Kirjahullu Baba Lybeck hakee lomalukemisesta uusia ajatuksia.

Kuva Teemu Kuusimurto

Baba Lybeck, 44, uutisvuodon ylituomari:

”Ahmin kaiken saaristosta”

"Jos olisin rikas, käyttäisin kaiken aikani lukemiseen.
Heti joulun jälkeen alan tehdä listaa kiinnostavista kirjoista kesää varten. Oikeasti ehdin lukea niistä ehkä murto-osan. Yöpöydälläni on myös kasa keskeneräisiä teoksia, jotka päätän selvittää loppuun kesällä.

Lukeminen on minulle henkireikä, tapa irrottautua arjesta. Luen yleensä äidinkielelläni ruotsiksi. Tänä kesänä listan kärjessä on Siri Hustvedtin tuotanto. Monet ystäväni ovat suositelleet Siriin tutustumista.

Tykkään lukea kasvimaalla, kallioilla, junassa ja riippumatossa – missä milloinkin. Minulla on aina kirja laukussani. Viime kesänä luin paljon veneessä. Ahmin kirjoja, jotka liittyvät saaristolaisuuteen ja meren armottomuuteen. Carsten Jensenin kirjat kertovat merenkulusta elävästä tanskalaisesta kaupungista.

Purjehdusreissulla löysin Jurmon saaren kyläkaupasta kirjan, johon oli haastateltu koko elämänsä karussa saaristossa eläneitä naisia. Minua kiehtoi se, miten he vaikeissa olosuhteissa hoitivat kaikki hommat miesten ollessa merillä. Olen lukenut tarkkaan myös kaikki käsiini saamani majakkakirjat.

Janssonia äidiltä tyttärelle

Kesällä on ihana tarttua ajattomiin klassikoihin. Tove Janssonin Kesäkirja on kulkenut rinnallani lapsesta asti. Äitini luki sen ensiksi ääneen. Sen jälkeen luin sen itse alle 10-vuotiaana ja myöhemmin tutustutin myös molemmat lapseni siihen.
Kesäkirja kertoo nuoren tytön ja vanhan naisen suhteesta. Se avautuu lapselle ja aikuiselle eri tavoin. Lapsen näkökulmasta se kertoo pienen lapsen peloista saaressa ja aikuisen mielestä vanhenemisesta. Minua viehättää kirjan salaa tupakkaa polttavan mummon sympaattinen, vähän anarkistinen elämänasenne.

Hyvästä kirjasta haen uusia ajatuksia ja näkökulmia elämään. Olen kiinnostunut kirjojen luomista maailmankuvista. En pidä itsetarkoituksellisesta kielellisestä nokkeluudesta, se etäännyttää tarinasta. Sen sijaan rohkeat muotokokeilut viehättävät.

Kaksikymppisenä minulla oli vahva Dostojevski-kausi. Hänen teoksensa muokkasivat paljon ajatteluani. Hyvän ja pahan olemuksen perimmäinen problematisointi on kiinnostavaa. Myös oman isoisäni Tito Collianderin teokset ovat vaikuttaneet paljon ajatteluuni."

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.