Sian Chandelier-musiikkivideo on saanut aikaan huikean parodiavideoiden vyöryn YouTubessa.

Australialaisartisti Sia julkaisi toukokuussa musiikkivideon Chandelier-kappaleelleen. Videosta tuli supersuosittu – tähän mennessä sitä on katseltu yli 400 miljoonaa kertaa Youtubessa. Videolla tanssii Tanssin superäidit -ohjelmasta tuttu Maddie Ziegler, 12, jonka omintakeiset liikkeet ja hurja stailaus ovat yksi syy videon suosion takana.

Video suorastaan houkuttelee kokeilemaan, miltä tuntuisi vetää ylleen samanlainen, ihonvärinen body ja platinablondi peruukki – aikuisen päällä ne näyttävät takuulla koomisilta.

Moni on niin tehnytkin. Toiset ovat onnistuneet vaativien liikkeiden kopioimisessa paremmin, toiset huonommin. Joka tapauksessa parodiavideoiden tulvasta ei meinaa tulla loppua. Hakusanat ”sia chandelier parody” tuottavat Youtubessa jo noin 104 000 tulosta.

Yksi viimeisimmistä huumorivideoista on jouluversio kappaleesta. Huumorimies Ryan James Yezakin ohjaamalla videolla mustaan uimapukuun ja jouluvaloihin pukeutunut mies riemastuttaa tanssillaan Ikean asiakkaita. Buzzfeedin mukaan kuvausryhmä poistettiin liikkeestä pariin otteeseen, vaikka shoppailijoita tempaus nauratti.

Myös talk show -isäntä Jimmy Kimmel pääsi pukeutumaan bodyyn. Hän ja tv-persoona Guillermo saivat opetusta itse Maddie Ziegleriltä.

Mieleenpainuva on myös veto, jonka tietokonenörtti Chuck Jose hävisi. Panoksena oli, että häviäjä pääsee tekemään oman Chandelier-videonsa. Mies pärjäsi tanssissa lopulta hämmästyttävän hyvin.

Tässä alkuperäinen video:

Lue myös:

Mikä ääni! Katkaisusta voimaa saanut Sia onnistuu uudella levyllään

Kaikki kuluneen vuoden hittibiisit 2,5 minuutissa – katso video

Nicki Minaj'n roisi uutuusvideo teki ennätyksen

30 tiukkaa kysymystä – testaa Me Naisten eeppisessä joululauluvisassa, miten hyvin tiedät rakastetut klassikot ja muut sesonkibiisit. Vain todellinen tietäjä saa kaikki oikein!

 

 

The Crown -sarjasta tuttu Claire Foy nähdään uutuusdraamassa Breathe poliota sairastavan miehen omistautuvana vaimona.

Robin Cavendish (1930–1994) halvaantui kaulasta alaspäin sairastuttuaan polioon 28-vuotiaana. Hänen henkensä oli hengityslaitteen varassa. 1950-luvulla hengityskonepotilaat joutuivat viettämään loppuelämänsä sairaalassa. Cavendish vaati kuitenkin päästä kotiin, vaikka lääkäri ennusti hänen kuolevan kahdessa viikossa ilman sairaalahoitoa.

Toivetta ei olisi ollut mahdollista toteuttaa ilman hänen viimeisillään raskaana olleen vaimonsa Dianan omistautumista. Eikä ilman Robinin yläluokkaisuutta ja sen myötä kertynyttä omaisuutta.

Cavendishien poika Jonathan on tuottanut vanhempiensa tarinasta uutuusdraaman Breathe. Pojan hallitseva rooli elokuvanteossa selittää sen, miksi pariskunnan elämää kuvataan niin sovinnaisesti. Robinin ja Dianan suhde on tasapainoinen ja seesteinen, eikä elokuvassa nähdä ainuttakaan perheriitaa. Luulisi, että omaishoitajan ja hoitajastaan täysin riippuvaisen hoidettavan suhde olisi omiaan aiheuttamaan ristiriitoja.

Monet vammaisaktivistit ovat sitä mieltä, että vammaisten seksi on yhä tabu, jota ei uskalleta käsitellä. Elokuvassa parin seksielämään viitataan vain hienoisesti vihjaillen. Tai sitten Jonathan-poika ei vielä aikuisenakaan halua nähdä vanhempiaan seksuaalisina olentoina.

Elokuva tarttuu vammaisuuteen muutenkin silkkihansikkain. Se kertoo selviytymistarinan: Robin on sankari, jonka urheutta hänen ystävänsä ihailevat. Diagnoosin saatuaan Robin toivoo eutanasiaa, mutta kun hän on hyväksynyt sairautensa, negatiivisia tunteita ei enää juuri näytetä. Hänestä tuli yksi maailman ensimmäisistä vammaisaktivisteista.

Asia on tärkeä, mutta draaman ote on välillä kuin valistuselokuvan. Vammaisista soisi näkevänsä elokuvia, jossa heidät esitettäisiin ennen kaikkea ihmisinä ja sitten vasta vammaisina.

Robinia näyttelee Andrew Garfield ja Dianaa The Crown -tv-sarjan pääosasta tuttu Claire Foy. Elokuva on taattua BBC-laatua: puvustukset, lavastus ja kuvaus hivelevät silmää. Elokuva on Andy Serkisin esikoisohjaus. Hänet muistetaan parhaiten Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa tekemästään liikkeenkaappausroolistaan Klonkkuna.

Breathe ***