Rakastettu lastenklassikko Pikku Prinssi herää henkiin kauniissa animaatioelokuvassa, joka tarjoaa uutta myös kertomuksen jo tunteville.

Ranskalaiskirjailija Antoine de Saint-Exupéryn Pikku Prinssi on yksi maailman luetuimpia satuja. Niin rakastetun alkuperäisteoksen kanssa työskentely lienee vähintäänkin haastavaa, mutta Mark Osbornen ohjaama elokuvaversio on oikein onnistunut suoritus. Se pysyy uskollisena alkuperäisteoksen ytimelle, mutta rakentaa sen ympärille myös oman, modernin tarinansa.

Elokuvassa päähenkilö on nuori tyttö, joka ystävystyy omalaatuisen lentäjän kanssa ja pääsee lukemaan tämän kirjoittamaa kertomusta Pikku Prinssistä. Tytön ja halki aurinkokuntien matkaavan prinssin tarinat etenevät rinta rinnan ja käsittelevät samoja suuria teemoja aikuisuudesta, rakkaudesta ja menetyksestä.

Kirjasta lainatessaan elokuva hyödyntää harvinaisen taitavaa stop motion -tekniikkaa. Kohtaukset on kasattu paperista ja puusta, ja niistä huokuu alkuperäisteoksen kaunis surumielisyys. Uusi, tietokoneanimoitu kehystarina on sekin näyttävä ja tarjoaa nuorelle yleisölle päivitettyjä samaistumisen kohteita. Fanien kesken mielipiteitä jakanee lähinnä loppuratkaisu, mutta ainakin tekijöiltä on löytynyt uskallusta tehdä jotain uutta.

Suomenkielisen version on ohjannut Pekka Lehtosaari ja sen äänirooleissa kuullaan muun muassa Vesa Vierikko, Saana Norra ja Krista Kosonen.

Katso suomeksi dubattu traileri:

Pikku Prinssi

****

Ensi-ilta 10.6.

30 tiukkaa kysymystä – testaa Me Naisten eeppisessä joululauluvisassa, miten hyvin tiedät rakastetut klassikot ja muut sesonkibiisit. Vain todellinen tietäjä saa kaikki oikein!

 

 

The Crown -sarjasta tuttu Claire Foy nähdään uutuusdraamassa Breathe poliota sairastavan miehen omistautuvana vaimona.

Robin Cavendish (1930–1994) halvaantui kaulasta alaspäin sairastuttuaan polioon 28-vuotiaana. Hänen henkensä oli hengityslaitteen varassa. 1950-luvulla hengityskonepotilaat joutuivat viettämään loppuelämänsä sairaalassa. Cavendish vaati kuitenkin päästä kotiin, vaikka lääkäri ennusti hänen kuolevan kahdessa viikossa ilman sairaalahoitoa.

Toivetta ei olisi ollut mahdollista toteuttaa ilman hänen viimeisillään raskaana olleen vaimonsa Dianan omistautumista. Eikä ilman Robinin yläluokkaisuutta ja sen myötä kertynyttä omaisuutta.

Cavendishien poika Jonathan on tuottanut vanhempiensa tarinasta uutuusdraaman Breathe. Pojan hallitseva rooli elokuvanteossa selittää sen, miksi pariskunnan elämää kuvataan niin sovinnaisesti. Robinin ja Dianan suhde on tasapainoinen ja seesteinen, eikä elokuvassa nähdä ainuttakaan perheriitaa. Luulisi, että omaishoitajan ja hoitajastaan täysin riippuvaisen hoidettavan suhde olisi omiaan aiheuttamaan ristiriitoja.

Monet vammaisaktivistit ovat sitä mieltä, että vammaisten seksi on yhä tabu, jota ei uskalleta käsitellä. Elokuvassa parin seksielämään viitataan vain hienoisesti vihjaillen. Tai sitten Jonathan-poika ei vielä aikuisenakaan halua nähdä vanhempiaan seksuaalisina olentoina.

Elokuva tarttuu vammaisuuteen muutenkin silkkihansikkain. Se kertoo selviytymistarinan: Robin on sankari, jonka urheutta hänen ystävänsä ihailevat. Diagnoosin saatuaan Robin toivoo eutanasiaa, mutta kun hän on hyväksynyt sairautensa, negatiivisia tunteita ei enää juuri näytetä. Hänestä tuli yksi maailman ensimmäisistä vammaisaktivisteista.

Asia on tärkeä, mutta draaman ote on välillä kuin valistuselokuvan. Vammaisista soisi näkevänsä elokuvia, jossa heidät esitettäisiin ennen kaikkea ihmisinä ja sitten vasta vammaisina.

Robinia näyttelee Andrew Garfield ja Dianaa The Crown -tv-sarjan pääosasta tuttu Claire Foy. Elokuva on taattua BBC-laatua: puvustukset, lavastus ja kuvaus hivelevät silmää. Elokuva on Andy Serkisin esikoisohjaus. Hänet muistetaan parhaiten Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa tekemästään liikkeenkaappausroolistaan Klonkkuna.

Breathe ***