Aurinkoisen Reginan ja ahdistusräppäävän Ruger Hauerin yllättävä liitto toimii.

Jos joku olisi sanonut muutama vuosi sitten, että ahdistuneesta underground-räpistään tunnettu Tommishockin, Pyhimyksen ja Paperi T:n Ruger Hauer ja aurinkoisen indiepopin sanansaattaja Regina tekevät yhteislevyn, ajatusta olisi pidetty mielenvikaisena.

Ehkä juuri siksi sellainen levy on nyt ilmestynyt. Joskus uhkarohkeimmista ideoista versoo kiinnostavin uusi musiikki. Näin onnekkaasti on käynyt, kun Ruger Hauer on ottanut neljännelle albumilleen joukkoonsa Reginan Mikko ja Iisa Pykärin. Ei ihme, että Mature-levy singahti ilmestyessään Suomen listaykköseksi ja on pysynyt kärkinelikossa siitä lähtien.

Mature onkin helppo nähdä luontevana jatkumona Reginan laulajan Iisan  ja Paperi T:n viime vuosien soololevyille.

Reginan säveltäjä Mikko Pykäri tunnetaan näkemyksellisenä tuottajana, jonka yksi erikoistaitoihin kuuluu 1980- ja 1990-lukuisten suuren yleisön popsoundien sovittaminen yhteen nykyaikaisen indien kanssa.

Ruger Hauer on puolestaan niittänyt mainetta synkillä, joskin osin ironisilla, räpeillään nuorten aikuisten kasvukipuiluista. Ryhmän jäsen Paperi T vilautteli jo viime vuoden menestyslevyllään popimpaa puoltaan. Mature onkin helppo nähdä luontevana jatkumona Reginan laulajan Iisan  ja Paperi T:n viime vuosien soololevyille.

Räppiä vai poppia?

Maturesta on paikoin vaikea sanoa, onko se indie-mausteista räppiä vai räpillä maustettua indiepoppia. Silti levy on soundiltaan yhtenäinen kokonaisuus, ja kappaleet soivat samassa, täysin omintakeisessa moodissa. Tämä omaperäisyys versoo pitkälti siitä ristiriidasta, että Iisalla on söpöyttä painottava tapa laulaa ja Hauer-räppärit lähestyvät aihetta katutaistelutyylisesti.

Iisalla on söpöyttä painottava tapa laulaa ja Hauer-räppärit lähestyvät aihetta katutaistelutyylisesti.

Lopulta rämäpäisten räppäreiden ja herkistelyyn taipuvaisten indiepopparien kohtaaminen ei ole niin radikaali kuin se saattaa paperilla näyttää. Varmaa on, että kaikki voittavat: Ruger Hauerin faneille Mature tarjoaa tilaisuuden tutustua hienostuneempaan musiikkiin, kun taas Reginalle Mature on mahdollisuus löytää uutta yleisöä ja kuulijakuntaa indieväkeä huomattavasti rosoisemmasta räppiseurakunnasta. 

Katso ja kuuntele biisi Sekasin:

Ruger Hauer: Mature

(Johanna)

Keski-ikäisten miesten hippaleikki on huomattavasti hurjempaa kuin kakaroilla.

Mitä ihmettä? Aikuiset miehet leikkivät hippaa? Totta vai tarua?

Totta, kuten The Wall Street Journal tiesi vuonna 2013 julkaistussa artikkelissaan kertoa. Yhdysvalloissa asuu kymmenen keski-ikäisen miehen kaverilössi, jonka hippaleikki oli kestänyt artikkelin julkaisuun mennessä yhtäjaksoisesti jo 24 vuotta. Peli tosin on huomattavasti hurjempaa kuin kakaroilla. Hippaa pelataan vain helmikuun ajan – mutta sitäkin intensiivisemmin. Kaverukset ovat jahdanneet toisiaan jopa yhden osallistujan isän hautajaisissa.

Esikoisohjaaja Jeff Tomsic on nyt vääntänyt merkillisestä ystävysporukasta komedian Kiinni jäit! Ikuisiksi teineiksi jämähtäneistä miehistähän on viime vuosina väsätty sen tuhannen elokuvaa. Niistä Kiinni jäit! eroaa vain siinä, että se perustuu tositapahtumiin.

Kymmenhenkinen posse on tiivistetty viiteen. Pääosissa sähläävät Jeremy Renner, Jon Hamm, Ed Helms, Jake Johnson ja Hannibal Buress. Kiintiönaisina vilahtavat Isla Fisher ja Annabelle Wallis. Huumori on paitsi poliittisesti epäkorrektia, myös yllätyksetöntä ja jankkaavaa. Ainut mikä saa katsojan hieman hymähtämään on Renner, joka leikittelee itseironisesti toimintasankarin imagollaan.
Kiinni jäit!
ENSI-ILTA 20.7. * 1/2

Jos tekee mieli jotain makeaa ja tirauttaa päälle pieni liikutuksen kyynel, kannattaa mennä katsomaan tämä Mamma Mia! -jatko-osa. Ei voi ihminen jäädä pahalle tuulelle kesän hyväntuulisimman hattaraleffan jälkeen.

Kun Amanda Seyfriedille ehdotettiin paluuta Mamma Mia! -rooliinsa, näyttelijä kummasteli, mitä ihmettä jatko-osassa voisi tapahtua. Mutta ihan näppärän juonen brittiläinen Ol Parker siihen kuitenkin kehitteli.

Abban hitit ja muutama tuntemattomampikin biisi on sijoiteltu taiten viemään tarinaa eteenpäin, eikä tunnu vaivaannuttavalta, kun väki puhkeaa lauluun kesken kohtauksen. Näyttävät tanssinumerot ovat kesän hyväntuulisimman hattaraleffan makeinta antia. Tarina sijoittuu ensimmäisen osan tapaan Kreikkaan, mutta todellisuudessa elokuva filmattiin Kroatian kauniissa saaristossa.

Nykypäivä nivoutuu luontevasti tuttua tarinaa taustoittaviin historiatakaumiin, joissa uusi nimi Lily James saa loistaa. Vanha jengi on koolla myös: Stellan Skarsgård, Colin Firth ja Pierce Brosnan isärooleissaan sekä Meryl Streep, jonka roolihenkilö laulaa nyt pilven reunalta. Myös Abba-miehet Benny Andersson ja Björn Ulvaeus tekevät pienet camoroolit elokuvassa.

Joukon friikein esitys tulee vahakasvoiselta Cheriltä, joka on kuin syntynyt laulamaan Abban Fernandoa. Hän on myös valkokankaan coolein isoisoäiti ikinä!

Mamma Mia! Here we go again ***