Kirjailija Anna-Leena Härkönen kirjoitti kolumneja vaihdevuosista, Facebookista ja teinin kanssa elämisestä. Kuva: Otava/ Jouni Harala
Kirjailija Anna-Leena Härkönen kirjoitti kolumneja vaihdevuosista, Facebookista ja teinin kanssa elämisestä. Kuva: Otava/ Jouni Harala

Kirjailija Anna-Leena Härkönen ei tänään Kirjan ja ruusun päivänä saa kukkaa mieheltään Riku Korhoselta, sillä etäsuhteessa asuva pari tapaa seuraavan kerran vasta vappuna.

Kirjan ja ruusun päivää vietetään tänään keskiviikkona kirjakaupoissa kautta maan. 

Juhlapäivän kirjailijaksi on valittu Anna-Leena Härkönen, jonka kolumnikokoelma Takana puhumisen taito pujahtaa kaupanpäälliseksi jokaisesta yli kymmenen euron kirjakauppaostosta.

Kolumnikokoelman voi lunastaa itselleen kolmen päivän ajan. Perjantain jälkeen sitä ei enää kaupoista saa. Kirjailijaa lyhyt myyntiaika mietityttää.

– Tuntuuhan se vähän hassulta, koska kirja oli isotöinen, mutta toivon, että se löytää lukijansa tänä aikana. Olen itse lukenut molemmat aikaisempina vuosina julkaistut Kirjan ja ruusun päivän teokset, vaikka ne olivat myynnissä vain yhden päivän, Anna-Leena sanoo.

Anna-Leenan kirja Takana puhumisen taito sisältää ennen julkaisemattomia kolumneja, jotka käsittelevät kaiken maailman asioita vaihdevuosista, Facebookiin ja teini-ikäisen kanssa pärjäämiseen.

Kirja kullalle

Kirjan ja ruusun päivän vietto on peräisin Kataloniasta. Alkuperäisen ajatuksen mukaan miehet antavat tuolloin naisille kukkia ja naiset puolestaan miehille kirjoja. 

Minkä kirjan Anna-Leena lahjoittaisi puolisolleen, kirjailija Riku Korhoselle?

– Luen parhaillaan Herman Kochin hienoa romaania Lääkäri. Voisin antaa sen Rikulle, koska uskon, että hänkin pitäisi siitä.

Ruusuja Anna-Leena ei tänä juhlapäivänä Rikulta kuitenkaan saa.

– Tapaamme seuraavan kerran vasta vappuna, kertoo Anna-Leena, joka elää Rikun kanssa etäsuhteessa.

Anna-Leena signeeraa kirjoja haastattelujen päätteeksi Helsingissä: keskiviikkona 23.4. klo 16 Aleksanterinkadun Suomalaisessa kirjakaupassa ja klo 17.30 keskustan Akateemisessa kirjakaupassa.

 Lue myös:

Anna-Leena Härkönen: "Hyvien naisystävien kanssa voi haukkua miehiä"

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)