Kurt Cobain ja Amy Winehouse kuolivat molemmat 27-vuotiaina. Kuvat: Mvphotos ja Reuters
Kurt Cobain ja Amy Winehouse kuolivat molemmat 27-vuotiaina. Kuvat: Mvphotos ja Reuters

Kaksi muusikkoa, kaksi kuolemaa, kaksi eri maailmaa – ja kaksi hyvin erilaista dokumentti-soundtrackia.

Vuoden 2015 kehutuimmat musiikkidokumentit kertoivat Amy Winehousesta ja Kurt Cobainista. Itsetuhoisuus sinetöi molempien artistien tarinat ja kohtalot samassa iässä. Dokumenttien soundtrackit saattaisivat silti olla tuskin kauempana toisistaan.

Amy sisältää sekä Winehousen omia biisejä että elokuvasävellyksiä, jotka brasilialainen Antonio Pinto on tehnyt dokumenttia varten. Winehousen biiseistä osa on harvinaisia versioita, kuten acapella-sovitus Back To Blackistä tai Jools Hollandin studiossa livenä taltioitu Rehab. Koska sävelmät ovat tyyliltään hyvin erilaiset verrattuna Pinton kappaleisiin, kokonaisuus pomppii ajasta ja paikasta toiseen, mutta on kautta linjan musiikillisesti vahvaa tekoa.

Nirvana-solisti Kurt Cobainin Montage Of Heck puolestaan niputtaa samannimisen dokumenttielokuvan äänet kronologisesti. Kun soundtrackia kuuntelee ilman kuvaa, ei kokonaisuudessa ole mitään tolkkua ja Cobainin niin sanottu nerokkuuskin välkähtää vain paikoin, kuten Been A Son -kappaleen varhaisessa demossa.

Muuten levy koostu Cobainin monologeista, mutinasta ja epävireisestä kolistelusta, josta on vaikea saada otetta, vaikka olisi kuinka kova Nirvana-fani. Mielessä käy, että tällaiset hörhöilyt on aikoinaan jätetty pöytälaatikkoon pölyttymään ihan syystä.

Tästä julkaisusta Cobain itsekään tuskin ilahtuisi.

Lue Amy-elokuvan arvio tästä.

Amy Winehouse & Antonio Pinto: Amy

(Island)

Kurt Cobain: Montage Of Heck – The Home Recordings

(Universal)

Vuosi 2017 toi mukanaan paljon hyvää – tai noh, ainakin se toi Suomen kieleen paljon uusia sanoja. Testaa, kuinka monta myös Kielitoimiston sanakirjaan tänä vuonna poimituista sanoista sinä tunnista!

 

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****