Niccoló Ammanitin romaanin päähenkilö on 12-vuotias Cristiano.
Niccoló Ammanitin romaanin päähenkilö on 12-vuotias Cristiano.

Taivaan ja maan välillä kertoo elämän vääjäämättömästä ankaruudesta.

Elämä kohtelee ankarasti Niccoló Ammanitin romaanin päähenkilöä, kaksitoistavuotiasta Cristianoa. Syrjäkylässä Cristianon yksinhuoltajaisä kasvattaa poikaansa niin hyvin kuin taitaa. Pojan pitäisi oppia tappelemaan, olemaan alati valppaana, pitämään puolensa.

Köyhyyden raaistamalle ja näköalattomalle isälle poika on kuitenkin tärkeintä elämässä. Omalaatuiset ystävät Danilo ja lempipitsansa mukaan nimetty, sähköiskun vammauttama Quattro Formaggi ovat varsin kummalliset oheiskasvattajat.

Vääjäämättömän tuhon tunnelma värittää romaania ensimmäisestä sivusta alkaen, ja lopulta Cristianon uskollisuus isää kohtaan joutuu karmealla tavalla koetukselle.

Karuista aineksista on luotu mahtava ja koskettava tarina.

KIRJA-ARVIO

Niccoló Ammaniti: Taivaan ja maan välillä
Suom. Leena Taavitsainen-Petäjä, Otava 2008
Tähdet: *****

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****