Only Lovers Left Alive on ehkä yksi vuoden romanttisimmista elokuvista – omalla erikoisella tavallaan.
Only Lovers Left Alive on ehkä yksi vuoden romanttisimmista elokuvista – omalla erikoisella tavallaan.

Wired-lehti valitsi vuoden parhaat elokuvat. Osan ensi-ilta on Suomessa vielä edessä.

Wiredin toimittajat kokosivat listan elokuvista, jotka kuluneen vuoden aikana olisi pitänyt katsoa. Megamenestyneiden suurtuotantojen sijasta listalla on leffoja, joita moni ei luultavasti ole nähnyt, vaikka olisi pitänyt.

Ja listahan oli oikeastaan melko hyvä! Osa siltä löytyvistä ensi-illoista näytettiin Suomessa kuluneen vuoden aikana muun muassa Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla.

Nämä elokuvat Wired listasi:

Jim Jarmuschin Only Lovers Left Alive. Tom Hiddlestonin ja Tilda Swintonin näyttelemä vampyyridraama, joka sai Suomessa leffateatteriensi-illan alkukeväästä. Wiredin toimittajat kuvailevat Tildan suoritusta elokuvassa lumoavaksi, ja kehuvat elokuvan tekevän vampyyreista taas seksikkäitä ja aikuismaisia.

Jennifer Kentin The Babadook. Australialainen kauhuelokuva, joka kertoo lapsia pelottelevasta hirviöstä, Babadookista. Tarinan äiti on menettänyt miehensä auto-onnettomuudessa ja yrittää pärjätä nuoren poikansa kanssa.

Damien Chazellen Whiplash. Elokuvassa nuori jazz-rumpali tavoittelee täydellisyyttä työskennellessään unelmansa eteen. Elokuva on niin intensiivinen, että sitä katsellessa unohdat, mistä se kertoo, Wired hehkuttaa. Whiplashin ensi-ilta on 23.1.2015.

Listalta löytyy myös ohjaaja Ira Sachsin liikuttava rakkaustarina Love Is Strange, jonka oli ainakin jossain vaiheessa tarkoitus tulla Finnkinon elokuvateatterilevitykseen. Katsomisen arvoisia ovat myös abortin tekevästä stand-up-koomikosta kertova Obvious Child ja toisistaan vieraantuneista kaksosista kertova Skeleton Twins.

The Drop -rikoselokuvan Suomen-ensi-illan päivämääärä on vielä avoin. Wired suosittelee myös argentiinalaista mustaa komediaa Wild Tales ja Guardian-lehden vuoden parhaaksi elokuvaksi valitsemaa, Scarlett Johanssonin tähdittämää taiteellista tieteiselokuvaa Under the Skin.

Lue myös:

Vuoden 2014 paras sarja valittiin – katso täällä!

Vuoden 2014 kymmenen parasta elokuvaa

Nämä minisarjat ehdit ahmia jouluna – viisi vaihtoehtoa

Näe vuoden 25 parasta elokuvaa 12 minuutissa