Malilainen laulaja-lauluntekijä Fatoumata Diawara, 29, kertoo, miksi myönteinen ajattelu kannattaa.

Pakenit nuorempana Malista Ranskaan, vaikka perheesi vastusti ajatusta. Halusit näytellä, laulaa ja määrätä itse elämäsi suunnasta. Pidätkö itseäsi naisten oikeuksien äänitorvena ja aktivistina? Kuinka optimistisesti näet naisten tilanteen nykymaailmassa?

Olen ehdottomasti naisten oikeuksien suhteen aktivisti. Se ajatus on keskeinen monissa lauluissani, jotka löytyvät levyiltä ja joita esitän livenä. Olen aina optimisti, mutta meillä on vielä pitkä matka kuljettavana, ja meidän täytyy jatkaa taistelua. Mutta tilanne on parempi kuin ennen.

Oletko optimisti myös henkilökohtaisessa elämässäsi?

Olen. On oltava! Uskon, että luomme jokainen itse oman todellisuutemme. Maailma on sellainen, millaisena sen haluaa nähdä.

Kun olit 12-vuotias, et suostunut käymään koulua. Rangaistukseksi siitä perheesi passitti sinut tätisi luokse pääkaupunki Bamakoon. Miten se vaikutti elämääsi?

Se oli minulle hyvin vaikeaa aikaa. Toisaalta elämä Bamakossa teki minusta sen ihmisen, joka olen tänä päivänä.

Sinustakin tuli Malissa ja naapurimaissa kuuluisa näyttelijä. Vieläkö jatkat niitä hommia?

Kyllä. Itse asiassa sain juuri valmiiksi yhdet kuvaukset uutta elokuvaa varten Guineassa.

Onko perheesi nyt hyväksynyt perinteistä poikkeavan elämäntyylisi?

Kyllä. Olemme taas läheisiä.

Asut Pariisissa. Inspiroiko kaupunki musiikkiasi?

Pariisissa toimii iso malilainen yhteisö, jossa on paljon muusikoita. Täällä kuulee paljon erilaisia tyylejä, jotka ovat vaikuttaneet omaankin musiikkiini.

Mitä asioita pidät elämässäsi tärkeimpinä juuri nyt?

Musiikkiani, esiintymistä ja ennen kaikkea – rakkautta!

Fatoumata Diawara keikalla Helsingin Savoy-teatterissa 1.11. klo 19.

Vuosi 2017 toi mukanaan paljon hyvää – tai noh, ainakin se toi Suomen kieleen paljon uusia sanoja. Testaa, kuinka monta myös Kielitoimiston sanakirjaan tänä vuonna poimituista sanoista sinä tunnista!

 

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****