Pretty Womanin ja Forrest Gumpin päärooleihin on vaikea kuvitella ketään muita kuin Julia Roberts ja Tom Hanks. Näihin ja moniin muihinkin klassikkorooleihin kaavailtiin kuitenkin alun perin aivan muita näyttelijöitä.

Pretty Woman: Molly Ringwald

Pretty Womanin naispäärooliin pyydettiin alun perin Molly Ringwaldia (vas.). 22 vuotta elokuvan ensi-illan jälkeen Molly myönsi, että oli hänen tappionsa, että kieltäytyi prostiuoitu Vivian Wardin roolista. Hän kertoi kuitenkin, ettei leffa olisi ollut sama ilman Julia Robertsia (oik.). 

Ennen Pretty Womania Molly oli huomattavasti tunnetumpi kuin Julia, mutta leffan jälkeen Juliasta tuli todellisen supertähti. Ja edelleen hänet muistetaan parhaiten juuri tästä roolista.

Titanic: Gwyneth Paltrow

Olisimmeko liikuttuneet samalla tavalla, jos Leonardo DiCaprio olisikin syleillyt Titanicin keulassa Gwyneth Paltrow'ta (vas.) eikä Kate Winsletiä (oik.)?

No, asian miettiminen jälkikäteen on Gwynethin mielestä aivan turhaa. Silti Gwyneth on lipsauttanut muutamia harmitukseen viittaavia kommentteja. Eikä ihme! Voittihan leffa jopa 11 Oscaria.

Forrest Cump: John Travolta

Jälkikäteen John Travoltaa (vas.) on vaikea kuvitella sympaattisen ja hidasälyisen Forrestin rooliin, mutta hän oli silti ykkösvaihtoehto rooliin. Johnille rooli ei kuitenkaan kelvannut, mutta hän on myöhemmin myöntänyt katuvansa päätöstään.

Johnin ja Tom Hanksin (oik.) ei välttämättä kuvittelisi kilpailevan samoista rooleista, mutta Johnia harkittiin myös kahden muun leffan (Splash ja Apollo 13) rooleihin, jotka menivät lopulta Tomille.

The Cosby Show: Whitney Houston

Whitney Houston (oik.) haluttiin 80-luvun suosikkisarja The Cosby Show'hun, mutta hänellä oli tuolloin muuta mielessä. Whitney halusi keskittyä laulamiseen ja olla valmiina lähtemään kiertueelle. Cosby Show'n tekijät ihmettelivät Whitneyn päätöstä,  sillä tällä ei ollut tuohon aikaan edes levytysdiiliä.

Sondra Huxtablenin roolin sai lopulta Sabrina Le Beauf (kuvassa keskellä ylärivissä).

Matrix: Will Smith

Will Smith (vas.) perui pääroolinsa Matrixin Neona viime hetkellä, koska halusikin mieluummin tehdä Wild Wild Westin. Siitä ei tullut läheskään yhtä menestyksekästä kuin neljä Oscaria voittaneesta Matrixista.

Will on myöhemmin kertonut, ettei "ollut riittävän fiksu, jotta olisi osannut valita oikein", mutta hän on myös ylistänyt pääroolin tehnyttä Keanu Reevesiä (oik.).

Lähteet: Business Insider, Refinery 29, ABC News, Movie Pilot, Wired, U.S. Weekly

Lue myös:

Näitä elokuvia et ole ehkä nänyt, mutta sinun pitäisi

Suomessa elokuvat katsotaan hiljaa ja hievahtamatta. Piste.

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.