Kaipaatko kesälevyä pilvientuijotteluun vai automatkalle? Valitse näistä.

Pilvientuijotteluun

Tässäpä kiinnostava albumi­ niille, jotka eivät tavallisesti pidä jazzista. Brittinelikko Slowly Rolling Camera liikuskelee jossain modernisti tuotetun popmusiikin ja saksofonisoolojen välimaastossa.­ Porukkaa­ on verrattu esimerkiksi Portisheadiin ja James Blakeen. Elokuvallinen tunnelma sopii­ täydellisesti hämyisiin­ kesäiltoihin ja pilvien tuijottelun tausta­musiikiksi.

Slowly Rolling Camera
Slowly Rolling Camera
Edition Records
★★★★

Terassikutsuille

Eipä tulisi ensimmäisenä­ mieleen, että tämän lämpimän Motown-vaikutteisen soulin ja R&B-tunnelman taustalla on skotlantilainen artisti. Paolo Nutinin sinisilmäinen sielukkuus ei juuri kalpene viime vuosisadan amerikkalaisille esikuvilleen. Käheä-äänisen 27-vuotiaan funk-keikarointi on tarttuvaa. Levy käy fiiliksen rakentajaksi­ aurinkoisille terassikutsuille.­

Paolo Nutini
Caustic Love
Atlantic
★★★★

Automatkalle

Letkeä, itsevarma ja kissamainen Imelda May on hankkinut kannuksensa kiertämällä pubien nurkkia 16-vuotiaasta lähtien. Irlantilaisessa Mayssä on jotain helposti lähestyttävää. Rehevästi tulkitseva laulajatar ammentaa­ rockabillyn, jazzin,­ bluesin ja punkin maailmoista. Albumi sopii leikkisään fiilikseen ja kesäisten­ roadtrip-seikkailujen soundtrackiksi.

Imelda May
Tribal
Decca
★★★★

Lue myös:

Me Naiset listasi kaikkien aikojen slovarit

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)