Big Gamen tähtikaartia: Victor Garber (vs.), Felicity Huffman, Jim Broadbent sekä Ted Levine.
Big Gamen tähtikaartia: Victor Garber (vs.), Felicity Huffman, Jim Broadbent sekä Ted Levine.

Big Game on täynnä toimintaa.
Big Game on täynnä toimintaa.

Big Gamen pääosamiehet Samuel L. Jackson sekä Onni Tommila.
Big Gamen pääosamiehet Samuel L. Jackson sekä Onni Tommila.

Amerikkalaisstara Samuel L. Jackson ei ole ainoa Hollywood-tekijä Jalmari Helanderin leffauutuudessa Big Game. Mukana ovat muun muassa yksi täydellinen nainen sekä Bridget Jonesin isä.

Tuusulalaisen ohjaaja-käsikirjoittaja Jalmari Helanderin, 36, seuraavaa ensi-iltaa odotetaan 19.3. Se tiedetään jo, että Big Game -elokuvan pääosia näyttelevät Helanderin siskonpoika Onni Tommila sekä komean filmiuran tehnyt, Oscar-ehdokkaanakin nähty Samuel L. Jackson.

66-vuotias supertähti ei ole kuitenkaan leffan ainoa kansainvälisesti tunnettu tähti. Helander onnistui nappaamaan elokuvaansa myös liudan muita tuttuja elokuva- ja tv-kasvoja.

Leffan pahiksiin lukeutuu yksi Brittien rakastetuimpia näyttelijöitä, Oscar-voittaja Jim Broadbent. Konkarin CV:stä löytyvät muun muassa elokuvat Rautarouva, Nuori Victoria, Moulin Rouge sekä Harry Potterit. Jim muistetaan myös roolistaan Bridget Jonesin isänä.

Myös Victor Garber esittää leffan kieroilijoita. Monipuolisen tehnyt näyttelijä on nähty muun muassa elokuvissa Argo, Blondin kosto, Uneton Seattlessa sekä Titanic. Televisiorooleista tunnetuin oli sarjassa Alias.

Big Gamessa nähdään vain vähän naisia, mutta sentään Felicity Huffman on mukana rytinässä. Tähti tunnetaan parhaiten roolistaan Täydellisten naisten Lynettenä. Elokuvapääosa upeassa Transamericassa toi Oscar-ehdokkuuden vuonna 2006. Yksi uran merkkiteoksia on myös Magnolia vuodelta 2000.

Myös näyttelijä Ted Levine on tehnyt pitkän uran televisiossa. Suomessakin pyörii suosittu dekkarisarja Monk, jonka poliisipäällikkö Leland Stottlemeyeriä tähti on näyttelyt vuosia. Elokuvatöistä tunnetuimpia ovat Uhrilampaat, American Gangster sekä Suljettu saari.

8,5 miljoonan euron budjetilla tehty Big Game on kallein suomalaiselokuva. Jalmari Helanderin edellinen pitkä elokuva Rare Exports vuodelta 2010 palkittiin Jussilla. Senkin pääosaa näytteli Onni Tommila.

Lue myös:

Hollywood-tähti suomalaisessa erämaassa – katso Big Game -elokuvan vauhdikas traileri

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.