Aurinkoisen Reginan ja ahdistusräppäävän Ruger Hauerin yllättävä liitto toimii.

Jos joku olisi sanonut muutama vuosi sitten, että ahdistuneesta underground-räpistään tunnettu Tommishockin, Pyhimyksen ja Paperi T:n Ruger Hauer ja aurinkoisen indiepopin sanansaattaja Regina tekevät yhteislevyn, ajatusta olisi pidetty mielenvikaisena.

Ehkä juuri siksi sellainen levy on nyt ilmestynyt. Joskus uhkarohkeimmista ideoista versoo kiinnostavin uusi musiikki. Näin onnekkaasti on käynyt, kun Ruger Hauer on ottanut neljännelle albumilleen joukkoonsa Reginan Mikko ja Iisa Pykärin. Ei ihme, että Mature-levy singahti ilmestyessään Suomen listaykköseksi ja on pysynyt kärkinelikossa siitä lähtien.

Mature onkin helppo nähdä luontevana jatkumona Reginan laulajan Iisan  ja Paperi T:n viime vuosien soololevyille.

Reginan säveltäjä Mikko Pykäri tunnetaan näkemyksellisenä tuottajana, jonka yksi erikoistaitoihin kuuluu 1980- ja 1990-lukuisten suuren yleisön popsoundien sovittaminen yhteen nykyaikaisen indien kanssa.

Ruger Hauer on puolestaan niittänyt mainetta synkillä, joskin osin ironisilla, räpeillään nuorten aikuisten kasvukipuiluista. Ryhmän jäsen Paperi T vilautteli jo viime vuoden menestyslevyllään popimpaa puoltaan. Mature onkin helppo nähdä luontevana jatkumona Reginan laulajan Iisan  ja Paperi T:n viime vuosien soololevyille.

Räppiä vai poppia?

Maturesta on paikoin vaikea sanoa, onko se indie-mausteista räppiä vai räpillä maustettua indiepoppia. Silti levy on soundiltaan yhtenäinen kokonaisuus, ja kappaleet soivat samassa, täysin omintakeisessa moodissa. Tämä omaperäisyys versoo pitkälti siitä ristiriidasta, että Iisalla on söpöyttä painottava tapa laulaa ja Hauer-räppärit lähestyvät aihetta katutaistelutyylisesti.

Iisalla on söpöyttä painottava tapa laulaa ja Hauer-räppärit lähestyvät aihetta katutaistelutyylisesti.

Lopulta rämäpäisten räppäreiden ja herkistelyyn taipuvaisten indiepopparien kohtaaminen ei ole niin radikaali kuin se saattaa paperilla näyttää. Varmaa on, että kaikki voittavat: Ruger Hauerin faneille Mature tarjoaa tilaisuuden tutustua hienostuneempaan musiikkiin, kun taas Reginalle Mature on mahdollisuus löytää uutta yleisöä ja kuulijakuntaa indieväkeä huomattavasti rosoisemmasta räppiseurakunnasta. 

Katso ja kuuntele biisi Sekasin:

Ruger Hauer: Mature

(Johanna)

30 tiukkaa kysymystä – testaa Me Naisten eeppisessä joululauluvisassa, miten hyvin tiedät rakastetut klassikot ja muut sesonkibiisit. Vain todellinen tietäjä saa kaikki oikein!

 

 

The Crown -sarjasta tuttu Claire Foy nähdään uutuusdraamassa Breathe poliota sairastavan miehen omistautuvana vaimona.

Robin Cavendish (1930–1994) halvaantui kaulasta alaspäin sairastuttuaan polioon 28-vuotiaana. Hänen henkensä oli hengityslaitteen varassa. 1950-luvulla hengityskonepotilaat joutuivat viettämään loppuelämänsä sairaalassa. Cavendish vaati kuitenkin päästä kotiin, vaikka lääkäri ennusti hänen kuolevan kahdessa viikossa ilman sairaalahoitoa.

Toivetta ei olisi ollut mahdollista toteuttaa ilman hänen viimeisillään raskaana olleen vaimonsa Dianan omistautumista. Eikä ilman Robinin yläluokkaisuutta ja sen myötä kertynyttä omaisuutta.

Cavendishien poika Jonathan on tuottanut vanhempiensa tarinasta uutuusdraaman Breathe. Pojan hallitseva rooli elokuvanteossa selittää sen, miksi pariskunnan elämää kuvataan niin sovinnaisesti. Robinin ja Dianan suhde on tasapainoinen ja seesteinen, eikä elokuvassa nähdä ainuttakaan perheriitaa. Luulisi, että omaishoitajan ja hoitajastaan täysin riippuvaisen hoidettavan suhde olisi omiaan aiheuttamaan ristiriitoja.

Monet vammaisaktivistit ovat sitä mieltä, että vammaisten seksi on yhä tabu, jota ei uskalleta käsitellä. Elokuvassa parin seksielämään viitataan vain hienoisesti vihjaillen. Tai sitten Jonathan-poika ei vielä aikuisenakaan halua nähdä vanhempiaan seksuaalisina olentoina.

Elokuva tarttuu vammaisuuteen muutenkin silkkihansikkain. Se kertoo selviytymistarinan: Robin on sankari, jonka urheutta hänen ystävänsä ihailevat. Diagnoosin saatuaan Robin toivoo eutanasiaa, mutta kun hän on hyväksynyt sairautensa, negatiivisia tunteita ei enää juuri näytetä. Hänestä tuli yksi maailman ensimmäisistä vammaisaktivisteista.

Asia on tärkeä, mutta draaman ote on välillä kuin valistuselokuvan. Vammaisista soisi näkevänsä elokuvia, jossa heidät esitettäisiin ennen kaikkea ihmisinä ja sitten vasta vammaisina.

Robinia näyttelee Andrew Garfield ja Dianaa The Crown -tv-sarjan pääosasta tuttu Claire Foy. Elokuva on taattua BBC-laatua: puvustukset, lavastus ja kuvaus hivelevät silmää. Elokuva on Andy Serkisin esikoisohjaus. Hänet muistetaan parhaiten Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa tekemästään liikkeenkaappausroolistaan Klonkkuna.

Breathe ***