Alakoululaisten tekemästä Kevätpörriäisestä saa mahtavia neuvoja arkeen. Kuva: Laura Lennes.
Alakoululaisten tekemästä Kevätpörriäisestä saa mahtavia neuvoja arkeen. Kuva: Laura Lennes.

Elämä on joskus vaikeaa, jopa aina. Oppia kannattaa ottaa Kevätpörriäisestä, Helsingin alakoululaisten lehdestä. Lausahdukset soveltuvat päteviksi elämänohjeiksi myös aikuiselle.

Näin arvostat omaa osaamistasi

”Osaan askarrella paremmin kuin äitini, vaikka hän on askarrellut kerhossa opettajana. Osaan lukea paremmin kuin isäni.” Mila 2 B

Näin iloitset kompromisseista

”Kaikki haluavat ulos. Miksi pitää aina vain olla luokassa? Siihen en ikinä saa vastausta. Kysyin jälleen samaa kysymystä. Tuli pitkä hiljaisuus. Olin jo epätoivoin vallassa, mutta yhtäkkiä näin opettajalla leveän hymyn. Hän keksi vastauksen ja opiskelimme koko loppupäivän käytävällä.” Otso Siljamäki 4 C

Näin suhtaudut muutoksiin reippaasti

”Kun olin pieni, menin ranskalaiseen kouluun. Vaikka minä en halunnut. Minä en tiedä, miksi äiti ja isä laittoivat minut ranskalaiseen kouluun, mutta silti minä sain siellä kavereita ja opin hyvin puhumaan ranskaa. Olin Ranskassa vuoden. Ja sitten kun palasin Suomeen niin minä en enää osannut suomea.” Alida Virkkunen 1 B

Näin ratkaiset asuntokriisin

”Olipa kerran Rape. Hän asui keittiössä. Kokko hääti rotan [Rape] pois. Rape muutti reppuun.” Onni 1 A

Näin tasoitat työpaikan kiirettä

”Luokkaretket tehtäisiin jonnekin korkealle vuorelle, josta avautuisi upea ja rahoittava vuoristonäköala. Siellä meditoinninopettajan ohjeistuksella etsittäisiin oma sisäinen rauha, jotta voisi arjen kiireidenkin keskellä rentoutua. Ainakin meidän luokalle pieni rauhoittuminen oli välillä ihan hyvästä.” Emma 5 B

Näin suhtaudut uraasi

”Olen mielestäni jo niin iso että voisin mennä jo töihin. Se olisi varmaan hauskaa.” Selina 1 A

Näin saat aikaiseksi

”Mä teen läksyt heti kun tuun koulusta. Teen läksyt oman huoneen lattialla ja isi tarkastaa läksyt.” Lenni 2 A

Ja kun kaikki muu epäonnistuu: näin naamioidut

"Puskan takana vihreillä vaatteilla kukaan ei löydä minua. Se on kiva puska. Siellä on monta huonetta.”

Beniamino Barbieri 1–3 C

Kevätpörriäisen myynti alkoi torstaina 23. 4. Helsinki-Uusimaan luokanopettajat ry:n julkaisemia lehtiä myyvät koululaiset (hinta 5 euroa).

Lue myös

Elämä yhtä kaaosta? 10 vinkkiä järjestyksen kuningattarelta

Mummomafia-naisten testatut elämänohjeet: ”Näin parisuhde kestää 40 vuotta”

Lisää todisteita sille, miksi vetkuttelu ei kannata

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.