Charlize Theron ryskää vaihteeksi toimintasankarina. Kuva: Filmikamari
Charlize Theron ryskää vaihteeksi toimintasankarina. Kuva: Filmikamari

Berliinin muurin murtumisen hetkeen sijoittuva agenttiseikkailu tarjoaa äksöniä koko rahan edestä.

David Leitchin ohjaama Atomic Blonde jatkaa aiemmin kesällä teattereihin saapuneen Wonder Womanin jalanjäljissä ja raikastaa toimintaelokuvalajia naispuolisella päähenkilöllä. Atomic Blondekin perustuu sarjakuvaan, vuonna 2012 ilmestyneeseen albumiin The Coldest City.

Tapahtumapaikka on kylmän sodan aikainen Berliini, jota pitää vallassaan Neuvostoliiton valtiollinen turvallisuuspoliisi KGB. Rouhean romanttinen kaupunki punkkareineen on kiehtova ympäristö, ja menoa säestävät iskevät kasarihitit.

Oscar-voittaja Charlize Theron esittää MI6:n viileää agenttia ja palkkatappajaa Lorraine Broughtonia, jolla on ylivoimaiset taistelutaidot. Virkistävää, että seksikkään sankarittaren roolissa on nelikymppinen nainen. Pari vuotta sitten Theron nähtiin vastaavanlaisena taistelusankarina toimintaelokuvassa Mad Max: Fury Road.

Agentti Broughtonin tehtävä on löytää muurin jakamasta kaupungista huipputärkeä asiakirja ja tuoda se Lontooseen. Hän on biseksuaali seksipommi, mikä sopii elokuvan sarjakuvamaiseen tyyliin. Näyttää tosin hieman huvittavalta, kun Broughton jakelee potkuja piikkikorkokengissä ja minihameessa. Uskottavuutta touhuun tuo se, että hän on taisteluiden jälkeen mustelmista kirjava.

Lorraine Broughton työskentelee miesten hallitsemassa maailmassa, muttei koe tarvetta miellyttää vastakkaista sukupuolta. Skotlantilainen James McAvoy on Broughtonin Berliinissä asuva karismaattinen työpari David Percival, joka rakastaa kaunottaria ja juhlimista. Broughtoniin tekee silti suuremman vaikutuksen Sofia Boutellan esittämä sensuelli ja herkkä ranskalainen vakooja. 

Atomic Blonde on raaka ja synkkä elokuva, ja agentti Broughton listii vihollisia surutta. Näyttäviä taistelukohtauksia on runsaasti – jopa niin paljon, että ilman vetävää päähenkilöä elokuva uhkaisi käydä puuduttavaksi. Sanoma jää epäselväksi, mutta tyylikäs elokuva tekee vaikutuksen.

Katso traileri:

Atomic Blonde, K16

****

Ensi-ilta 4.8.2017

30 tiukkaa kysymystä – testaa Me Naisten eeppisessä joululauluvisassa, miten hyvin tiedät rakastetut klassikot ja muut sesonkibiisit. Vain todellinen tietäjä saa kaikki oikein!

 

 

The Crown -sarjasta tuttu Claire Foy nähdään uutuusdraamassa Breathe poliota sairastavan miehen omistautuvana vaimona.

Robin Cavendish (1930–1994) halvaantui kaulasta alaspäin sairastuttuaan polioon 28-vuotiaana. Hänen henkensä oli hengityslaitteen varassa. 1950-luvulla hengityskonepotilaat joutuivat viettämään loppuelämänsä sairaalassa. Cavendish vaati kuitenkin päästä kotiin, vaikka lääkäri ennusti hänen kuolevan kahdessa viikossa ilman sairaalahoitoa.

Toivetta ei olisi ollut mahdollista toteuttaa ilman hänen viimeisillään raskaana olleen vaimonsa Dianan omistautumista. Eikä ilman Robinin yläluokkaisuutta ja sen myötä kertynyttä omaisuutta.

Cavendishien poika Jonathan on tuottanut vanhempiensa tarinasta uutuusdraaman Breathe. Pojan hallitseva rooli elokuvanteossa selittää sen, miksi pariskunnan elämää kuvataan niin sovinnaisesti. Robinin ja Dianan suhde on tasapainoinen ja seesteinen, eikä elokuvassa nähdä ainuttakaan perheriitaa. Luulisi, että omaishoitajan ja hoitajastaan täysin riippuvaisen hoidettavan suhde olisi omiaan aiheuttamaan ristiriitoja.

Monet vammaisaktivistit ovat sitä mieltä, että vammaisten seksi on yhä tabu, jota ei uskalleta käsitellä. Elokuvassa parin seksielämään viitataan vain hienoisesti vihjaillen. Tai sitten Jonathan-poika ei vielä aikuisenakaan halua nähdä vanhempiaan seksuaalisina olentoina.

Elokuva tarttuu vammaisuuteen muutenkin silkkihansikkain. Se kertoo selviytymistarinan: Robin on sankari, jonka urheutta hänen ystävänsä ihailevat. Diagnoosin saatuaan Robin toivoo eutanasiaa, mutta kun hän on hyväksynyt sairautensa, negatiivisia tunteita ei enää juuri näytetä. Hänestä tuli yksi maailman ensimmäisistä vammaisaktivisteista.

Asia on tärkeä, mutta draaman ote on välillä kuin valistuselokuvan. Vammaisista soisi näkevänsä elokuvia, jossa heidät esitettäisiin ennen kaikkea ihmisinä ja sitten vasta vammaisina.

Robinia näyttelee Andrew Garfield ja Dianaa The Crown -tv-sarjan pääosasta tuttu Claire Foy. Elokuva on taattua BBC-laatua: puvustukset, lavastus ja kuvaus hivelevät silmää. Elokuva on Andy Serkisin esikoisohjaus. Hänet muistetaan parhaiten Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa tekemästään liikkeenkaappausroolistaan Klonkkuna.

Breathe ***