Astrid Lindgren sai elämänsä aikana tuhansia kirjeitä ja avunpyyntöjä. ”Minusta on tullut Ruotsin kansan rippiäiti”, Lindgren sanoi.
Astrid Lindgren sai elämänsä aikana tuhansia kirjeitä ja avunpyyntöjä. ”Minusta on tullut Ruotsin kansan rippiäiti”, Lindgren sanoi.

Uusi elämäkerta valottaa satutäti Astrid Lindgrenin (1907–2002) elämää. Tiesitkö näitä asioita lastenkirjailijasta?

1. Jazz-tyttö

16-vuotias Astrid Ericsson muuttui ”yhdessä yössä varsinaiseksi jazztytöksi”. Hän järkytti kaikkia leikkaamalla hiuksensa lyhyiksi ensimmäisenä naisena 3 500 asukkaan Vimmerbyssä. Hän alkoi myös pukeutua pikkutakkiin, solmioon ja lippalakkiin.

Astrid tunnettiin aina tyylikkäänä pukeutuja. Moni ensin hämmästyikin homssuisen Pepin luojan huoliteltua ulkonäköä.

2. Kaksi miestä, ei intohimoa

Astrid on tunnustanut, ettei ollut koskaan intohimoisesti rakastunut. 19-vuotiaana toimitusharjoittelijana hän tuli raskaaksi huomattavasti vanhemmalle esimiehelleen, mutta ei suostunut tämän kosintaan. Aviomies Sture Lindgren kuoli Astridin ollessa nelikymppinen, eikä kirjailija enää solminut uutta liittoa.

”Se että saa olla yksin, se on aivan uskomaton onnen tila”, hän kirjoitti ystävälleen.

3. Edistyksellinen kasvattaja

Astrid joutui jättämään esikoisensa Larsin vuosiksi sijaiskotiin. Vasta avioliittonsa myötä hän pystyi ottamaan poikansa huollettavakseen. Astrid helli Larsia ja myöhemmin syntynyttä Karin-tytärtään ylenpalttisesti, vaikka ajan kasvatuspsykologit neuvoivat toisin. Astrid painotti usein, kuinka ratkaisevaa lapsen kehitykselle on ensimmäisinä vuosina saatu rakkaus ja hyväksyntä.

4. Peppi syntyi sodan keskellä

Peppi Pitkätossu syntyi toisen maailmansodan aikana, kun Astrid alkoi sepittää lapsilleen tarinoita yliluonnollisen vahvasta pikkutytöstä. Peppi-kirja ilmestyi sodan päättyessä 1945 ja teki Astridista kertaheitolla Ruotsin tunnetuimman lastenkirjailijan. ”Kirjoitan lapselle itsessäni”, hän sanoi.

5. Floppi Tove Janssonin kanssa

Kustannustoimittajan työssään Astrid halusi, että toinen suuri lastenkirjailija Tove Jansson kuvittaisi J. R. R. Tolkienin Hobitin uuden ruotsinnoksen. ”Mutta kuka lohduttaisi Astridia, ellet suostu ehdotukseeni, jonka tässä esitän?” hän kirjoitti Tovelle. Astrid rakasti Toven kuvituksia, mutta 1960 ilmestyneestä kirjasta tuli hänen uransa pahin floppi, joka ei saanut Tolkien-fanien ja kriitikoiden hyväksyntää.

6. Poliittinen aktivisti

Vanhemmiten Astridista tuli varsinainen aktivisti: hänen kirjoitteluaan veropolitiikasta pidetään yhtenä syynä Ruotsin pääministerin Olof Palmen hallituksen kaatumiseen 1976. Vuonna 1988 hän taas sai ajettua läpi uuden, Lex Lindgreniksi kutsutun eläinsuojelulain. ”Politiikka on aivan liian tärkeää jätettäväksi poliitikoille”, kirjailija on sanonut.

7. Miljoonia hyväntekeväisyyteen

Astridin arvioidaan lahjoittaneen noin kymmenen miljoonaa Ruotsin kruunua hyväntekeväisyyteen. Hän muun muassa auttoi kahta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta kurdiperhettä ja osti erään ongelmaisen perheen tytölle hevosen.

Jens Andersen: Astrid Lindgren. Tämä päivä, yksi elämä

Suom. Kari Koski (WSOY)

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.