Uutuusdokumentissa puhutaan rohkeasti kuolemasta.
Uutuusdokumentissa puhutaan rohkeasti kuolemasta.

Näin unta elämästä -dokumentissa kuullaan kuuden ihmisen tarina. Mukana on sekä omaisia että itsemurhaa yrittäneitä.

"Toivon teille hyvää ja onnellista elämää.” Näin kirjoittaa 26-vuotias Aleksi vanhemmilleen ennen­ kuin tekee itsemurhan. Miten omainen selviää tällaisesta menetyksestä? Sitä pohtii Jukka Kärkkäisen ja Sini Liimataisen hieno dokumentti Näin unta elämästä.

Ohjaaja Jukka Kärkkäinen ei kaihda hankalia aiheita vaan on käsitellyt muun muassa vammaisuutta (Kovasikajuttu, 2012) ja vanhenemista (Matkalla vanhuuteen, 2008). Taviskoteihin kurkkaavan Kansakunnan olohuone -dokumentin hän työsti yhdessä Sini Liimataisen kanssa. Nyt ohjaajat astuvat askelen­ pidemmälle ja ottavat aiheekseen todellisen tabun, kuoleman oman käden kautta. Suomessa itsemurhia tehdään pari kolme päivässä. Väkilukuun nähden se on valtava määrä.

Dokumentissa kuullaan kuuden ihmisen tarina. Mukana on sekä omaisia että itsemurhaa yrittäneitä. Yksi­ heistä on Tero, tuttu hahmo muun muassa Kansakunnan olohuoneesta. Hän antaa äänen kaikille jörriköille, jotka rakkauden menettäessään menettävät­ kaiken, myös elämänhalunsa.

Dokumentti on myös elämänhalun puolustus. Itsemurhaa lääkkeillä harkinnut Maiju puhuu elämän kutsusta. Muita teemoja ovat omaisten syyllisyys ja mielenterveyshoidon saannin traaginen vaikeus.

Dokumentin ihmiset tekevät rohkean teon. Aihe ei ole helppo, eikä sen yli koskaan kokonaan pääse. Vaikka tarinoissa on myös valoa, kehon kieli kertoo tuskasta: kädet vapisevat, ilmeet eivät pysy hallinnassa.
Upea, animoitu kehyskertomus näyttää Aleksin koskettavan kohtalon.

Näin unta elämästä

★★★★

Ensi-ilta 28.3.

Konservatiivinen seksikomedia – kuulostaa, eh, ei kovin hauskalta.

Ystävykset (Leslie Mann, John Cena ja Ike Barinholtz) tekevät kaikkensa, että heidän tytärtensä (Kathryn Newton, Geraldine Viswanathan ja Gideon Adlon) neitsyys säilyy koskemattomana vanhojentanssibileissä.

Pitch Perfect -komediatrilogian käsikirjoittajan Kay Cannonin esikoisohjaus on konservatiivinen seksikomedia, jonka arvomaailma on perua 1950-luvulta.

Onhan näitä nähty: elokuvia, joissa isät haluavat tytärtensä olevan ikuisia pikkutyttöjä. Asetelmaa on sentään hieman päivitetty. Yksi tytöistä on lesbo eikä isä halua hänen harrastavan ryhmäpaineen painostamana heteroseksiä.

Pojat eivät jahtaa tyttöjä, vaan tytöt ovat aktiivisia toimijoita ja päättävät itse, kenen kanssa haluavat sänkyyn.

Käsikirjoittajat ovat myös kirjoittaneet henkilöhahmoille repliikkejä, joissa ilmaistaan kriittisen katsojan ajatuksia. Yksi vanhemmista esimerkiksi huomauttaa, että elämme vuotta 2018, joten heidän asenteensa eivät ole ihan tätä päivää.

Mainosten perusteella luulisi, että elokuva on tehty teini-ikäisille. Vanhempien kyttääminen ja stalkkaaminen tuskin sen ikäisiä naurattaa. Leffa sopii paremmin vanhemmille, jotka voivat nauraa omille peloilleen ja ennakkoluuloilleen, joita elokuvan vanhempien ylilyövä käytös heijastelee.

Blockers **

 

Maria Theresia von Paradisin näköä yritettiin palauttaa muun muassa saksalaisen Franz Mesmerin poppaskonsteilla.

Itävaltalaisen hallintoneuvoksen tytär Maria Theresia von Paradis (1759–1824) menetti näkönsä leikki-ikäisenä. Hänen aristokraattiset vanhempansa turvautuivat milloin minkäkin puoskarin apuun, jotta heidän tyttärensä saisi näkökykynsä takaisin.

Yksi von Paradisia hoitaneista ”asiantuntijoista” oli saksalainen Franz Mesmer. Tohtori oli kehittänyt oman poppaskonstinsa mesmerismin. Hoidon ideana oli ohjailla fluidiumia – Mesmerin ”löytämää” eteeristä ainetta – ihmisen elimistössä. Hoito saavutti niin suuren suosion, että suomen kielessäkin on sana ”mesmeroida”.

Itävaltalainen Barbara Albert on ohjannut näistä tosielämän tapahtumista mielikuvitusta kutittelevan draaman. Valitettavasti elokuva keskittyy vain von Paradisin ja Mesmerin potilassuhteeseen eikä kerro Maria Theresian myöhemmistä vaiheista. Hän loi uran pianistina ja säveltäjänä sekä inspiroi Mozartia säveltämään yhden pianokonsertoistaan.

Elokuva on puvustettu ja lavastettu huolellisesti jokaista yksityiskohtaa myöten. Rokokooajan puvut ja huonekalut saavat huokailemaan ihastuksesta. Nimiroolissa nähtävä Maria Dragus näyttelee niin vakuuttavasti, että luulin hänen olevan oikeastikin sokea. Devid Striesow sen sijaan ei vakuuttanut Mesmerinä. Velho onnistui lumoamaan potilaansa varmasti ennen kaikkea karismallaan. Striesowilta sen sijaan moinen henkinen säteily puuttuu.

Madamoiselle Paradis ***