Uusi, uljas klubi-Siltsu sai uutta virettä nuorilta trendikkäiltä muusikoilta.

”Siltsu bitch!” Kuulinko oikein? Kuulin. Tanssii kuin John Travolta -kappaleeseen Britney Spearsin hitistä lainattu huudahdus kuvaa sitä rentoutta, jolla iskelmämaestro Jari Sillanpään uutta levyä on tehty. Nuori polvi – ­kyseisessä kappaleessa ­Mariska, VäinöVäinö ja Setä Tamu – on auttanut Sillanpäätä luomaan nahkansa ja keksimään itsensä uudelleen. Albumi Rakkaudella merkitty mies esittelee laulajan yhä vahvemmin popartistina, ja kelpo klubi-Siltsu hänestä kuoriutuukin.

Vain elämää -ohjelmassa esitelty Sillanpään Cheek-laina Liekeissä sai taannoin niin hyvän vastaanoton, että levy-yhtiöihmiset ehdottivat laulajalle kokonaan uutta, ­popimpaa suuntaa. Viime vuosina olemme nähneet muutamien iäkkäiden starojen, esimerkiksi Freemanin ja ­Pepe Willbergin, upeita, moderneja yhteistyökuvioita nuorten ja kuumien säveltäjien ja tuottajien kanssa. Jari Sillanpään kanssa ei ole menty aivan yhtä kauas artistin alkupisteestä, mutta terästys innostaa näinkin.

Siltsun joukoissa seisovat myös esimerkiksi Paula Vesala ja Street Kobra, jotka olivat mukana Freemaninkin levyllä sekä lisäksi Petri Someri, Aku Rannila ja Saara Törmä.

Yhteistyöt kannattavat, sillä niistä hyötyvät kaikki. Nuoret nostavat profiiliaan, vanhat starat löytävät uutta intoa ­tekemiseensä ja yleisö saa hienoja elämyksiä.

Entä miltä levy sitten kuulostaa? Bailuilta ja balladeilta. Uusi askel on luonteva ja onnistunut. Rakkaudella merkitty mies sisältää hömppäbailuosaston ohessa onneksi myös herkkiä rakkaushaaveiluballadeja ja vakavampia sävyjä, joissa Siltsu loistaa. Hänen ­aiempaa maneerittomampi laulunsa luo puhtaan ja raikkaan vaikutelman. Paula Vesalan sanoittama Muuri on albumin parhaimmistoa.

Aivan totaalinen Siltsu-muodonmuutos yhden säveltäjä-tuottajan hyppysissä olisi vielä kiinnostavaa nähdä.

Jari Sillanpää: Rakkaudella merkitty mies

Warner Music

★★★★

Lue myös:

Jari Sillanpään levyllä rohkeaa homoerotiikkaa – levy-yhtiö yritti sensuroida

Jari Sillanpää: "Olen rakastanut itsenäisiin miehiin, jotka palvovat minua"

Elokuvan ajankuva on uskottavaa, mutta huumori vanhentunutta.

Työväenteatterin näyttelijä Toivo Parikka (Martti Suosalo) joutuu sisällissodan loputtua vangiksi vankilasaarelle. Samaan vankilaan on vangittu hänen työtoverinsa. Koko teatteriseurue on saanut kuolemantuomion.

Vankilaa johtava kapteeni Hjalmar Kalm (Jani Volanen) tarjoaa poppoolle mahdollisuuden. Sotavankilaitoksen johtaja on tulossa vierailulle vankileirille. Viihdyttäjien tulee loihtia häntä varten huvinäytelmä, joka saa kunniavieraan ulvomaan naurusta. Näyttelijät siis joutuvat näyttelemään henkensä edestä.

Ohjaaja Heikki Kujanpää sai inspiraation näytelmäänsä Suomen hauskin mies näyttelijä Jalmari Parikan elämästä. Hän ei kuitenkaan pyrkinyt olemaan uskollinen historian tapahtumille. Näytelmä sai ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterissa marraskuussa. Pääosassa nähtiin Martti Suosalo. Nyt on vuorossa samanniminen elokuva.

Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa.

Näyttelijöistä jäävät Suosalon lisäksi mieleen erityisesti Jani Volanen ja Jussi Lehtonen. Volanen näyttelee hyvin ristiriitojen repimää kapteenia, jonka menneisyys saa hänet kiinni.

Lehtosen homoseksuaali hahmo on stereotyyppi, jonka näyttelijä hahmottelee muutamalla maneerilla. Miksi ohjaaja on halunnut näyttelijältään näin kliseisen tulkinnan?

Elokuvan suurin ongelma liittyy huvinäytelmään, jota siinä valmistellaan. Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa. Voin uskoa, että vuosikymmeniä sitten huumoriksi on riittänyt se, että mies keekoilee mekossa.

Elokuvan kliimaksi eli näytelmän esittäminen onkin antikliimaksi. Nykykatsoja ei ihan näin alkeelliselle huumorille enää lämpene.

Suomen hauskin mies ***

 

Lady Bird lunastaa odotukset ja sen dialogi on luontevaa sekä nokkelaa.

Eletään vuotta 2002. 17-vuotias Lady Bird (erinaomainen Saoirse Ronan) aloittaa viimeisen luokan katolisessa Immaculate Heart Of Mary -lukiossa. Nunnat tarkastavat, että tyttöjön hame ei ole heidän mielestään liian lyhyt. Koulun tanssiasissa tanssivan parin välissä on oltava 15 sentin rako ”pyhää henkeä varten”.

Mutta kun nunnien silmä välttää, teinit suorittavat nuoruuteen kuuluvat aikuistumisriitit ekasta kerrasta huumekokeiluihin.

Näyttelijä Greta Gerwig räjäytti indieleffojen ystävien tajunnan vuonna 2012 draamalla Frances Ha. Hän paitsi näytteli nimiroolin, myös käsikirjoitti elokuvan yhdessä sen ohjaajan Noah Baumbachin kanssa.

”Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin.”

Huikean tyylikäs mustavalkoisena kuvattu draama kertoi naisten välisestä ystävyydestä niin raikkaasti, ettei sille ole vertailukohtaa. Niinpä Gerwigin ohjaajadebyytiltään oli lupa odottaa paljon. Draama Lady Bird lunastaa odotukset.

High school -elokuvat kertovat yleensä humoristiseen sävyyn poikaporukasta, joka hinkuu eroon poikuudestaan. Tyttöjen rooliksi jää olla vain poikien halujen kohde. Gerwig kääntää kliseisen astelman päälaelleen.

Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin. Ihastuksia Kylea ja Dannya (Timothée Chalamet ja Lucas Hedges) paljon tärkeämpi on ystävyys bestis Julien (Beanie Feldstein) kanssa.

Elämä paiskaa Lady Birdin eteen tilanteita, joista monet ovat tuttuja katsojan omasta nuoruudesta. Ne esitetään uskottavasti ja samastuttavasti. Tällainen on esimerkiksi äidin ja tyttären välinen vaivaannuttava seksivalistuskeskustelu tai bestisten välinen juttutuokio masturbaatiosta. Dialogi on luontevaa ja nokkelaa.

Lady Bird ****