Kouluvuosina kiusattu Anna Odell teki väkevän elokuvan luokkakokouksesta.

Anna Odellia, 41, on vaikea unohtaa, kun hänet kerran on nähnyt. Kiihkeäsilmäinen Anna on kohutaiteilija ja ruotsalaisjulkkis, joka nostatti haloon vuonna 2009 tehdessään mielisairaalakokemuksistaan taideperformanssin.

Oli siis oletettavaa, että hänen elokuvansa Luokkajuhla aiheuttaisi myös kohun. Näyttelijöiden esittämien tapahtumien taustalla ovat tosiasiat ja tosihenkilöt Annan omilta kouluajoilta, omasta koulusta ja hänen kokemuksensa omasta luokkajuhlasta. Elokuvan pääosassa on Anna itse. Onko kyseessä kosto?

Kaksiosainen Luokkajuhla on voimakas, kiehtova ja kysymyksiä herättävä. Kiusatun ja kiusaajien roolit sekä toistavat että purkavat itseään, kun Anna esittelee katsojille kuvitteellisen, kauhujen luokkakokouksen. Kenellä on valta nyt, vuosien kuluttua?

Katso leffan traileri TÄÄLTÄ.

Luokkajuhla

★★★★

Lue myös:

Pete Parkkonen kertoo koulukiusaamisesta: "Olen kokenut rasismia ja nimittelyä"

Jannika B koulukiusaamisesta: "Minua kutsuttiin ihosairauden takia syöpäläiseksi"

Sara Chafak: "Kiusaaminen teki minut epävarmaksi ulkonäöstäni"

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****