Woody Harrelson ja Matthew McConaughey näyttelevät True Detectiven etsiväparia. Kuva: Jim Bridges/HBO
Woody Harrelson ja Matthew McConaughey näyttelevät True Detectiven etsiväparia. Kuva: Jim Bridges/HBO

Joulu – paras aika vuodesta nostaa jalat ylös ja tapittaa hyvällä omatunnolla monta tuntia putkeen televisiota. Valitse minisarja omaan makuusi, ja sarjamaratoni voi alkaa.

Hyytävää jännitystä – Top of the Lake

Mitä: Oscar-palkitun ohjaajan Jane Campionin minisarja Top of the Lake näytettiin vuoden alussa Ylellä. Siinä Mad Men -sarjasta tuttu Elisabeth Moss palaa kotipaikkakunnalleen etsivänä ja alkaa tutkia 12-vuotiaan raskaana olevan tytön katoamista. Lue lisää sarjasta täällä: Top of the Lake -trilleri on tutkielma naisen seksuaalisuuteen

Kuinka pitkä: 7 jaksoa.

Missä: HBO Nordic.

Huolellista brittiepookkia – Äitini, vakooja

Mitä: BBC:n minisarja on taattua BBC-laatua: siis tyylikäs! Siinä kahlataan läpi eri aikakausia, ja naiset kelpaavat muuhunkin kuin romantiikkaan. ”Äitini, vakooja on nautinnollista katsottavaa. Ajankuva on huolellisesti rakennettu, näyttelijät loistavat ja tarina vetää mukanaan”, kriitikkomme Outi Keskevaari kirjoittaa sarjan arvostelussa.

Kuinka pitkä: Vain 2 jaksoa. Sarja tuntuu enemmänkin kaksiosaiselta elokuvalta.

Missä: Yle Areena.

Okkultismia ja murhia – True Detective

Mitä: Uuden True Detective -sarjan on oltava yksi vuoden sarjatapauksista. Rikossarjassa Matthew McConaughey ja Woody Harrelson esittävät etsiväparia, joka ratkoo uskonnollisia murhia Louisianan suomailla. Sarjan jokaisella jaksolla on sama ohjaaja, Cary Fukunaga, ja käsikirjoittaja, Nic Pizzolatto, joka on ollut mukana tekemässä supersuosittua The Killingiä. Tämä on epätyypillistä, sillä sarjoilla on nykyään lukemattomia eri ohjaajia ja käsikirjoittajia yhden kauden aikana. Sarjan ensi vuonna alkavalla toisella tuotantokaudella nähdään kokonaan uusi tarina ja näyttelijät, muun muassa Colin Farrell, Vince Vaughn ja Rachel McAdams.

Kuinka pitkä: Yhteensä 8 jaksoa. Sarjan toinen tuotantokausi tulee vuonna 2015.

Missä: HBO Nordic.

Politikointia ja salaliittoja – The Honourable Woman

Mitä: Lisää BBC:tä! Maggie Gyllenhaal tekee 9-osaisessa poliittisessa salaliittotarinassa ensimmäisen sarjaroolinsa. Hän on Lähi-idän rauhan eteen töitä paiskiva nainen, joka yrittää käsitellä menneisyyttään ja isänsä teloitusta, mutta joutuu brittihallituksen silmätikuksi.

Kuinka pitkä: 9 jaksoa.

Missä: HBO Nordic.

Mustaa komediaa – Fargo

Mitä: HitFix-sivusto valitsi Nelosen uudella Hero-kanavalla marraskuussa alkaneen Fargo-sarjan vuoden parhaaksi sarjaksi. Kesällä se voitti Emmy-gaalassa parhaan minisrajan palkinnon. Fargo perustuu Coenin ohjaajaveljesten palkittuun samannimiseen kulttielokuvaan 90-luvulta. Siinä pikkukaupunkiin saapuu salaperäinen muukalainen. Lue Me Naisten arvio täällä.

Kuinka kauan: Yhteensä 10 jaksoa. Sarjalle on luvattu jatkoa.

Missä: Ruutu+.

Lue myös:

Vuoden 2014 paras sarja valittiin – katso täällä!

Lisää sarjavinkkejä täällä.