Only Lovers Left Alive on ehkä yksi vuoden romanttisimmista elokuvista – omalla erikoisella tavallaan.
Only Lovers Left Alive on ehkä yksi vuoden romanttisimmista elokuvista – omalla erikoisella tavallaan.

Wired-lehti valitsi vuoden parhaat elokuvat. Osan ensi-ilta on Suomessa vielä edessä.

Wiredin toimittajat kokosivat listan elokuvista, jotka kuluneen vuoden aikana olisi pitänyt katsoa. Megamenestyneiden suurtuotantojen sijasta listalla on leffoja, joita moni ei luultavasti ole nähnyt, vaikka olisi pitänyt.

Ja listahan oli oikeastaan melko hyvä! Osa siltä löytyvistä ensi-illoista näytettiin Suomessa kuluneen vuoden aikana muun muassa Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla.

Nämä elokuvat Wired listasi:

Jim Jarmuschin Only Lovers Left Alive. Tom Hiddlestonin ja Tilda Swintonin näyttelemä vampyyridraama, joka sai Suomessa leffateatteriensi-illan alkukeväästä. Wiredin toimittajat kuvailevat Tildan suoritusta elokuvassa lumoavaksi, ja kehuvat elokuvan tekevän vampyyreista taas seksikkäitä ja aikuismaisia.

Jennifer Kentin The Babadook. Australialainen kauhuelokuva, joka kertoo lapsia pelottelevasta hirviöstä, Babadookista. Tarinan äiti on menettänyt miehensä auto-onnettomuudessa ja yrittää pärjätä nuoren poikansa kanssa.

Damien Chazellen Whiplash. Elokuvassa nuori jazz-rumpali tavoittelee täydellisyyttä työskennellessään unelmansa eteen. Elokuva on niin intensiivinen, että sitä katsellessa unohdat, mistä se kertoo, Wired hehkuttaa. Whiplashin ensi-ilta on 23.1.2015.

Listalta löytyy myös ohjaaja Ira Sachsin liikuttava rakkaustarina Love Is Strange, jonka oli ainakin jossain vaiheessa tarkoitus tulla Finnkinon elokuvateatterilevitykseen. Katsomisen arvoisia ovat myös abortin tekevästä stand-up-koomikosta kertova Obvious Child ja toisistaan vieraantuneista kaksosista kertova Skeleton Twins.

The Drop -rikoselokuvan Suomen-ensi-illan päivämääärä on vielä avoin. Wired suosittelee myös argentiinalaista mustaa komediaa Wild Tales ja Guardian-lehden vuoden parhaaksi elokuvaksi valitsemaa, Scarlett Johanssonin tähdittämää taiteellista tieteiselokuvaa Under the Skin.

Lue myös:

Vuoden 2014 paras sarja valittiin – katso täällä!

Vuoden 2014 kymmenen parasta elokuvaa

Nämä minisarjat ehdit ahmia jouluna – viisi vaihtoehtoa

Näe vuoden 25 parasta elokuvaa 12 minuutissa

Uutuusdraamaa Mitä meistä puhutaan ei voi suositella herkille katsojille. 

Norjalainen 16-vuotias Nisha (loistava Maria Mozdah) elää tavallista teinitytön elämää. Hänen maahanmuuttajavanhempansa sen sijaan haluavat elää uudessa kotimaassaan aivan samalla tavalla kuin Pakistanissa. Kun Nishan isä Mirza (Adil Hussain) saa tietää, että hänen tyttärensä seurustelee kantanorjalaisen pojan kanssa, seuraukset ovat kohtalokkaat. Mirza kidnappaa Nishan ja vie tytön väkisin Pakistaniin sukulaistensa hoteisiin opettelemaan kunnon naisen elämää.

Norjalaisen Iram Haqin draaman Mitä meistä puhutaan uskomattoman julma tarina perustuu ohjaajan omiin kokemuksiin. Hän oli 14-vuotias, kun hänen isänsä kidnappasi hänet ja vei hänet Pakistaniin, jossa hän joutui elämään vasten tahtoaan puolitoista vuotta.

Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä.

Nishan kokemukset tiivistyvät yhteen sanaan: naisviha. Tytöllä ei ole elokuvassa ihmisarvoa eikä ihmisoikeuksia. Isä puolustaa barbaarista käytöstään sillä, että hän suojelee perheen ja suvun mainetta. Vain sillä on väliä, ”mitä meistä puhutaan”. Kunniaväkivaltakin on siis aivan oikeutettua.

Ohjaaja kuvaa Nishan kohtaloa vähäeleisesti sortumatta mässäilyyn. Tapahtumat ovat niin järkyttäviä, ettei elokuvaa voi suositella herkälle katsojalle. Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä. Samalla katsoja tuntee kiitollisuutta siitä, että ohjaaja on uskaltanut kertoa kokemuksistaan välittämättä siitä, miten hänen sukunsa elokuvaan reagoi. Haq on kertonut tehneensä sovinnon isänsä kanssa ennen tämän kuolemaa. 

Mitä meistä puhutaan ****1/2

 

Ortodoksijuutalaisyhteisö ei suvaitse naisparia draamassa Tottelemattomuus.

Ronit (Rachel Weisz) rakastui teini-ikäisenä bestikseensä Estiin (Rachel McAdams). Lontoon ahdasmielinen ortodoksijuutalaisyhteisö ei hyväksynyt tyttöjen rakkautta. Ronit häädettiin lapsuudenkodistaan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Ronit asuu New Yorkissa ja on luonut menestyvän uran valokuvaajana. Hän päättää palata kotiin rabbi-isänsä hautajaisiin. Siellä Ronitia odottaa Esti, joka ei ole unohtanut häntä, vaikka onkin mennyt naimisiin heidän yhteisen lapsuudenystävänsä Dovidin (Alessandro Nivola) kanssa. Kolmiodraama on vääjäämätön.

Chileläinen ohjaaja Sebastián Lelio löi itsensä läpi transnaisesta kertovalla draamallaan Fantastinen nainen, joka voitti tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen uutuusdraamansa Tottelemattomuus perustuu Naomi Aldermanin toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin.

Siinä missä Fantastisen naisen päähenkilö Marina törmäsi yhä uudelleen ihmisten ennakkoluuloihin sukupuoli-identiteettinsä takia, Ronitia ja Estiä vainotaan heidän seksuaali-identiteettinsä takia.

Ortodoksijuutalaisuuden vanhakantaisuus voi aluksi tuntua kovin etäiseltä. Evankelis-luterilaisen kirkon kanta lesbo- ja homopareihin ei ole sen suvaitsevaisempi. 

Tottelemattomuus  ****