Kuva: Sony Music/Kerttu Rissanen
Kuva: Sony Music/Kerttu Rissanen

Mira Luodin Tunnelivisio-albumin tunnelma on rokkaava ja riehakas, vaikkakin marraskuisen melankolinen.

On hivenen vaarallista, että Mira Luodin ensimmäinen sooloalbumi ilmestyy niin lähellä entisen PMMP-yhtyekaverinsa Paula Vesalan soolodebyyttiä. Umpikehutun Vesalan heittämä varjo ulottunee pitkälle joulumarkkinoiden tuolle puolen, joten nähtäväksi jää, löytyykö pieneltä markkina-alueelta yhä Luodillekin paikka auringosta.

Mira Luoti ansaitsisi sen. Jos Tunnelivisio olisi minkä tahansa aloittelevan artistin esikoinen, puhuttaisiin vuoden debytantista. Luodin musiikki edustaa modernia suomalaista kitararockia, joka kuitenkin hakee vaikutteensa ennemmin 1980-luvun tummanpuhuvasta ja brittivaikutteisesta postpunkista kuin perinteisestä suomirockista.

Useissa kappaleissa kitarat tikkaavat ja syntikkamatot vellovat rinta rinnan. 

Teksteissä Luodin maailma on alleviivatun arkinen ja harmaa, tuttua suomirockin kuvastoa.

Nostattavien ja nopeatempoisten kappaleiden ja harmaita betoniseiniä ja mustia laatikoita vilisevien tekstien välissä on älytön kontrasti. Jos on nuorena – Luodin tavoin? – uitettu 1980-lukuisessa postpunkissa ja goottirockissa, tietää, että mitä ankeampi ja arkisempi maisema, sitä romanttisempi se myös on.

Katso ja kuuntele levyn Lähiölaulu-biisi:

Mira Luoti: Tunnelivisio

(Sony)

Lue kaikki levyarviot täältä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.