Antaa sataa vaan! Kuva: Shutterstock
Antaa sataa vaan! Kuva: Shutterstock

Mieli on yhtä synkkä kuin sää tänään. Nämä hyvän tuulen leffat ovat takuuvarmoja alakulon karkottajia.

1. Mamma Mia!

Abba-hittejä ja takuuvarmaa aurinkoa. Mamma Mian voisi katsoa vaikka kuinka monta kertaa, ja se lämmittää aina. Musikaalirallatus aiheuttaa myös matkakuumetta huikeilla Kreikan-maisemillaan. Mukana on myös hieno mieskaarti joka makuun: Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård ja Colin Firth.

P.S. Mamma Mia! tulee telkkarista la 27.9. klo 21.00 (TV5)

2. Vuoden se kestää (I'll give it a year)

Bridget Jones ja Borat -elokuvien käsikirjoittajien kynästä syntynyt naurupommi mässäilee avioliittokriisillä. Vaikutti ensin tusinaroinalta, mutta yllätti hauskuudellaan. Pääosissa Rose Byrne, Rafe Spall ja Anna Faris.

3. Julie & Julia

Tämän leffan voisi katsoa jo mahtavan Meryl Streepin takia. Lämmin, humoristinen ja ruokahalua kutkuttava tarina. Perustuu tv-kokki ja keittokirjailija Julia Childin elämään. Elokuva sopii silti muillekin kuin keittiöhifistelijöille.

4. This is 40

Sinun ei tarvitse olla nelikymppinen samaistuaksesi tähän hillittömään ikäkriisikomediaan. Naurutakuuksi riittää, että taistelet ruuhkavuosien helvetillisessä oravanpyörässä. Stressaantuneena avioparina kimpoilevat Leslie Mann ja Paul Rudd.

5. The Heat

Vuodentakainen poliisikomedia, jossa Sandra Bullock näyttelee takakireää FBI-agenttia. Leffa ei ehkä loista maailman parhaalla käsikirjoituksella, mutta hulvattomat hetkensä sillä on.

Uutuusdraamaa Mitä meistä puhutaan ei voi suositella herkille katsojille. 

Norjalainen 16-vuotias Nisha (loistava Maria Mozdah) elää tavallista teinitytön elämää. Hänen maahanmuuttajavanhempansa sen sijaan haluavat elää uudessa kotimaassaan aivan samalla tavalla kuin Pakistanissa. Kun Nishan isä Mirza (Adil Hussain) saa tietää, että hänen tyttärensä seurustelee kantanorjalaisen pojan kanssa, seuraukset ovat kohtalokkaat. Mirza kidnappaa Nishan ja vie tytön väkisin Pakistaniin sukulaistensa hoteisiin opettelemaan kunnon naisen elämää.

Norjalaisen Iram Haqin draaman Mitä meistä puhutaan uskomattoman julma tarina perustuu ohjaajan omiin kokemuksiin. Hän oli 14-vuotias, kun hänen isänsä kidnappasi hänet ja vei hänet Pakistaniin, jossa hän joutui elämään vasten tahtoaan puolitoista vuotta.

Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä.

Nishan kokemukset tiivistyvät yhteen sanaan: naisviha. Tytöllä ei ole elokuvassa ihmisarvoa eikä ihmisoikeuksia. Isä puolustaa barbaarista käytöstään sillä, että hän suojelee perheen ja suvun mainetta. Vain sillä on väliä, ”mitä meistä puhutaan”. Kunniaväkivaltakin on siis aivan oikeutettua.

Ohjaaja kuvaa Nishan kohtaloa vähäeleisesti sortumatta mässäilyyn. Tapahtumat ovat niin järkyttäviä, ettei elokuvaa voi suositella herkälle katsojalle. Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä. Samalla katsoja tuntee kiitollisuutta siitä, että ohjaaja on uskaltanut kertoa kokemuksistaan välittämättä siitä, miten hänen sukunsa elokuvaan reagoi. Haq on kertonut tehneensä sovinnon isänsä kanssa ennen tämän kuolemaa. 

Mitä meistä puhutaan ****1/2

 

Ortodoksijuutalaisyhteisö ei suvaitse naisparia draamassa Tottelemattomuus.

Ronit (Rachel Weisz) rakastui teini-ikäisenä bestikseensä Estiin (Rachel McAdams). Lontoon ahdasmielinen ortodoksijuutalaisyhteisö ei hyväksynyt tyttöjen rakkautta. Ronit häädettiin lapsuudenkodistaan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Ronit asuu New Yorkissa ja on luonut menestyvän uran valokuvaajana. Hän päättää palata kotiin rabbi-isänsä hautajaisiin. Siellä Ronitia odottaa Esti, joka ei ole unohtanut häntä, vaikka onkin mennyt naimisiin heidän yhteisen lapsuudenystävänsä Dovidin (Alessandro Nivola) kanssa. Kolmiodraama on vääjäämätön.

Chileläinen ohjaaja Sebastián Lelio löi itsensä läpi transnaisesta kertovalla draamallaan Fantastinen nainen, joka voitti tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen uutuusdraamansa Tottelemattomuus perustuu Naomi Aldermanin toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin.

Siinä missä Fantastisen naisen päähenkilö Marina törmäsi yhä uudelleen ihmisten ennakkoluuloihin sukupuoli-identiteettinsä takia, Ronitia ja Estiä vainotaan heidän seksuaali-identiteettinsä takia.

Ortodoksijuutalaisuuden vanhakantaisuus voi aluksi tuntua kovin etäiseltä. Evankelis-luterilaisen kirkon kanta lesbo- ja homopareihin ei ole sen suvaitsevaisempi. 

Tottelemattomuus  ****