Tämä kaveri täyttää ensi vuonna 20 vuotta. Suomalaisfanit juhlivat asiaa tekemällä musikaalin. Kuva: Shutterstock
Tämä kaveri täyttää ensi vuonna 20 vuotta. Suomalaisfanit juhlivat asiaa tekemällä musikaalin. Kuva: Shutterstock

Hahmojen puvustus on harrastajavoimin tehdyn Pokémon-musikaalin iso haaste.

Muistathan Pokémonit? Ne kaikenkarvaiset pikkuotukset, jotka vuosituhannen vaihteessa vilistivät niin telkkarissa, keräilykorteissa kuin videopeleissäkin.

Ensi vuonna Pikachu, Bulbasaur ja muut pikkukaverit täyttävät 20 vuotta. Pyöreitä vuosia on syytä juhlia – suomalaisfanit tekevät sen tuottamalla Pokémon-musikaalin. Harrastajaproduktio on nimeltään Valitsen sinut! ja se toteutetaan joukkorahoituksen, yhteistyökumppanien ja etenkin talkoohengen voimin. Kukaan ei saa palkkaa. Pääsyliputkaan eivät maksa mitään.

– Teemme tämän rakkaudesta Pokémonia ja musikaaleja kohtaan, kertoo musikaalin tuottaja Ree Fagerström.

Lavan täydeltä hahmoja

Näyttelijöitä haettiin avoimessa haussa loppuvuodesta. Hakemuksia tuli yli sata, ja mukaan esitykseen pääsi lopulta parikymmentä innokasta. Niin näyttelijöitä kuin muusikoita, puvustajia ja muutakin tuotantoporukkaa yhdistää Pokémon-fanius. Osa puvustajista tosin tuli mukaan uusien haasteiden toivossa, ja kaksi heistä tekee pukuja opinnäytetyönään.

Hommaa piisaa, kun lavalla heiluu esityksen aikana yhteensä lähes sata hahmoa. Etenkin Pokémon-otusten, joita esityksessä on yli 70, puvustus on haastavaa: miten vangita monenmuotoisten olioiden ulkonäkö asuun, johon näyttelijän on helppo solahtaa?

– Puvut ovat suurin haaste, kun esityksessä on niin paljon asujen vaihtoja. Lavalla nähdään 25 ihmistä, ja melkein jokaisella on noin viisi roolia. Se tekee aika monta Pokémonia! Pukujen pitää olla näyttäviä, mutta helppoja ja nopeita pukea ja riisua, Fagerström selittää.

Valitsen sinut! saa ensi-iltansa ensi keväänä ja sitä esitetään näillä näkymin erilaisissa anime-, peli- ja populaarikulttuuritapahtumissa. Projektin etenemistä voi seurata täällä.

Tämä porukka tekee Pokémon-musikaalin. Liilahiuksinen ja mustapaitainen Ree Fagerström edessä.

 

Puvustajien taidonnäyte: Jigglypuff. Katso alkuperäisen hahmon kuva täältä.

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***