Napapiirin sankarit 2 -elokuvassa Pamela Tolan ja Miia Nuutilan roolihahmot irrottelevat ruskaviikoilla.

Napapiirin sankarit -menestyskomedian jatko-osa saa ensi-iltansa tänään keskiviikkona. Ykkösosassa Janne (Jussi Vatanen) seikkaili Lapin yössä muiden nuorten miesten kanssa, mutta kakkososassa myös naiset pääsevät irrottelemaan Lapin yössä.

– Uskon, että katsojille tulee olemaan yllätys, kuinka vahva rooli naisilla on tarinassa, tuottaja Jarkko Hentula kertoo.

Kakkososassa Janne ja Inari (Pamela Tola) ovat saaneet perheenlisäystä. Kun heidän vieraikseen saapuvat etelään muuttanut Marjukka (Miia Nuutila) ja Rähikäinen (Timo Lavikainen), naiset päättävät lähteä viettämään tyttöjen iltaa – juuri sopivasti legendaaristen ruskaviikkojen aikaan. Jannen ja Inarin yksivuotias lapsi jää miesten vastuulle.

– Mua nauratti, kun kuulin, että ruskaviikot on vähän kuin nelikymppisten naisten hiihtoloma. Parhaimmillaan se on aika villiä sekoilua. Se sopii hyvin Miia Nuutilan näyttelemällä Marjutin hahmolle, elokuvan käsikirjoittaja Pekko Pesonen kertoo making of -videolla.

Uusia hahmoja elokuvassa ovat Juoppohullun päiväkirjasta tunnetun Santtu Karvosen Kämäräinen sekä Putous-voittaja Joonas Nordmanin Sekis.

Katso elokuvan making of -video, joka on nähtävissä vain Menaiset.fi:ssä.

Napapiirin sankarit 2 ensi-illassa ke 30.9.2015.

Ranskalaiskomediassa C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan seurataan häitä hääsuunnittelijan näkökulmasta.

Hääsuunnittelijan elämä ei ole herkkua, mikäli Olivier Nakachen ja Eric Toledanon ohjaamaan ranskalaiseen romanttiseen komediaan C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan on uskominen. Samaa aihetta käsitteli vuonna 2001 Jennifer Lopezin tähdittämä elokuva Häät mielessä. Tällä kertaa hääsuunnittelijana kärsii eläkeikää lähestyvä Max (Jean-Pierre Bacri).

Maxin tehtävänä on järjestää häät 1600-luvulla rakennettuun loisteliaaseen linnaan. Elokuva seuraa hänen viime hetken ponnistelujaan hääpäivän aamusta aina myöhään yöhön. Toisin kuin tosi-tv-sarjoissa, morsian ei ole muuttunut häitä valmistellessaan hirviöksi, vaan sulhanen. Rasittavan sulhon lisäksi Maxin on kestäminen epäpäteviä palkollisiaan, jotka ovat muun koheltamisensa ohella aiheuttaa vieraille ruokamyrkytyksen ja ampua heitä ilotulitusraketeilla.

Huumoria ammennetaan ranskalaisesta temperamentista. Tunteet käyvät kuumina, henkilöt sanailevat kilpaa toistensa kanssa ja ärräpäät lentävät. Siis samanlaista kohkaamista ja meuhkaamista, johon suurin osa ranskalaisista komedioista nykyisin luottaa. Elokuvan pelastavat kaksi lopussa nähtävää juhlakohtausta. Niissä on aitoa romantiikan lumoa ja magiaa.

C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan ***

Matt Damon ja Kristen Wiig kutistuvat lilliputeiksi uutuusdraamassa Downsizing.

Väestönkasvun hillitsemiseen ei ole keksitty keinoa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Alexander Payne tarjoilee uutuusdraamassaan Downsizing varsin radikaalin ratkaisun: kutistetaan ihmiskunta peukaloisiksi. Mini-ihmiset kuluttavat vähemmän luonnon resursseja, joten ilmastonmuutoskin saadaan hallintaan. Riittävätkö moiset perustelut vakuuttamaan muut kuin ituhipit? Mites olisi tämä: peukaloliisojen ja peukalolassejen elämä on niin edullista, että jokaisella lilliputilla on varaa luksuselämään. No niin, johan kuulostaa paremmalta! Ei siis ihme, että perusjamppa Paul (Matt Damon) ja hänen vaimonsa Audreykin (Kristen Wiig) päättävät aloittaa uuden elämän pikkiriikkisinä.

Downsizingin alkuasetelma on kuin suoraan 1950-luvun scifikauhuelokuvista. Paynen tyylilaji on kuitenkin satiiri. Ihmisiä kiinnostaa enemmän mässäillä ja mälläillä kuin uhrautua pyyteettömästi luonnon puolesta. Pian käy ilmi, että pikkuistenkin yhteiskuntaakin pyörittävät nälkäpalkalla kituvat siirtolaissiivoojat, jotka on kutistettu vastoin tahtoaan valkoisia palvelemaan.

Satiiri toimii, mutta aivan yhtäkkiä Payne lisää hurjasti kierroksia. Alkaa psykedeelinen ja paatoksellinen trippi, jonka aikana Paul vierailee bergeniläisessä ekoyhteisössä. Haahuilua, batiikkipaitoja ja rummutusta. Kultti vai utopia? Joka tapauksessa turhan kulunutta kuvastoa eikä oivalluksista ole tietoakaan. 

Downsizing **