Festarit – kesän parasta vai pahinta aikaa? Kuva: Shutterstock
Festarit – kesän parasta vai pahinta aikaa? Kuva: Shutterstock

Kesä on konserttien ja festivaalien aikaa. Keikkauskottava käyttäytyminen on osa onnistunutta musiikkielämystä.  

Me Naisten nettisivulla bloggaava Paula on intohimoinen keikoilla kävijä.

Postauksissaan hän kertoo konserttikokemuksistaan niin Suomessa kuin ulkomailla. Milloin hän on rokkaamassa idolinsa keikalla Manhattanilla, milloin jonottamassa Moulin Rougen revyyseen.

Paula keikalla keulapaikalla -blogin uusimmassa kirjoituksessa hän pohtii keikkakävijän etikettiä. Mitä on syytä jättää kotiin ja miten idolin edessä käyttäydytään?

Katso Paulan viisi tärkeää neuvoa! Voit listata jutun lopussa olevaan kommentointikenttään omat vinkkisi keikoille.

1. Varustautuminen

Jos olet pätkä, käytä korkokenkiä. Jos olet mitoiltasi koripalloilija, jätä silinteri pukematta.

2. Unohda hajut kotiin

Kiellettyjen listalla ovat sateenvarjon ja lierihatun lisäksi raskas aseistus, kuten haju- tai partavesi.

”Keskity kuuntelemiseen ja pompi aina silloin tällöin kurottelemaan, josko näkisit suosikistasi vaikka vilauksenkin.”

3. Älä töni, vaikka mieli tekisi

Jos kirahvi siirtyy eteesi, älä jää taistelemaan reviiristä. Hivuttaudu silloin pari pykälää sivummalle ja varmista uusi näköyhteys lavalla viihdyttävään artistiin. Jos et näe, katso screenille. Sellaisia löytyy useilta keikoilta. Jos ei, keskity kuuntelemiseen ja pompi aina silloin tällöin kurottelemaan, josko näkisit suosikistasi vaikka vilauksenkin.

4. Kunnioita henkilökuntaa

Älä roskaa keikkapaikkaa. Jos näin pääsi käymään, siivoa jälkesi. Mikäli keikka on ravintolassa, varaa säästöpossuun suunnittelemasi killingit portsarille tipiksi. Se on kiitos ja arvostus hänen tekemälleen turvallisuus- ja vartiointityölle, joka takaa sinulle hyvät oltavat koko keikan ajaksi.
Lue myös! Festarit edessä? Tässä parhaat tyyli-ideat lavan eteen

5. Muista, sinäkin olet yleisöä

Arvosta yleisöä: älä puhu tai laula kovaan ääneen ja tauotta. Vapauden renessanssi koittaa vielä keikkakaukaloissa. Suomessa voi vapaasti seurata vierailevaa harvinaista huippuartistia ilman taulutelevision kokoisten tablettien merta. Ojossa sojottavien käsivarsien päissä huiskuttavat vapaat sormet ilman kännykkäsoihtuja. Pari kuvaa keikan alussa on ok, mutta sitten pussinsuu joutaa kiinni.

Älä jää suremaan huomatessasi, että olet vain pisara laulajan heittämästä vesipullon sisällöstä. Et välttämättä saa esiintyjään edes katsekontaktia. Hän on stara, sinä et.

Lue lisää Paulan blogista täällä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Kysely

Käytkö festareilla tai keikalla tänä kesänä?

Kyllä
Kyllä
68.6%
En, ei voisi enempää kiinnostaa!
En, ei voisi enempää kiinnostaa!
31.3%
Ääniä yhteensä: 51

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***