Grace Kellyna tuijottelee Nicole­ Kidman.
Grace Kellyna tuijottelee Nicole­ Kidman.

Nicole Kidmanin suurelokuva sopii sadepäivän harmittomaksi viihteeksi lähinnä vanhanaikaisille kuninkaallisfaneille.

Näköiskuva maailmankuulusta henkilöstä on aina iso riski. Viimeksi Naomi Watts joutui katumaan prinsessarooliaan flopanneessa Diana-elokuvassa. Nicole Kidman ei ole  Monacon ruhtinatar Gracena ehkä yhtä vaivaannuttava, vaikka noloksi farssiksi tämäkin leffa on leimattu.

Monacon ruhtinasperhe kiukustui käsikirjoituksesta, joka sen mukaan vääristelee historiaa. Sinänsä leffa kyllä kiillottaa Gracen sädekehää. Myös ohjaajan (Olivier Dahan) ja tuottajan näkemykset ovat olleet vastakkain, ja ensi-iltaa lykättiin. Suurelokuva pääsi valkokankaalle vasta keskiviikkona Cannesin filmijuhlilla, jossa se sai tylyn vastaanoton.

Juoni on simppeli: amerikkalaisen filmitähden Grace Kellyn on opeteltava uusi rooli Monacon ruhtinattarena. Pääosassa ovat kauniin Kidmanin vettyneet silmät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leffa keskittyy 60-luvun alkuun, jolloin nuori ruhtinatar kipuilee avioliitossaan. Ahdinko syvenee, kun Monaco ja Ranska ajautuvat kriisiin, joka uhkaa veroparatiisina tunnetun ruhtinaskunnan itsenäisyyttä. Uudet sukulaiset juonittelevat, Grace joutuu kuoppaamaan lopullisesti näyttelijän uransa ja taistelemaan sekä alamaistensa että tunnekylmän siippansa (pökkelö Tim Roth) rakkaudesta. Lopulta hän nousee peräti valtiollisen kriisin ratkaisijaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarinan opetus? Kultaisissa kulisseissa tuppaa elämään onnettomia ihmisiä, mutta uhrautumalla voi jalostua kelvoksi monarkiksi.

Faktan ja fiktion sekoittava konservatiivinen Hollywood-satu jättää päähenkilönsä etäiseksi ja katsojan kylmäksi. Lopputulos on naiivi ja tylsähkö. Vanhanaikaiset prinsessasadut istuvat kovin huonosti nykyaikaan, joten leffaa voi suositella lähinnä kovan luokan rojalisteille sadepäivän harmittomaksi ratoksi. Välimeren maisemat ja ruhtinattaren iltapuvut kyllä miellyttävät silmää.

Grace of Monaco

★★★

Ensi-ilta 16.5.

Kaikki Me Naisten leffa-arviot löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla