Usko tai älä, tietokirjailijat ymmärtävät myös kevyen kesälukemisen päälle.

Tieto- ja romaanikirjailija Virpi Hämeen-Anttila


Kun tulee pitkän päivän jälkeen kotiin väsyneenä, on ihanaa kaivaa laukusta höyhenenkevyttä luettavaa. Tunne on sama kuin suklaan tai rasvaisen pikaruuan himo. Lomalla kulutan dekkareita: Donna Leonin, Agatha Christien tai Dorothy L. Sayersin. Luin nuorena paljon chick litiä, mutta nykyään en ole enää niin loputtoman kiinnostunut rakkausasioista. Joskus luen kunnon naisviihdettä, kuten Kate Mortonia tai Sophie Kinsellan Himoshoppaaja-kirjoja. Naistenviihteeni luen yleensä englanniksi.”

Tietokirjailija Elina Lappalainen, voittanut Tieto-Finlandian


On ihanaa ja rentouttavaa uppoutua vieraisiin maailmoihin ja ahmia hyvin sujuvaa tarinaa. Sarjakuville on aina aikaa. Keitän kupin teetä, teen voileivän ja istun keittiössä hetken lukemassa. Lempisarjakuviani ovat Jean-Claude Mézièresin ja Pierre Christin Avaruusagentti Valerianin seikkailut ja Bill Willinghamin Fables-sarja. Yhtenä kesänä luin viikossa kaikki Charlaine Harrisin Sookie Stackhouse -romaanit, joihin True Blood -tv-sarja perustuu. Myös lähes kaikki Patricia Cornwellin Kay Scarpetta -dekkarit tuli ahmittua kerran lomamatkalla.”

Tietokirjailija Eveliina Talvitie


Viihdyttävän kirjan pitää saada lukija nauramaan. Hyvä esimerkki on brittikirjailija Caitlin Moran, joka yhdistää hardcore-faktaa omiin kokemuksiin riemastuttavan hävyttömästi. Ranskalainen Anna Gavalda osaa myös kutkuttaa nauruhermoja ja tekee sen omalla kepeällä tarkkanäköisellä tavallaan. Joel Dickerin Totuus Harry Quebertin tapauksesta on romaani, joka vangitsi minut edellisellä lomalla vuorokaudeksi. En saanut 800-sivuista järkälettä käsistäni ennen kuin olin ahminut rikos- ja rakkausvyyhdin kokonaisuudessaan. Kun pääsee sellaiseen flow’hun, ei oikein kuule eikä näe mitään. Ei muista syödä eikä nukkua.”

Lue lisää:

Julkkisnaisten kesälukuvinkit: nämä kirjat toimivat lomalla

Tässä ovat vuoden parhaat kirjat

Elokuvan ajankuva on uskottavaa, mutta huumori vanhentunutta.

Työväenteatterin näyttelijä Toivo Parikka (Martti Suosalo) joutuu sisällissodan loputtua vangiksi vankilasaarelle. Samaan vankilaan on vangittu hänen työtoverinsa. Koko teatteriseurue on saanut kuolemantuomion.

Vankilaa johtava kapteeni Hjalmar Kalm (Jani Volanen) tarjoaa poppoolle mahdollisuuden. Sotavankilaitoksen johtaja on tulossa vierailulle vankileirille. Viihdyttäjien tulee loihtia häntä varten huvinäytelmä, joka saa kunniavieraan ulvomaan naurusta. Näyttelijät siis joutuvat näyttelemään henkensä edestä.

Ohjaaja Heikki Kujanpää sai inspiraation näytelmäänsä Suomen hauskin mies näyttelijä Jalmari Parikan elämästä. Hän ei kuitenkaan pyrkinyt olemaan uskollinen historian tapahtumille. Näytelmä sai ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterissa marraskuussa. Pääosassa nähtiin Martti Suosalo. Nyt on vuorossa samanniminen elokuva.

Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa.

Näyttelijöistä jäävät Suosalon lisäksi mieleen erityisesti Jani Volanen ja Jussi Lehtonen. Volanen näyttelee hyvin ristiriitojen repimää kapteenia, jonka menneisyys saa hänet kiinni.

Lehtosen homoseksuaali hahmo on stereotyyppi, jonka näyttelijä hahmottelee muutamalla maneerilla. Miksi ohjaaja on halunnut näyttelijältään näin kliseisen tulkinnan?

Elokuvan suurin ongelma liittyy huvinäytelmään, jota siinä valmistellaan. Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa. Voin uskoa, että vuosikymmeniä sitten huumoriksi on riittänyt se, että mies keekoilee mekossa.

Elokuvan kliimaksi eli näytelmän esittäminen onkin antikliimaksi. Nykykatsoja ei ihan näin alkeelliselle huumorille enää lämpene.

Suomen hauskin mies ***

 

Lady Bird lunastaa odotukset ja sen dialogi on luontevaa sekä nokkelaa.

Eletään vuotta 2002. 17-vuotias Lady Bird (erinaomainen Saoirse Ronan) aloittaa viimeisen luokan katolisessa Immaculate Heart Of Mary -lukiossa. Nunnat tarkastavat, että tyttöjön hame ei ole heidän mielestään liian lyhyt. Koulun tanssiasissa tanssivan parin välissä on oltava 15 sentin rako ”pyhää henkeä varten”.

Mutta kun nunnien silmä välttää, teinit suorittavat nuoruuteen kuuluvat aikuistumisriitit ekasta kerrasta huumekokeiluihin.

Näyttelijä Greta Gerwig räjäytti indieleffojen ystävien tajunnan vuonna 2012 draamalla Frances Ha. Hän paitsi näytteli nimiroolin, myös käsikirjoitti elokuvan yhdessä sen ohjaajan Noah Baumbachin kanssa.

”Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin.”

Huikean tyylikäs mustavalkoisena kuvattu draama kertoi naisten välisestä ystävyydestä niin raikkaasti, ettei sille ole vertailukohtaa. Niinpä Gerwigin ohjaajadebyytiltään oli lupa odottaa paljon. Draama Lady Bird lunastaa odotukset.

High school -elokuvat kertovat yleensä humoristiseen sävyyn poikaporukasta, joka hinkuu eroon poikuudestaan. Tyttöjen rooliksi jää olla vain poikien halujen kohde. Gerwig kääntää kliseisen astelman päälaelleen.

Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin. Ihastuksia Kylea ja Dannya (Timothée Chalamet ja Lucas Hedges) paljon tärkeämpi on ystävyys bestis Julien (Beanie Feldstein) kanssa.

Elämä paiskaa Lady Birdin eteen tilanteita, joista monet ovat tuttuja katsojan omasta nuoruudesta. Ne esitetään uskottavasti ja samastuttavasti. Tällainen on esimerkiksi äidin ja tyttären välinen vaivaannuttava seksivalistuskeskustelu tai bestisten välinen juttutuokio masturbaatiosta. Dialogi on luontevaa ja nokkelaa.

Lady Bird ****