin Maailmanmusiikin keskus myös manageroi bändiä.
Nyt Yat-Kha’sta on tullut Jukkaran mukaan maailmanmusiikin kiintotähti, jonka kaikki tietävät. Laulaja Albert Kuvezinia Jaana-Maria kuvailee kameleonttimaiseksi henkilöksi taiteellisessa ilmaisussaan.

– Musiikin juuret ovat tuvalaisessa kansanmusiikissa, mutta perinteet saavat hyvin erikoisen käsittelyn. Ensin huomio kiinnittyy shamanistiseen rummutukseen, sitten hämmästyttää Albertin hyvin matala ja möreä kargyra-kurkkulaulu. Kiinnostava elementti on myös igil-soitin, joka kiinnittää musiikin tuvalaiseen kansanmusiikkiin.

Gloriassa nähdään samana iltana myös valkovenäläinen Serebryanaja Svadba. Keikkajärjestäjän eli Tusovka ry:n varapuheenjohtaja Oskar Rajewsky on luonnehtinut valkovenäläisiä riemastuttavaksi ja hämmentäväksikin porukaksi. "Konserteissa katsoja saattaa luulla joutuneensa keskelle venäjänkielistä Monty Python -sketsiä tai kenties taikasienien vaikutuksen alaiseksi", Rajeswsky sanoo keikkatiedotteessa.

Järjestäjä vertaa esityksen maailmaa myös Liisa Ihmemaassa -fantasiaan. Lavalla nähdään toinen toistaan oudompia hahmoja: kiiluvasilmäinen Baskerville-hurtta, iilimatonainen ja irstas pikkulintu.

Ole valmis yllättymään.

Etnosoi!-festivaali 6.-24.11.
Yat-Kha (Tuva) ja Serebryanaja Svadba (BY) Helsingin Gloria Kulttuuriareenalla perjantaina 9.11. klo 20.

Gundecha Brothers (IN) Helsingin Malmitalossa lauantaina 10.11. klo 19.
Liput Lippupalvelusta. Ennakkolippuja perjantaille myy myös Digelius Music Helsingin Viiskulmassa.

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.