Oliko oven päällä sittenkin tilaa kahdelle? Ehkä, mutta sekään ei olisi välttämättä auttanut Jackia.

Titanic-elokuva sai ensi-iltansa jo 20 vuotta sitten, mutta siitä riittää edelleen kysymyksiä.

Myytinmurtajat-sarjassa ratkaistiin yksi kuohuttavimmista arvoituksista vuonna 2012. Olisiko Jack voinut sittenkin pelastua? Elokuvassahan kolmannessa luokassa matkustanut Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) kuolee hyiseen veteen, kun hänen rakkaansa, yläluokkainen Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) pelastuu kellumalla puisen oven päällä. (Oho, juonipaljastus.)

Myytinmurtajat tulivat siihen tulokseen, että myös Jackille olisi ollut tilaa lautalla. Ensinnäkin oven päällä olisi ollut tilaa molemmille, ja lisäksi kaksikon olisi pitänyt hoksata kiinnittää pelastusliivit lautan alle, jotta se olisi kellunut paremmin. Ja sitten vain odotella pelastusvenettä, joka olisi noukkinut molemmat talteen.

Periaatteessa siis mahdollista, mutta nyt myös ohjaaja James Cameron on ottanut kantaa siihen, oliko Jackin tarpeellista kuolla. Ohjaajaa hieman nauratti, kun The Daily Beast nosti ikuisuuskysymyksen pitkästä aikaa esiin.

Cameronin mukaan homma on selvä, sillä käsikirjoituksen sivulla 147 lukee, että Jack antaa paikkansa lautalla Roselle, jotta tämä selviäisi. Analysoikoon muut mitä haluavat. Hän suostuu kuitenkin kommentoimaan Myytinmurtajien Titanic-jaksoa.

– Okei, leikitään, että olet Jack, olet -2-asteisessa vedessä, hypotermia alkaa vaikuttaa aivoihisi. Myytinmurtajat käskevät sinua nyt ottamaan pois pelastusliivisi, ottamaan pois hänen pelastusliivinsä, uimaan tämän jutun alle, kiinnittämään pelastusliivit jollakin tapaa niin, etteivät ne huuhtoudu pois kahden minuutin kuluttua – mikä tarkoittaa, että olet veden alla sitomassa tätä juttua -2-asteisessa vedessä, ja se kestää sinulta viidestä kymmeneen minuuttia, joten siihen mennessä kun sinun pitäisi palata, olet kuollut.

Ohjaaja James Cameron ja miespääosan esittäjä Leonardo DiCaprio markkinoimassa tulevaa kulttileffaa vuonna 1997. Kuva: Reuters
Ohjaaja James Cameron ja miespääosan esittäjä Leonardo DiCaprio markkinoimassa tulevaa kulttileffaa vuonna 1997. Kuva: Reuters

Okei, tuli selväksi. Cameronin mukaan homma ei toimisi. Toisaalta Myytinmurtajat eivät kiistäneet jaksossaan hypotermian vaikutuksia – ne on leffassa huomioitu.

– Jackin paras valinta oli pitää ylävartalonsa poissa vedestä ja toivoa, että vene tai joku vetää hänet vedestä ennen kuin hän kuolee. He ovat hauskoja jätkiä ja rakastin ohjelman tekemistä heidän kanssaan, mutta he ovat täyttä paskaa, ohjaaja toteaa.

Kysely

Olisiko Jackin ja Rosen suhde kestänyt, jos molemmat olisivat pelastuneet?

Siitä olisi tullut kaikkien aikojen rakkaustarina!
Siitä olisi tullut kaikkien aikojen rakkaustarina!
62.0%
Hah, ei tietenkään.
Hah, ei tietenkään.
37.9%
Ääniä yhteensä: 129

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***