Mielenpahoittaja-Morrisseyn uusin albumi World Peace Is None Of Your Business soljuu yllättävän upeasti.

1980-luvulla vaikuttaneen The Smithsin keulakuva Morrissey on edelleen se vähintäänkin kulmikas hahmo, joka dramatisoi mielellään ja on hanakka uhriutumaan.

Kuinka niin? No, viime aikoina­ on tapahtunut esimerkiksi tätä: Hitiksi nousseessa elämäkerrassaan Morrissey haukkui runollisen sulavilla sanakäänteillään lähes kaiken, mikä liikkuu. Yhdysvaltain-kiertueeltaan hän potkaisi pois lämmittelijänsä. Manageri tiedotti kiertueen keskeytyksen syyksi sen, että lämppäri eli laulaja-lauluntekijä Kristeen Young tartutti Morrisseyhin hengitystie­infektionsa. Hämmästynyt Young totesi kärsineensä allergisesta reaktiosta.­

Oli Morrissey helppo tyyppi tai ei, tämä maailman kaltoin kohtelema neropatti­ jaksaa yllättää kymmenennellä sooloalbumillaan. World Peace on kauniisti soljuva, upeasti sovitettu ja runsaan melodinen albumi, jolla pilkahtaa Morrisseylle ominaisen, halveksuvan yhteiskuntakritiikin lisäksi myös katkeroitumatonta valoa ja rakkautta. Flamenco-kitaroinnin ohessa rokataan vastaanpanemattomasti, ja Morrissey tulkitsee yhä ihmeen­ freesisti.


Morrissey: World Peace Is None Of Your Business
Harvest Records
★★★★

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)