Uusi, uljas klubi-Siltsu sai uutta virettä nuorilta trendikkäiltä muusikoilta.

”Siltsu bitch!” Kuulinko oikein? Kuulin. Tanssii kuin John Travolta -kappaleeseen Britney Spearsin hitistä lainattu huudahdus kuvaa sitä rentoutta, jolla iskelmämaestro Jari Sillanpään uutta levyä on tehty. Nuori polvi – ­kyseisessä kappaleessa ­Mariska, VäinöVäinö ja Setä Tamu – on auttanut Sillanpäätä luomaan nahkansa ja keksimään itsensä uudelleen. Albumi Rakkaudella merkitty mies esittelee laulajan yhä vahvemmin popartistina, ja kelpo klubi-Siltsu hänestä kuoriutuukin.

Vain elämää -ohjelmassa esitelty Sillanpään Cheek-laina Liekeissä sai taannoin niin hyvän vastaanoton, että levy-yhtiöihmiset ehdottivat laulajalle kokonaan uutta, ­popimpaa suuntaa. Viime vuosina olemme nähneet muutamien iäkkäiden starojen, esimerkiksi Freemanin ja ­Pepe Willbergin, upeita, moderneja yhteistyökuvioita nuorten ja kuumien säveltäjien ja tuottajien kanssa. Jari Sillanpään kanssa ei ole menty aivan yhtä kauas artistin alkupisteestä, mutta terästys innostaa näinkin.

Siltsun joukoissa seisovat myös esimerkiksi Paula Vesala ja Street Kobra, jotka olivat mukana Freemaninkin levyllä sekä lisäksi Petri Someri, Aku Rannila ja Saara Törmä.

Yhteistyöt kannattavat, sillä niistä hyötyvät kaikki. Nuoret nostavat profiiliaan, vanhat starat löytävät uutta intoa ­tekemiseensä ja yleisö saa hienoja elämyksiä.

Entä miltä levy sitten kuulostaa? Bailuilta ja balladeilta. Uusi askel on luonteva ja onnistunut. Rakkaudella merkitty mies sisältää hömppäbailuosaston ohessa onneksi myös herkkiä rakkaushaaveiluballadeja ja vakavampia sävyjä, joissa Siltsu loistaa. Hänen ­aiempaa maneerittomampi laulunsa luo puhtaan ja raikkaan vaikutelman. Paula Vesalan sanoittama Muuri on albumin parhaimmistoa.

Aivan totaalinen Siltsu-muodonmuutos yhden säveltäjä-tuottajan hyppysissä olisi vielä kiinnostavaa nähdä.

Jari Sillanpää: Rakkaudella merkitty mies

Warner Music

★★★★

Lue myös:

Jari Sillanpään levyllä rohkeaa homoerotiikkaa – levy-yhtiö yritti sensuroida

Jari Sillanpää: "Olen rakastanut itsenäisiin miehiin, jotka palvovat minua"

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****