Huippumalli Cara Delevigne näyttelee toisen pääosan avaruusseikkailussa. Kuva: Filmikamari
Huippumalli Cara Delevigne näyttelee toisen pääosan avaruusseikkailussa. Kuva: Filmikamari

Valerian and the City of a Thousand Planets vie kiehtovalle avaruusseikkailulle.

Tässä scifielokuvassa parasta ovat sen kauneus ja mielikuvitukselliset paikat ja hahmot. Ohjaajana ja käsikirjoittajana on Luc Besson, joka tunnetaan suosituista fantasiaelokuvistaan The Fifth Element – Puuttuva tekijä, Lucy ja Adèle Blanc-Secin uskomattomat seikkailut.

Valerian and the City of a Thousand Planets aukeaa niillekin, jotka eivät tunne elokuvan takana olevia ranskalaisia sarjakuvia. Avaruusspektaakkeli sijoittuu 2700-luvulle. Valerian (Dane DeHaan) ja Laureline (Cara Delevingne) ovat agenttitiimi, joka ylläpitää järjestystä ihmisten asuttamilla alueilla.

Laureline on reippaan pippurinen ja aktiivinen naishahmo, mutta välillä myös ihmeen ylikriittinen ja pinnallinen. Naistenmies Valerian on myyty kauniin ja taitavan Laurelinen edessä, ja heidän soidintanssiaan seurataan koko elokuvan ajan. Rakkauskuvio on tosin turhankin perinteinen. Valerian on rento ja sympaattinen, mutta hänen hahmonsa olisi kaivannut lisää särmää. Rihannalla on mainio sivurooli hemaisevana avaruusolentona.

Katso traileri:

Valerian ja Laureline päätyvät retkillään suurenmoiseen Alphaan, tuhansien planeettojen kaupunkiin, jossa lajit eri puolilta universumia elävät yhdessä ja jakavat keskenään taitonsa ja tietonsa. Lähellä sijaitseva paratiisiplaneetta on kuitenkin mystisesti tuhoutunut.

3D-efektin ansiosta katsoja on kuin huvipuistoajaelulla avaruusaluksen syöksyessä eteenpäin. Klassisen humaani sanoma ylistää yhteistyötä, rauhaa ja rakkautta.  

Valerian and the City of a Thousand Planets (K12)

***

Ensi-ilta 26.7.2017

Agatha Christien dekkariin perustuvassa uutuuselokuvassa Idän pikajunan arvoitus on vanhan ajan glamouria.

Vuonna 1934 Istanbulista Euroopan halki Lontooseen matkaavassa Idän pikajunassa tapahtuu murha. Uhri on liikemiehenä esiintyvä gangsteri Samuel Ratchett (Johnny Depp). Onneksi junan kyydissä on myös belgialainen mestarietsivä Hercule Poirot, jonka pienet harmaat aivosolut ratkaisevat arvoituksen kuin arvoituksen.

Agatha Christien vuonna 1934 ilmestynyt dekkari Idän pikajunan arvoitus on klassikko. Brittiohjaaja Kenneth Branagh on ohjannut siitä elegantin version, jonka tuuheaviiksisen päähenkilön roolin hän on varannut itselleen. Juna on lastattu tähdillä. Penélope Cruz on kiihkouskovainen lähetyssaarnaaja, Michelle Pfeiffer aviomiestä metsästävä vamppi ja Judi Dench venäläinen ruhtinatar.

1930-luvulla junamatkustamisessa oli vielä glamouria, sillä se oli vain rikkaan yläluokan huvia. Branagh on ymmärtänyt tämän ja se näkyy pienimmissäkin yksityiskohdissa. Yhdessä kohtauksessa tarjoilija asettelee junan ravintolavaunun valkoiset pöytäliinat huolellisesti paikalleen ja mittaa jokaisen astian paikan viivoittimella.

Ajankuva on muutenkin kohdillaan. Puvustus on ylellinen. Oscar-palkittu puvustaja Alexandra Byrne ylittää itsensä. Kuvaaja Haris Zambarloukos kuvaa maisemia niin nostalgisissa väreissä, että ne ovat kuin suoraan klassisista Hollywood-elokuvista 1940-luvulta.

Jatko-osaa pedataan jo. Elokuvan lopussa Poirot suuntaa Egyptiin tutkimaan Niilin-risteilyllä tapahtunutta murhaa. Kyseinen kuolemantapaus viittaa tietysti Christien vuonna 1937 ilmestyneeseen dekkariin Kuolema Niilillä.

Idän pikajunan arvoitus ***

 

Varpunen jouluaamuna on jo itsessään liikuttava kappale. Tekeekö Lauri Tähkän versio sinuun vaikutuksen?

Varpunen jouluaamuna Vesa-Matti Loirin tulkitsemana on monelle joulun koskettavin hetki. Mutta onko Veskun paikka Varpusen ainoana ja oikeana tulkitsijana nyt uhattuna?

Lauri Tähkä on nimittäin julkaissut oman versionsa kappaleesta. Ainakin fanit ovat vaikuttuneet tulkinnasta. Laurin Instagram-kommenteissa on lukuisia sydämiä ja pelkkää hehkutusta.

Tässä muutama esimerkki:

”Yöllä jo kuuntelin ja kyyneleethän siinä poskille vierähti. Olet sinä Lauri kyllä timanttinen tulkitsija ❤”

”Kananlihainen iho kertonee enemmän kuin kapeaksi jäävät sanat ❤”

”O sul ihana matala ääni.. ku sais sut tähä viekkuun viä lauleleen 😉🎶❤”

”Mitä enemmän tätä tulkintaa kuuntelee, sitä kauniimmaksi se vain muuttuu. Niin herkkä ja koskettava, kiitos ❤”

Kuuntele uutuuskappale Spotifyssa:

Kysely

Kenen tulkinta Varpunen jouluaamuna -kappaleesta tekee sinuun vaikutuksen?