Antaa sataa vaan! Kuva: Shutterstock
Antaa sataa vaan! Kuva: Shutterstock

Mieli on yhtä synkkä kuin sää tänään. Nämä hyvän tuulen leffat ovat takuuvarmoja alakulon karkottajia.

1. Mamma Mia!

Abba-hittejä ja takuuvarmaa aurinkoa. Mamma Mian voisi katsoa vaikka kuinka monta kertaa, ja se lämmittää aina. Musikaalirallatus aiheuttaa myös matkakuumetta huikeilla Kreikan-maisemillaan. Mukana on myös hieno mieskaarti joka makuun: Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård ja Colin Firth.

P.S. Mamma Mia! tulee telkkarista la 27.9. klo 21.00 (TV5)

2. Vuoden se kestää (I'll give it a year)

Bridget Jones ja Borat -elokuvien käsikirjoittajien kynästä syntynyt naurupommi mässäilee avioliittokriisillä. Vaikutti ensin tusinaroinalta, mutta yllätti hauskuudellaan. Pääosissa Rose Byrne, Rafe Spall ja Anna Faris.

3. Julie & Julia

Tämän leffan voisi katsoa jo mahtavan Meryl Streepin takia. Lämmin, humoristinen ja ruokahalua kutkuttava tarina. Perustuu tv-kokki ja keittokirjailija Julia Childin elämään. Elokuva sopii silti muillekin kuin keittiöhifistelijöille.

4. This is 40

Sinun ei tarvitse olla nelikymppinen samaistuaksesi tähän hillittömään ikäkriisikomediaan. Naurutakuuksi riittää, että taistelet ruuhkavuosien helvetillisessä oravanpyörässä. Stressaantuneena avioparina kimpoilevat Leslie Mann ja Paul Rudd.

5. The Heat

Vuodentakainen poliisikomedia, jossa Sandra Bullock näyttelee takakireää FBI-agenttia. Leffa ei ehkä loista maailman parhaalla käsikirjoituksella, mutta hulvattomat hetkensä sillä on.

Elokuvan ajankuva on uskottavaa, mutta huumori vanhentunutta.

Työväenteatterin näyttelijä Toivo Parikka (Martti Suosalo) joutuu sisällissodan loputtua vangiksi vankilasaarelle. Samaan vankilaan on vangittu hänen työtoverinsa. Koko teatteriseurue on saanut kuolemantuomion.

Vankilaa johtava kapteeni Hjalmar Kalm (Jani Volanen) tarjoaa poppoolle mahdollisuuden. Sotavankilaitoksen johtaja on tulossa vierailulle vankileirille. Viihdyttäjien tulee loihtia häntä varten huvinäytelmä, joka saa kunniavieraan ulvomaan naurusta. Näyttelijät siis joutuvat näyttelemään henkensä edestä.

Ohjaaja Heikki Kujanpää sai inspiraation näytelmäänsä Suomen hauskin mies näyttelijä Jalmari Parikan elämästä. Hän ei kuitenkaan pyrkinyt olemaan uskollinen historian tapahtumille. Näytelmä sai ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterissa marraskuussa. Pääosassa nähtiin Martti Suosalo. Nyt on vuorossa samanniminen elokuva.

Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa.

Näyttelijöistä jäävät Suosalon lisäksi mieleen erityisesti Jani Volanen ja Jussi Lehtonen. Volanen näyttelee hyvin ristiriitojen repimää kapteenia, jonka menneisyys saa hänet kiinni.

Lehtosen homoseksuaali hahmo on stereotyyppi, jonka näyttelijä hahmottelee muutamalla maneerilla. Miksi ohjaaja on halunnut näyttelijältään näin kliseisen tulkinnan?

Elokuvan suurin ongelma liittyy huvinäytelmään, jota siinä valmistellaan. Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa. Voin uskoa, että vuosikymmeniä sitten huumoriksi on riittänyt se, että mies keekoilee mekossa.

Elokuvan kliimaksi eli näytelmän esittäminen onkin antikliimaksi. Nykykatsoja ei ihan näin alkeelliselle huumorille enää lämpene.

Suomen hauskin mies ***

 

Lady Bird lunastaa odotukset ja sen dialogi on luontevaa sekä nokkelaa.

Eletään vuotta 2002. 17-vuotias Lady Bird (erinaomainen Saoirse Ronan) aloittaa viimeisen luokan katolisessa Immaculate Heart Of Mary -lukiossa. Nunnat tarkastavat, että tyttöjön hame ei ole heidän mielestään liian lyhyt. Koulun tanssiasissa tanssivan parin välissä on oltava 15 sentin rako ”pyhää henkeä varten”.

Mutta kun nunnien silmä välttää, teinit suorittavat nuoruuteen kuuluvat aikuistumisriitit ekasta kerrasta huumekokeiluihin.

Näyttelijä Greta Gerwig räjäytti indieleffojen ystävien tajunnan vuonna 2012 draamalla Frances Ha. Hän paitsi näytteli nimiroolin, myös käsikirjoitti elokuvan yhdessä sen ohjaajan Noah Baumbachin kanssa.

”Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin.”

Huikean tyylikäs mustavalkoisena kuvattu draama kertoi naisten välisestä ystävyydestä niin raikkaasti, ettei sille ole vertailukohtaa. Niinpä Gerwigin ohjaajadebyytiltään oli lupa odottaa paljon. Draama Lady Bird lunastaa odotukset.

High school -elokuvat kertovat yleensä humoristiseen sävyyn poikaporukasta, joka hinkuu eroon poikuudestaan. Tyttöjen rooliksi jää olla vain poikien halujen kohde. Gerwig kääntää kliseisen astelman päälaelleen.

Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin. Ihastuksia Kylea ja Dannya (Timothée Chalamet ja Lucas Hedges) paljon tärkeämpi on ystävyys bestis Julien (Beanie Feldstein) kanssa.

Elämä paiskaa Lady Birdin eteen tilanteita, joista monet ovat tuttuja katsojan omasta nuoruudesta. Ne esitetään uskottavasti ja samastuttavasti. Tällainen on esimerkiksi äidin ja tyttären välinen vaivaannuttava seksivalistuskeskustelu tai bestisten välinen juttutuokio masturbaatiosta. Dialogi on luontevaa ja nokkelaa.

Lady Bird ****