Uutuusdokumentissa puhutaan rohkeasti kuolemasta.
Uutuusdokumentissa puhutaan rohkeasti kuolemasta.

Näin unta elämästä -dokumentissa kuullaan kuuden ihmisen tarina. Mukana on sekä omaisia että itsemurhaa yrittäneitä.

"Toivon teille hyvää ja onnellista elämää.” Näin kirjoittaa 26-vuotias Aleksi vanhemmilleen ennen­ kuin tekee itsemurhan. Miten omainen selviää tällaisesta menetyksestä? Sitä pohtii Jukka Kärkkäisen ja Sini Liimataisen hieno dokumentti Näin unta elämästä.

Ohjaaja Jukka Kärkkäinen ei kaihda hankalia aiheita vaan on käsitellyt muun muassa vammaisuutta (Kovasikajuttu, 2012) ja vanhenemista (Matkalla vanhuuteen, 2008). Taviskoteihin kurkkaavan Kansakunnan olohuone -dokumentin hän työsti yhdessä Sini Liimataisen kanssa. Nyt ohjaajat astuvat askelen­ pidemmälle ja ottavat aiheekseen todellisen tabun, kuoleman oman käden kautta. Suomessa itsemurhia tehdään pari kolme päivässä. Väkilukuun nähden se on valtava määrä.

Dokumentissa kuullaan kuuden ihmisen tarina. Mukana on sekä omaisia että itsemurhaa yrittäneitä. Yksi­ heistä on Tero, tuttu hahmo muun muassa Kansakunnan olohuoneesta. Hän antaa äänen kaikille jörriköille, jotka rakkauden menettäessään menettävät­ kaiken, myös elämänhalunsa.

Dokumentti on myös elämänhalun puolustus. Itsemurhaa lääkkeillä harkinnut Maiju puhuu elämän kutsusta. Muita teemoja ovat omaisten syyllisyys ja mielenterveyshoidon saannin traaginen vaikeus.

Dokumentin ihmiset tekevät rohkean teon. Aihe ei ole helppo, eikä sen yli koskaan kokonaan pääse. Vaikka tarinoissa on myös valoa, kehon kieli kertoo tuskasta: kädet vapisevat, ilmeet eivät pysy hallinnassa.
Upea, animoitu kehyskertomus näyttää Aleksin koskettavan kohtalon.

Näin unta elämästä

★★★★

Ensi-ilta 28.3.

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****