Marco Bjurström iskee kiinni dekkareihin.

Kuva Teemu Kuusimurto

Marco Bjurström, 45, kouluttaja ja juontaja:

”Hienoimpia ovat sadepäivät”

"Työpäivien jälkeen ehdin lukea harvoin. Katson iltaisin telkkarista hetken jotain jenkkisarjaa ja nukahdan.
Lomalla on toisin. Kesän alkaessa vien aina pinon kirjoja saareeni Porvooseen. Siellä on paljon lukemattomia teoksia myös edellisiltä kesiltä.

Makaan kirjan kanssa kalliolla tai laiturilla. Joskus saatan lukea päivässä jopa seitsemän tuntia. Hienoimpia ovat sadepäivät, jolloin voi löhötä sohvalla hyvällä omallatunnolla ja vain lukea.

Pakollinen Grisham

Tykkään dekkareista. Viime kesänä innostuin Stieg Larssonin Millenium-trilogiasta, ja sen takia jäi monta muuta kirjaa väliin. Kesäisin hankin aina John Grishamin uusimman teoksen, jos sellainen on ilmestynyt. En ole kiinnostunut juridiikasta, mutta olen jäänyt hänen kirjoitustyyliinsä koukkuun. Pidän hänen kirjojensa yksityiskohtaisuudesta.

En tykkää kauhusta enkä siirapista. Voin katsoa romanttisen komedian, mutta harvoin tarttuisin sellaiseen tarinaan kirjana.
Sen sijaan J.R.R Tolkienin Taru sormusten herrasta on minulle pyhä teos. Olen lukenut sen monta kertaa ja palaan siihen usein.

Välillä on hyvä käydä läpi rankkojakin tarinoita. Pidän esimerkiksi Khaled Hosseinin Afganistaniin sijoittuvista teoksista. Lomalla en kuitenkaan jaksa lukea paljon sellaista, joka menee niin syvälle, että tulee uniinkin. Kesä on aikaa, jolloin pitäisi pystyä uusiutumaan. Luen sitä, mikä tuntuu hyvältä, en sitä, mikä näyttää hyvältä. Voi olla, että sen takia menee monta hyvää kirjaa ohitse.

Luopumisen vaikeus

Lukemisessa on parasta se, että teksti jättää tilaa omalle luovuudelle, kun asiat saa kuvittaa itse.

Olen muuttunut kirjoja ahmivasta pikkupojasta säälittävän vähän. Olen edelleen naiivi lukija. Rakastan, kun voin heittäytyä sadun maailmaan. Tykkään Harry Potter -henkisestä suorasta kerronnasta. Juonen pomppimisesta en pidä. Sekin on ikävää, jos joutuu lukemaan monimutkaisia lauseita useita kertoja ja joka kerta ymmärtää ne uudella tavalla.

Jätän kirjat usein kesän päätteeksi saareen. Minun on vaikeaa luopua kirjoista, vaikka luen niitä harvoin uudestaan. Luettu kirja hyllyssä on osa omaa elämäkertaani. Vasta muutama vuosi sitten pystyin lahjoittamaan veljenpojalleni Viisikko-kirjani."

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.